Uutiset

Kiina onnitteli vihdoin Bidenia vaalivoitosta

Kreml pysytellyt vielä hiljaa asiassa, mutta neljä vuotta sitten Putin oli ensimmäisiä Trumpia onnittelemassa.
Kiinan presidentti Xi Jinping suostui vihdoin onnittelemaan Joe Bidenia vaalivoitosta. Kuva: epa08743755
Kiinan presidentti Xi Jinping suostui vihdoin onnittelemaan Joe Bidenia vaalivoitosta. Kuva: epa08743755

Kiina onnitteli vihdoin perjantaina Yhdysvaltain demokraattien Joe Bidenia viime viikon tiistaina pidettyjen presidentinvaalien voitosta, kertoivat muun muassa Reuters, CNN ja BBC. Peking pysytteli asiassa jäisen hiljaa liki viikon sen jälkeen kun Biden oli julistautunut vaalien voittajaksi.

– Kunnioitamme Yhdysvaltain kansan valintaa. Ojennamme onnittelumme herra Bidenille ja rouva (Kamala) Harrisille, sanoi Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Wang Wenbin perjantaina Reutersin mukaan.

Vielä neljä päivää sitten Wang kieltäytyi onnittelemasta Bidenia sanoen vain Pekingin ”huomanneen” Bidenin voitonjulistuksen, kertoi CNN.

Kiinan ja Yhdysvaltain suhteet ovat olennaisen tärkeitä molemmille maille sekä muulle maailmalle. Maiden suhteet ovat olleet viime vuosina kovalla koetuksella kauppasodan, vakoilun ja Kiinasta lähteneen koronaviruspandemian vuoksi.

Presidentti Donald Trump on nimittänyt covid-19-tautia ”kiinalaiseksi virukseksi”. Maiden välejä hiertävät myös Kiinan sotilaalliset toimet Etelä-Kiinan merellä ja muslimivähemmistön kohtelu Länsi-Kiinassa.

Venäjä ”odottaa virallisia vaalituloksia”

Esimerkiksi Venäjä on vielä pidättäytynyt onnittelemasta Bidenia.

Neljä vuotta sitten Vladimir Putin oli ensimmäisten joukossa onnittelemassa Trumpia tämän vaalivoitosta. Tällä kertaa Kremlistä ei ole lähtenyt tviittiä, sähkettä tai puhelua Bidenille.

– Mielestämme on korrektia odottaa virallisia vaalituloksia, kommentoi Kremlin tiedottaja Dimitri Peskov asiaa toimittajille.

Bidenille alkoi virrata onnittelusoittoja maailman johtajilta viime lauantaina sen jälkeen, kun Yhdysvaltain uutiskanavat julistivat hänet voittajaksi.

Presidentti Trump esittää edelleen perusteettomia väitteitä vaalivilpistä. Torstaina liittovaltion ja osavaltioiden vaalivirkailijat kertoivat vaalien olleen ”turvallisimmat Yhdysvaltain historiassa”.

Bidenin kerrottiin myöhään torstaina paikallista aikaa voittaneen vaalit myös Arizonassa. Hänestä tuli vasta toinen demokraattien presidenttiehdokas, joka on voittanut siellä vaalit viimeisten 70 vuoden aikana.

Arizonan voiton jälkeen Bidenilla on kasassa jo 290 valitsijamiestä, kun voittoon tarvitaan 270.

Uusimmat

Fingerpori

comic