Uutiset Wuhan

Kiina puolustautuu koronavirukselta joukkoliikenteen rajoituksilla – virus tappanut yli 50 ja tartuttanut noin 2  000 ihmistä

Yhdysvallat ja Ranska yrittävät evakuoida kansalaisiaan Kiinasta.
Asiakkaat kulkivat hengityssuojaimet kasvoillaan Wuhanissa sijaitsevassa supermarketissa lauantaina. Kaupat täyttyivät asiakkaista sen jälkeen, kun viranomaiset ilmoittivat rajoittavansa liikkumista. Kuva: EPA / Yuan Zheng

Kiina pyrkii estämään koronaviruksen leviämistä eristämällä kokonaisia suurkaupunkeja. Viranomaisten mukaan kuolleiden määrä on nyt noussut 56:een ja tartunnan saaneita on noin 2  000.

Maan keskiosassa sijaitseva Hubein maakunta on lähes kokonaan karanteenissa. Koronavirustartuntojen leviämisen on kerrottu alkaneen Hubein maakunnassa sijaitsevasta Wuhanin miljoonakaupungista.

Shandongin maakunta ilmoitti varhain sunnuntaiaamuna Suomen aikaa keskeyttävänsä kaukoliikenteen bussiyhteydet. Shandongissa asuu noin 100 miljoonaa ihmistä.

Muun muassa Pekingissä, Xi’anissa ja Tianjinissa on tehty samankaltaisia rajoituksia joukkoliikenteeseen.

Lauantaina Suomen aikaa Kiinan presidentti Xi Jinping varoitti uudenlaisen koronaviruksen leviämisen kiihtyvän. Valtiollisen uutistoimisto Xinhuan mukaan Xi tarjosi yhdeksi ratkaisuksi keskusvallan vahvistamista.

Lisäksi Kiina kertoi keskeyttävänsä kansalaistensa ryhmämatkat ulkomaille.

 

Lisää aiheesta: Kiinalaisryhmät peruvat Lapin matkoja tai etsivät niille uutta ajankohtaa – Taustalla Kiinan ilmoitus ryhmämatkojen keskeyttämisestä koronaviruksen takia

 

Uutinen jatkuu kuvan jälkeen.

Potilasta hoidettiin Wuhanin yliopistosairaalassa perjantaina. Kuva: EPA / Xiong Qi

Shanghaissa ensimmäinen kuolonuhri

Koronavirustartuntojen leviämisen on kerrottu alkaneen joulukuun lopulla Wuhanista, mutta tartuntoja on tavattu laajasti eri puolilta Kiinaa ja jonkin verran myös useissa muissa maissa.

Kiinan itärannikolla sijaitsevan talouskeskus Shanghain viranomaiset kertoivat varhain sunnuntaina Suomen aikaa ensimmäisestä viruskuolemasta kaupungissa. Virukseen kuolleella hyvin iäkkäällä miehellä oli viranomaisten mukaan myös aiempia terveysongelmia. Tartuntatapauksia on Shanghaissa vahvistettu noin 40.

Uusia koronavirustartuntoja on todettu eilisen jälkeen lähes 690. Sairastuneiden kokonaislukumäärän maan viranomaiset ovat viimeksi kertoneet olevan 1  975, uutistoimisto AFP kertoo.

Esimerkiksi Hongkongissa ilmestyvä englanninkielinen South China Morning Post seuraa viruskuolemien ja -tartuntojen määrää päivittyvän laskurin kautta. Sivuston laskurin mukaan tartuntoja on yhteensä jo yli 2  000, jos Kiinassa ja muissa maissa todetut tapaukset lasketaan yhteen.

 

Uutinen jatkuu kuvan jälkeen.

Pekingin keskustassa oli lauantaina autiota, kun kiinalaisen uudenvuoden juhlallisuuksia peruttiin virusepidemian leviämisen estämiseksi. Kuva: EPA / Wu Hong

Evakuointilennolla ”rajoitettu kapasiteetti”

Yhdysvallat on järjestämässä evakuointilentoa Kiinan Wuhanista. Uutiskanava CNN:n mukaan suunnitelma koskisi Yhdysvaltain diplomaatteja ja kansalaisia.

Lennon on määrä lähteä Wuhanista tiistaina ja lennättää ihmiset San Franciscoon, ministeriö kertoi Kiinassa oleville yhdysvaltalaisille lähetetyssä sähköpostissa. Postissa varoitettiin, että lennolla on ”rajoitetusti kapasiteettia” yksityishenkilöille.

–  Kapasiteetti on erittäin rajallinen, ja jos ei ole mahdollista kuljettaa kaikkia halukkaita, etusija annetaan suuremmassa koronavirusriskissä oleville, ministeriö totesi.

Wall Street Journalin mukaan Wuhanissa on noin tuhat yhdysvaltalaista. Siellä sijaitseva Yhdysvaltain konsulaatti tavoittelee kansalaisia.

Myös Ranska on suunnitellut evakuoivansa kansalaisiaan Hubeista bussilla. Uutistoimisto AFP kertoi aikaisemmin, että joitakin ulkomaiden kansalaisia saatetaan ennen lähtöä asettaa karanteeniin johonkin toiseen kiinalaiskaupunkiin.

Kiina keskeyttää villieläinten kaupan, kunnes epidemia on ohi

Kiinan viranomaiset ilmoittivat sunnuntaiaamuna Suomen aikaa, että kaikki villieläinten kasvattaminen, kuljettaminen tai myyminen on kiellettyä niin kauan, kunnes ”kansallinen epidemia on ohi”.

Koronaviruksen uskotaan saaneen alkunsa Wuhanin miljoonakaupungissa sijaitsevalta torilta, jossa oli myytävänä villieläimiä ruuaksi. STT

Uusimmat

Fingerpori

comic