Uutiset

Kiinalainen Meng Hongwei eroaa Interpolin johdosta – poliisijohtajan katoaminen paljastui pidätykseksi kotimaassa

Kiina kertoi sunnuntaina epäilevänsä Interpolin eronnutta johtajaa Meng Hongweita lakien rikkomisesta. Hongwei katosi matkallaan kotimaahan viime kuussa. Hänen vaimonsa on poliisin suojaamana Ranskassa, jossa on Interpolin päämaja. Interpolin väliaikaiseksi johtajaksi nousee eteläkorealainen Kim Jong Yang.
Kiina paljasti sunnuntaina pidättäneensä Interpolin johtajan Meng Hongwein. Samalla Hongwei erosi Interpolista.

Kansainvälisen rikospoliisin Interpolin johdossa kuohuu. Kiina ilmoitti sunnuntaina epäilevänsä Interpolin johtajaa Meng Hongweita lainrikkomuksista ja väärinkäytöksistä. Hongwei on pidätettynä Kiinassa, ja samalla hän ilmoitti eroavansa Interpolin johdosta.

Hongwei oli kadonneena syyskuusta asti, kun hän oli matkustanut Interpolin päämajasta Ranskasta kotimaahansa Kiinaan. Hongwei toimi myös varaturvallisuusministerinä Kiinassa.

Interpolin johtoon nousee väliaikaisesti eteläkorealainen Kim Jong Yang. Uusi Interpolin johtaja valitaan Dubaissa marraskuussa.

Vaimo ei ollut kuullut 25.9. jälkeen

Hongwein vaimo ei ollut kuullut Kiinaan matkustaneesta miehestään 25. syyskuuta jälkeen. Vaimo sai pian ranskalaisen poliisin suojelun, sillä hän alkoi saada uhkauksia.

Samalla Ranskan poliisi alkoi tutkia katoamista. Myös Interpol pyysi Kiinalta Hongwein kohtalosta tietoa, jota se sunnuntaina sai.

Ranskalaisten tiedotusvälineiden mukaan Hongwei oli aiemmin onnistunut lähettämään vaimolleen veitsen kuvan. Se kertoi hänen olevan vaarassa.

Interpol toimii 192 maassa

Kansainvälinen rikospoliisin Interpolin verkosto yhdistää 192 maata. Interpol yleensä etsii kadonneita tai etsintäkuulutettuja ihmisiä. Päivittäisiä operaatioita johtaa saksalainen Jurgen Stock.

Ihmisoikeusjärjestöt kritisoivat aikoinaan Meng Hongwein valintaa Interpolin johtajaksi. Ne pelkäsivät, että Kiina alkaa vainota voimakkaasti toisinajattelijoita myös ulkomailla.

Kiinan hallitus on vaatinut eri maita pidättämään ja palauttamaan kansalaisiaan, joiden se katsoo syyllistyneen rikoksiin.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti