Uutiset

Kiinalainen raha etsii nyt äly-yhtiöitä: "Kiina on siirtymässä uuteen vaiheeseen"

Kiinalla on kova halu investoida kehittyneisiin älyteknologiayhtiöihin, ja sijoituskohteita etsitään myös Suomesta.

Parhaillaan maassa vieraileva kiinalainen yritysdelegaatio pyrkii etsimään äly-yrityksiä Kiinan valtiolliselle investointiyhtiölle SDIC:lle.

11,11 miljardin euron liikevaihtoa pyörittävän yhtiön älykkäistä teknologioista vastaava johtaja Liu Yuanan vieraili eduskunnassa tiistaina. Vierailun isännöi eduskunnan vienninedistämisfoorumi.

-Kiinan suurena kehitysyhtiönä SDIC johtaa investointeja, jotka kehittävät digitaalista maailmaa ja pyrimme ylläpitämään kilpailuetua alalla, Liu totesi eduskunnassa.

Presidentin vierailu käynnisti

Kiinalaisten vierailu on epäsuoraa jatkoa Kiinan presidentin Xi Jinpingin keväiselle Suomen-vierailulle. Tuolloin moni suomalainen ja kiinalainen yhtiö ja valtion toimija solmi yhteistyöasiakirjoja, joiden tarkoituksena on kasvattaa maiden kahdenvälistä kaupankäyntiä.

Nyt huhtikuussa juhlallisesti solmittuja asiakirjoja on alettu panna täytäntöön, ja delegaation mukana tullut, lisättyä todellisuutta kehittävä Realmax-yhtiö pyrkii auttamaan valtiollista sijoittajaa etsimään sopivia kohteita ja myös katsastamaan, olisiko Suomessa sen omaan yritysryppääseen sopivia yhtiöitä.

Realmaxin perustajajäsen Sonny Xin arvioi, että Suomen maine ulkomailla veti delegaation tutustumaan suomalaisiin teknologiayhtiöihin.

-Etsimme sovelluskehittäjiä liittymään meidän yrityksemme luomaan ekosysteemiin, Sonny sanoo Lännen Medialle.

Sonnyn yhtiö on parhaillaan SDIC:n osin omistama, koska kehitysyhtiö sijoitti Realmaxiin keväällä 30 miljoonaa euroa.

-Olen puhunut yli sadan suomalaisen startup-yhtiön kanssa niinä kolmena matkana, jotka olen tehnyt tänne, hän lisää.

Kiinalaiset ilmoittaneet biosijoituksista

Tiistaina eduskunnassa pidetyssä tilaisuudessa todettiin, että suomalaisyhtiöt olisivat sijoittaneet 10 miljardin euron edestä Kiinaan. Viime vuosina kiinalaissijoitukset Suomeen ovat kuitenkin olleet kasvussa.

Keväisen presidentti Xin valtiovierailun yhteydessä muun muassa Boreal Bioref -yhtiön ajama biojalostamo Kemijärvelle nytkähti eteenpäin. Myös Kaidi edistää Kemiin perustettavaa biojalostamoa yhteistyössä kiinalaisten kanssa.

Sonnyn mukaan katse on kohdistettu entistä enemmän myös kehittyneeseen teknologiaan. Taustalla on maan presidentti Xin tavoite tehdä Kiinasta mahdollisimman vahva valtio.

-Kiina on siirtymässä uuteen vaiheeseen. Maata on pidetty maailman tuotteiden valmistajana. Nyt maa on siirtymässä innovaatioihin, sanoo Sonny.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic