Uutiset

Kiinalainen toisinajattelija sai 13 vuoden vankilatuomion

Yksi Kiinan tunnetuimmista toisinajattelijoista, Qin Yongmin, on saanut jälleen uuden vankilatuomion. Hänet tuomittiin 13 vuodeksi vankilaan ”valtionvastaisesta toiminnasta”, kirjoittaa BBC.

Qin on viettänyt vankilassa jo 22 vuotta. BBC:n mukaan Qin on ”kieltäytynyt yhteistyöstä oikeusistuimen kanssa” ja pysytellyt vaiti oikeudenkäyntinsä ajan, ihmisoikeusasianajaja Lin Qilei kertoi uutistoimisto AFP:lle BBC:n mukaan.

Qin tuomion vahvisti tänään wuhanilainen oikeusistuin.

Kiinalaiset ihmisoikeuksien puolustajat -kansalaisjärjestön tutkijan Frances Even mukaan Qinin tuomio johtuu hänen toimistaan ihmisoikeuksien edistämiseksi ja ”hänen uskonsa demokraattiseen Kiinaan” takia.

Demokratiaa ajanut aktivisti

Qin on yksi Kiinan demokratiapuolueen perustajista. Hänet tuomittiin 12 vuodeksi vankilaan vuonna 1998 sen jälkeen kun hän yritti rekisteröidä puolueen virallisesti. Vuosi tämän jälkeen hänet nimettiin Nobel-ehdokkaaksi.

Hän myös johti demokratiaa ajanutta ryhmää nimeltä China Human Rights Watch, kun hänet pidätettiin jälleen vuonna 2015. Ryhmän toimintoihin kuului keskusteluryhmien muodostamista ja hallinnon kritisoimista verkossa.

Tuomio vain päivä sen jälkeen kun toinen toisinajattelija poistui Kiinasta

Qinin tuomio tuli ilmi vain päivä sen jälkeen, kun edesmenneen toisinajattelijan vaimo Liu Xia päästettiin pois Kiinasta.

Nobelin rauhanpalkinnon voittaneen Liu Xiaobon leski Liu Xia pääsi lähtemään Kiinasta tiistaina. Hän lensi Pekingistä ensin Finnairin lennolla Helsinkiin ja jatkoi sieltä matkaansa Saksaan.

Kiinan hallitusta on pitkään vaadittu päästämään Liu Xia lähtemään maasta. Kiinan ulkoministeriö sanoi tiistaina, että Liu Xia lähti omasta tahdostaan Saksaan saamaan lääketieteellistä hoitoa.

Liu Xia on runoilija ja taiteilija, joka kärsii masennuksesta. Häntä pidettiin kotiarestissa vuodesta 2010, jolloin hänen miehensä Liu Xiaobo sai Nobelin rauhanpalkinnon.

Demokratia-aktivisti Liu Xiaobo osallistui muun muassa Tiananmenin aukion mielenosoituksiin vuonna 1989. Hänet tuomittiin 11 vuoden vankeustuomioon vuonna 2009. Hän kuoli vuosi sitten heinäkuussa maksasyöpään vankilassa Kiinassa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti