Uutiset

Kiinalaismatkailijat täyttävät nyt Rovaniemen – mysteerivirus saanut matkailuyrittäjät tarkkailulinjalle. "Eihän siitä vielä kovin paljon tiedetä", sanoo Joulupukin kammarin yrittäjä

Kiinalaisten matkailu Lappiin ja erityisesti Rovaniemelle on kovassa kasvussa. Tässä kiinalaisia turisteja jäänmurtaja Sammon kannella vuonna 2018. Kuva: Pekka Aho / Arkisto
Kiinalaisten matkailu Lappiin ja erityisesti Rovaniemelle on kovassa kasvussa. Tässä kiinalaisia turisteja jäänmurtaja Sammon kannella vuonna 2018. Kuva: Pekka Aho / Arkisto

Kiinalaisia matkailijoita on juuri nyt silminnähden paljon Rovaniemen katukuvassa ja myös Joulupukin pajakylässä napapiirillä.

Matkailuyrittäjät ovat varpaillaan, koska media on täyttynyt koronaviruksesta kertovista jutuista.

– Eihän siitä vielä kovin paljon tiedetä. Kaikkeen voi varautua, mutta niinkään ei voi elää, että kaikkea mahdollista pelkää, sanoo Joulupukin kammarin yrittäjä Minttu Kariniemi-Aula.

Hän perustelee näkemystään puhelimitse Saksasta, jossa on parhaillaan matkailualan joulumarkkinoilla. Siellä Kiinassa leviävästä koronaviruksesta ei ole puhuttu.

Samalla kannalla on pajakylän toisen suosikkikohteen, Joulupukin postikonttorin myyntiesimies Katja Tervonen.

– Seurataan tilannetta ja reagoidaan kun saadaan viranomaisilta ohjeita. Koko ajan pidämme huolta esimerkiksi käsihygieniasta, kun joudumme käsittelemään asiakkaiden maksukortteja, sanoo Tervonen.

Joulupukin kammarissa kävi viime vuonna 540 000 matkailijaa. Postikonttori on lähes yhtä suosittu pajakylän vierailukohde. Siellä käy vuosittain myös puoli miljoonaa asiakasta.

– Olemme seuranneet Kiinan viranomaisten toimia, jossa mitataan esimerkiksi lentomatkustajilta ruumiin lämpöä. Tarttuuko virus ja miten se tarttuu, ja miten siltä voi suojautua. On viranomaisten asia ohjeistaa, Tervonen sanoo.

Kiinalaisista tullut brittejä suurempi matkailijaryhmä Rovaniemellä

Kiinalaisten kuukalenterin mukainen uudenvuoden vietto huipentuu rotan vuoden uudenvuoden päivän viettoon tammikuun 25. päivä. Se saa kiinalaiset matkustamaan ulkomaille, myös Suomeen. Ja Suomessa erityisesti Rovaniemelle.

– Kiinalaisia on Rovaniemellä aivan eri mittakaavassa kuin muualla. Heitä on enemmän kuin mitään muuta kansallisuutta, sanoo Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen.

Se tarkoittaa, että kiinalaiset ovat kansallisuutena ohittaneet britit ja saksalaiset. Heitä käy Rovaniemellä enemmän kuin kaikkien Skandinavian maiden turisteja yhteensä.

Matkailutilastojen mukaan kiinalaisten yöpymisiä oli tammi-marraskuussa Rovaniemellä 37 000. Taiwanin ja Hongkongin kiinalaiset mukaan laskettuna yöpymisiä oli 50 000.

Tämän lisäksi on mukaan laskettava airbnb -yöpymiset, joita kiinalaiset tunnetusti suosivat.

Sanna Kärkkäinen on itse lähdössä maaliskuussa Kiinaan. Kiinassa käy koko ajan myyntimatkoilla matkailuyrittäjiä Rovaniemeltä ja muualta Lapista.

– Voihan tilanteen paheneminen viedä matkustushalukkuutta. Pitää itsekin miettiä Kiinaan matkustamista, hän pohtii.

Uusimmat

Fingerpori

comic