Uutiset

Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasodan uhka peruttu – maat luopuivat ylimääräisten tuontitullien määräämisestä

Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä väreilleen kauppasodan uhka pantiin jäihin. Talousmahdit sopivat, ettei kumpikaan määrää ylimääräisiä tuontitulleja sinä aikana, kun ne yrittävät saada aikaan laajemman kauppasopimuksen.

Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Steven Mnuchin vahvisti tiedon sunnuntaina.

Mnuchin ja presidentti Donald Trumpin johtava talousasiantuntija Larry Kudlow sanoivat, että Yhdysvaltojen ja Kiinan neuvottelijat pääsivät asiassa sopuun lauantaina Washingtonissa.

He saivat aikaan puitesopimuksen, joka tasapainottaa maiden välisen kaupan epätasapainoa.

-Kauppasota on pantu jäihin. Olemme sopineet, että emme määrää tuontitulleja vaan alamme toteuttaa puitesopimusta, Munchin sanoi uutiskanava Fox Newsin haastattelussa.

Tuontitulleista kierre

Kauppasodasta alettiin puhua huhtikuun alussa sen jälkeen, kun Kiina määräsi yhdysvaltalaistuotteille kolmen miljardin dollarin edestä tuontitulleja. Ne koskivat 128 tuotetta, esimerkiksi sianlihaa ja viinejä.

Tuontitullit olivat vastaus Trumpille, joka ilmoitti maaliskuun alussa, että Yhdysvallat määrää tuontitullit teräkselle ja alumiinille. Trump perusteli siirtoaan yhdysvaltalaistuotannon turvaamisella.

Kiinan määräämät tullit olivat suuruudeltaan samaa luokkaa kuin Yhdysvaltojen.

Maiden pelättiin ajautuvan kierteeseen, joka johtaisi laajamittaiseen kauppasotaan.

USA haluaa kuroa kauppavajetta

Yhdysvalloilla on noin 335 miljardin dollarin kauppavaje vuotuisessa Kiinan-kaupassaan.

Maat neuvottelivat siitä, että Yhdysvallat kasvattaisi energian ja maataloustuotteiden vientiä Kiinaan kuroakseen vajetta umpeen.

Maat eivät paljastaneet sunnuntaina tarkkoja lukuja, mutta aiemmin Yhdysvallat on toivonut Kiinan tuovan maahan 200 miljardin dollarin arvosta lisää yhdysvaltalaistuotteita.

Mnuchinin mukaan Yhdysvallat odottaa, että maataloustuotteiden vienti Kiinaan kasvaisi seuraavan 3 – 5 vuoden aikana 35 – 40 prosenttia, energian viennin pitäisi kaksinkertaistua.

Neuvottelut jatkuvat, kun Yhdysvaltojen kauppaministeri Wilbur Ross matkustaa seuraavaksi Kiinaan.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic