Uutiset

Kiinan presidentti Xi vieraili koronaviruksen alkulähteellä Wuhanissa – epidemia näyttää talttuvan maassa

Viruksen leviäminen on jyrkästi hiljentynyt viimeisen viikon aikana Manner-Kiinassa. Nyt Kiina yrittää estää viruksen palaamisen maahan muista maista.
Myyjällä oli kasvoillaan suojamaski kun hän työskenteli Pekingissä sijaitsevassa supermarketissa tiistaina. Maanantaina ei Kiinassa raportoitu enää uusista paikallisesti levinneistä koronavirustartunnoista Hubein maakunnan ulkopuolella. Kuva: epa08282571
Myyjällä oli kasvoillaan suojamaski kun hän työskenteli Pekingissä sijaitsevassa supermarketissa tiistaina. Maanantaina ei Kiinassa raportoitu enää uusista paikallisesti levinneistä koronavirustartunnoista Hubein maakunnan ulkopuolella. Kuva: epa08282571

Kiinan presidentti Xi Jinping vieraili tiistaina koronaviruksen alkulähteellä Wuhanin kaupungissa Keski-Kiinassa. Vierailu sinne oli hänen ensimmäisensä epidemian aikana ja merkki siitä, että Peking uskoo toimenpiteiden kontrolloida virusta alkavan toimia.

Virus ilmaantui Wuhaniin viime vuoden lopulla. Viruksen leviäminen Kiinassa on jyrkästi hiljentynyt viimeisen viikon aikana. Kiinassa on suuntauduttu nyt siihen, että viruksen tuleminen takaisin maahan estetään sellaisilta alueilta kuten Iranista, Italiasta ja Etelä-Koreasta.

Xin vierailu virkisti Kiinan pörssimarkkinoita, pörssikurssit olivat nousussa aamun prosentin laskun jälkeen.

– On selvää että Xi ei olisi pystynyt vierailemaan Wuhanissa aiemmin, koska riski siitä, että hän saisi viruksen, oli liian suuri, sanoi Reutersille Zhang Ming, joka on professori Pekingin Renmin-yliopistossa.

– Hän on siellä nyt keräämässä satoa. Hänen siellä olonsa tarkoittaa, että kommunistinen puolue voi pian julistaa voittaneensa viruksen, hän sanoi.

Mittavat toimet virusta vastaan tehosivat

Kiinaa kritisoitiin sekä kotona että ulkomailla sen ensimmäisistä reaktioista virukseen. Peking rajoitti informaatiota ja vähätteli riskejä. Mittavat toimet viruksen voittamiseksi, kuten Wuhanin kaupungin ja Hubein maakunnan eristäminen, ovat tehokkaasti estäneet viruksen leviämisen.

Wuhan on Hubein maakunnan pääkaupunki. Hubei ilmoitti tiistaina ottavansa käyttöön ”terveyskoodi”-järjestelmän, joka sallii keskimääräisen tai vähäisen koronariskin alueilla olevien ihmisten aloittaa matkustamisen.

Valtiollinen uutistoimisto Xinhua kertoi, että Wuhanin-vierailunsa aikana Xi esitti valtiovallan terveiset terveydenhoidon ammattilaisille, sotilaille, kunnallisvirkailijoille, poliiseille sekä vapaaehtoisille, jotka ovat taistelleet epidemiaa vastaan eturintamassa. Xi kävi katsomassa myös potilaita.

Taiwanin hallitus kertoi tiistaina, että se aloittaa toisen kierroksen kansalaistensa evakuoimiseksi Wuhanista. Taipei ja Peking ovat viikkoja kiistelleet evakuoinnin käytännön järjestelyistä.

Jo liki 60 000 päässyt kotiin sairaalasta

Manner-Kiinassa raportoitiin maanantaina 19 uudesta koronavirusinfektiosta. Päivää aiemmin terveysviranomaiset kertoivat tapauksia ilmaantuneen 40. Kyseessä oli myös kolmas päivä peräkkäin, kun uusia paikallisesti levinneitä viruksia ei raportoitu Hubein ulkopuolella.

Kiinassa on tähän mennessä raportoitu 80 754 koronavirustartuntaa. Tartunnan saaneista 59 897 on jo päässyt pois sairaalasta.

Wuhanissa on suljettu kaikki 14 tilapäistä sairaalaa, jotka oli perustettu koronavirustapauksien takia.

Kiinassa on koronavirukseen kuollut 3 136 ihmistä.

Lauantaina eteläisessä Fujianin maakunnassa romahti pieni hotelli, jossa oli koronakaranteenissa olevia ihmisiä. Romahduksessa kuoli ainakin 20 ihmistä, 10 oli yhä tiistaina raunioissa.

Uusimmat

Fingerpori

comic