Uutiset

Kiinan puolustusministeri Wei: Kiina taistelee loppuun asti estääkseen Taiwanin itsenäiseksi julistautumisen

Wei samalla peräänkuulutti "vakaata suhdetta" Kiinan ja USA:n välille.
Kiinan puolustusministeri Wei Fenghe vakuuttaa Kiinan taistelevan hinnalla millä hyvänsä, ettei Taiwan julistautuisi itsenäiseksi. Kuva: Roslan Rahman

Kiina taistelee loppuun asti estääkseen Taiwania julistamasta itsenäisyyttä, sanoo Kiinan puolustusministeri Wei Fenghe. Hänen mukaansa tämä on Kiinan ainoa vaihtoehto. Wei puhui viikonloppuna Singaporessa Shangri-La Dialogue -turvallisuuskokouksessa.

– Taistelemme hinnalla millä hyvänsä ja taistelemme loppuun asti. Kenenkään ei pitäisi koskaan aliarvioida Kiinan asevoimien päättäväisyyttä ja kykyä turvata maan alueellista koskemattomuutta, Wei ilmoitti.

Wei ja hänen yhdysvaltalainen kollegansa Lloyd Austin neuvottelivat turvallisuuskokouksen yhteydessä ensimmäistä kertaa kasvokkain.

Kiina ja Yhdysvallat ovat juuttuneet sanasotaan Taiwanista. Kiina pitää Taiwania alueensa osana, joka odottaa yhdistymistä emämaahan. Yhdysvaltain Taiwanin-politiikka on jo vuosikymmenten ajan perustunut strategiseksi monitulkintaisuudeksi tai epämääräisyydeksi kutsuttuun linjaan. Yhdysvallat vastustaa sitä, että Kiina yrittäisi valloittaa saaren sotilaallisesti, mutta toisaalta se ei ole sitoutunut Taiwanin sotilaalliseen puolustamiseen.

Myös sovittelevampaa sävyä

Wei kehotti nyt Yhdysvaltaoja lopettamaan sekaantumisen Kiinan sisäisiin asioihin sekä Kiinan etujen vahingoittamisen.

Sovittelevampaan sävyyn Kiinan puolustusministeri vaati ”vakaata suhdetta ” Kiinan ja Yhdysvaltojen välille. Se on hänen mukaansa elintärkeä maailmanrauhan kannalta.

Austin puolestaan korosti ”täysin avointen viestintälinjojen” merkitystä suurvaltojen välillä virheiden välttämiseksi.

Jännitteet Taiwanissa ovat kärjistyneet erityisesti siitä syystä, että Kiinan sotilaslentokoneet ovat tunkeutuneet entistä useammin saaren ilmapuolustuksen tunnistusvyöhykkeelle.

Yhdysvallat ja Kiina ovat kiistelleet myös ihmisoikeuksista Hongkongissa ja Kiinan uiguurialueilla sekä tilanteesta Etelä-Kiinan merellä. Kiinalla on laajat vaatimukset tällä merialueella, mikä on luonut Kiinalle kiistoja myös esimerkiksi Malesian, Filippiinien ja Vietnamin kanssa.

Yhdysvalloilla ja Kiinalla on eripuraa niin ikään Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Yhdysvallat on syyttänyt asiassa Kiinaa Venäjän hiljaisesta tukemisesta.

Uusimmat

Fingerpori

comic