Uutiset

Kiinan uudenlaisen virustaudin pelätään leviävän ympäri Aasiaa – Etelä-Koreassa vahvistettiin ensimmäinen sairastunut

Koronavirusta vastaan ei ole rokotetta. Oireet muistuttavat keuhkokuumeeseen sairastumista.
Sairaalan henkilökunta kantoi potilasta Jinyintanin sairaalaan Kiinan Wuhanissa, jossa leviää uudentyyppinen, hengenvaarallinen koronavirus. Kuva: STRINGER
Sairaalan henkilökunta kantoi potilasta Jinyintanin sairaalaan Kiinan Wuhanissa, jossa leviää uudentyyppinen, hengenvaarallinen koronavirus. Kuva: STRINGER

Kiinassa leviävään uudentyyppiseen koronavirusepidemiaan on sairastunut yli kaksisataa ihmistä, ja viruksen pelätään leviävän muihin Aasian maihin, kertoi uutistoimisto Reuters. Sairastuneista kolme on kuollut, ja sairastuneiden määrä on kolminkertaistunut, Kiinan viranomaiset kertoivat maanantaina.

Virus on jäjitetty Kiinan keskiosassa sijaitsevaan 11 miljoonan asukkaan Wuhanin kaupunkiin, jossa todettiin viikonlopun aikana 136 uutta sairastunutta. Tätä ennen sairastuneita oli 62. Kolme kuollutta ovat Wuhanista.

Virus on levinnyt Kiinassa pääkaupunkiin Pekingiin, jossa sairastuneita on kaksi sekä eteläiseen Kiinaan Shenzheniin, jossa on yksi sairastunut.

Sairastunut lensi Koreaan

Yksittäisiä sairastuneita on todettu myös Kiinan ulkopuolella.

Etelä-Korea vahvisti yhden sairastapauksen, maan tartuntatautivirasto kertoi maanantaina. Potilas on 35-vuotias kiinalainen nainen, joka lensi sunnuntaina Etelä-Koreaan Wuhanista.

– Hänen kanssaan samassa tilassa olleita matkustajia ja lennon henkilökuntaa tutkitaan sairastumisen varalta, Etelä-Korean viranomaiset kertoivat.

Thaimaasta on löydetty kaksi sairastunutta ja Japanista yksi. Kaikki olivat joko kotoisin Wuhanista tai käyneet siellä.

– Ties kuinka ihminen on käynyt Wuhanissa eikä tiedä saaneensa tartuntaa, ihmetteli eräs kiinalainen maan sosiaalisessa mediassa Weibossa Reutersin mukaan.

Epidemia on tällä hetkellä yksi Weibon puhuttavimpia aiheita

Samaa virusperhettä kuin sars

Kiinassa leviävä koronavirus on sukua sars-virukselle, johon kuoli vuosina 2002–2003 noin 800 ihmistä ympäri maailmaa. Sars-epidemia alkoi Kiinasta.

Etelä-Koreaan lentänyt kiinalaisnainen kertoi oirehtineensa lauantaina kuumeella, vilunväristyksillä ja lihaskivuilla. Virus aiheuttaa keuhkokuumeen kaltaisia oireita kuten kuumetta ja hengitysvaikeuksia. Siihen ei ole rokotetta.

Epidemian pelätään leviävän, sillä sadat miljoonat kiinalaiset matkustavat tämän viikon lopulla alkavan kiinalaisen uudenvuoden lomakauden takia.

Lentokentillä Yhdysvalloissa ja Aasian maissa otetaan käyttöön erityistarkastukset Wuhanista tuleville matkustajille.

Kiinan terveysviranomaiset sanoivat sunnuntaina Reutersin mukaan yrittävänsä estää viruksen leviämistä, mutta myönsivät ettei viruksen alkuperää ole pystytty jäljittämään.

Kiinan kommunistisen puolueen julkaiseman China’s Global Timesin mukaan Kiinan hallitus ei saa toistaa epidemiassa sars-virusepidemian aikana tehtyjä virheitä. Tuolloin epidemiasta ei kerrottu julkisuuteen viikkoihin, vaikka sen tappavuus oli tiedossa.

Uusimmat

Fingerpori

comic