Uutiset

Kiinan Xi antoi tukensa Hongkongin parjatulle hallintojohtajalle

Kiinan presidentti Xin esittämä luottamuksenosoitus tulee vain päiviä sen jälkeen, kun Kiina sanoi parantavansa Hongkongin hallintojohtajan valintaprosessia. Kuva: EPA

Kiinan presidentti Xi Jinping on antanut tukensa Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lamille, kertoo Kiinan valtion uutistoimisto Xinhua kaksikon tapaamisen jälkeen.

Xin mukaan Lam on pyrkinyt vakauttamaan Hongkongin tilannetta ja parantamaan sosiaalista ilmapiiriä. Xi kehui Lamin tehneen kovasti töitä.

Presidentti vaati Xinhuan mukaan myös tehokkaita toimia ihmisten elämän parantamiseksi ja vuoropuhelua yhteiskunnan eri toimijoiden kesken. Hänen mukaansa väkivaltaisuuksien lopettaminen ja järjestyksen palauttaminen ovat edelleen tärkeimpiä tehtäviä Hongkongissa.

Xin esittämä luottamuksenosoitus tulee vain päiviä sen jälkeen, kun Kiina sanoi parantavansa Hongkongin hallintojohtajan valintaprosessia.

Asiasta kerrottiin sen jälkeen, kun Kiinan kommunistisen puolueen keskeiset päättäjät olivat keskustelleet mielenosoitusten riepotteleman Hongkongin tulevaisuudesta.

Kiina on kuitenkin pitänyt lausuntonsa epämääräisinä eikä tiedossa ole, miten hallintojohtajan valintamenettelyä aiotaan muuttaa ja kenen näkökulmasta kyse on parannuksesta.

Hongkongin ja Macaon lainsäädännöstä Kiinan keskushallinnossa vastaava Shen Chunyao sanoi, että keskushallinnon roolia alueen hallinnollisissa asioissa pitää kehittää vakauden ylläpitämiseksi.

Vapaita vaaleja vaaditaan jälleen

Hongkongin hallintojohtajan valintamenettely on yksi erityishallintoalueen poliittisista kiistakapuloista. Demokratiamieliset toivovat erityishallintoalueelle vapaata ehdokasasettelua ja yleistä äänioikeutta.

Vuoden 2014 laajat mielenosoitukset Hongkongissa saivat alkunsa, kun Kiina ilmoitti, että hallintojohtaja valitaan Kiinan ennalta valitsemien ehdokkaiden väliltä. Kiinan näkemys on, että Hongkongia voi johtaa ainoastaan henkilö, joka ”rakastaa sekä Kiinaa että Hongkongia”.

Tänä vuonna Hongkongia ravisuttaneet mielenosoitukset ovat kestäneen jo kuukausia. Paikoin väkivaltaisiksi yltyneet protestit saivat alkunsa luovutuslakiesityksestä, mutta laajenivat pian vaatimaan muun muassa vapaita vaaleja. Kiinan johto ja Hongkongin aluehallinto eivät ole vaatimuksiin myöntyneet.

Toistaiseksi Kiina on joukkoineen pysynyt poissa alueelta, mutta on esimerkiksi tuonut puolisotilaallisia joukkojaan Hongkongin rajan tuntumaan.

Hallintojohtaja Carrie Lamin sitkeä ongelma on ollut hongkongilaisten yrmeä suhtautuminen häneen. Lamin kannatusluvut ovat ennätyksellisen alhaalla.

Financial Times on kertonut lähteisiinsä nojaten, että hallintojohtaja Lam voisi joutua jättämään tehtävänsä ensi keväänä.

Sekä Kiina että Hongkongin aluehallinto ovat kiistäneet lehden väitteen perättömänä.

Uusimmat

Näkoislehti

12.8.2020

Fingerpori

comic