Uutiset

Kiinan Xi matkusti Pohjois-Koreaan tapaamaan Kimiä, Yhdysvaltain Trump haluaa kuulla uutiset pian Xiltä itseltään

Kiinan presidenttiä ei ole nähty Pohjois-Koreassa 14 vuoteen. Tapaamisen toivotaan tuovan edistystä yrityksiin riisua Pjongjang ydinaseista.
Pohjois-Korean uutistoimiston välittämässä kuvassa maan johtaja Kim Jong-un (vas.) ja Kiinan presidentti Xi Jinping tervehtivät toisiaan tavatessaan Kiinan Dalianissa toukokuussa 2018. Kuva: KCNA
Pohjois-Korean uutistoimiston välittämässä kuvassa maan johtaja Kim Jong-un (vas.) ja Kiinan presidentti Xi Jinping tervehtivät toisiaan tavatessaan Kiinan Dalianissa toukokuussa 2018. Kuva: KCNA

Kun Kiina ilmoitti yllättäen presidenttinsä Xi Jinpingin matkustavan tällä viikolla Pohjois-Koreaan, tuli Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille kiire.

Hän soitti Xille ja sopi tämän kanssa tapaamisen ensi viikolla järjestettävän Japanin G20-huippukokouksen yhteyteen. Trump haluaa näin olla jatkuvasti ajan tasalla siinä, mitä Korean niemimaalla tapahtuu. Rauhan saaminen alueelle ja Pjongjangin riisuminen ydinaseista on yksi hänen presidenttikautensa keskeisiä ulkopoliittisia tavoitteita.

Xi on ensimmäinen Kiinan presidentin 14 vuoteen joka käy Pohjois-Koreassa. Hän ja Kim Jong-un ovat tavanneet neljästi, mutta aina Kiinan puolella. Kyseessä on vuonna 2012 valtaan nousseen Xin ensimmäinen matka Pohjois-Koreaan.

Johtajien oli määrä aloittaa neuvottelut torstaina, aiheina ovat todennäköisesti Pjongjangin ydinaseohjelma ja maiden välinen taloudellinen yhteistyö.

Kiina haluaa lieventää pakotteita

Taustalla on Kimin ja Trumpin epäonnistunut huippukokous Vietnamissa helmikuussa. Sieltä miehillä ei ollut tuomisinaan minkäänlaista sopimusta.

Xin tavoitteena on säilyttää vakaus Korean niemimaalla, kauhukuvana hänellä on Pohjois-Korean luhistuminen ja kontrolloimaton pakolaisvyöry maiden välisen rajan yli.

Kiina haluaa olla myös läheisesti mukana neuvotteluissa Pohjois-Korean ydinohjelmasta. Kiina on Pohjois-Korealle vanha liittolainen, mutta Peking suhtautuu kriittisesti Pjongjangin ydinohjelmaan ja se on mukana Pohjois-Korean vastaisissa pakotteissa.

Peking on kuitenkin antanut ymmärtää, että se olisi valmis lieventämään joitakin pakotteita palkinnoksi siitä, että Pjongjang alkaisi luopua ydinaseistaan ja -ohjuksistaan.

Kim odotellut Xin vierailua jo pitkään

Kimille Xin vierailu on mahdollisuus osoittaa, että Kiina on edelleen hänen maansa vahva kumppani. Hänen tiedetään havitelleen Xin vierailua jo pitkän aikaa. Hän kutsui Xin maahansa vieraillessaan ensi kertaa Pekingissä maaliskuussa 2018.

Jotkut asiantuntijat uskovat, että Xi on viivytellyt matkaansa odotellen oikeita olosuhteita ja mahdollisuutta pyytää Kimiltä jotain vastineeksi.

Uutiskanava CNN:n haastattelemat asiantuntijat uskovat, että Xin matka voi merkitä jonkinlaista liikettä umpikujassa olleisiin neuvotteluihin Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain välillä.

– Vierailu osoittaa Kiinan ainutlaatuista vaikutusvaltaa ja todistaa Kiinan olevan hyödyllinen auttamaan ydinaseriisuntadiplomatiaa eteenpäin, sanoi Tong Zhao Pekingissä olevasta Carnegie-Tsinghua-keskuksesta CNN:lle.

– Jos Kiinan välitys osoittautuu hyödylliseksi, se voisi myös auttaa osoittamaan Kiinan hyödyllisyyttä Yhdysvalloille rakentavana partnerina keskeisissä alueellisissa kysymyksissä.

Xin odotetaan viipyvän Pohjois-Koreassa kaksi päivää.

Viime viikolla Trump kertoi saaneensa Kimiltä ”kauniin kirjeen”, jonka arveltiin tasoittavan tietä johtajien väliselle kolmannelle huippukokoukselle. Kirjeen sisällön tuntevat kertoivat kuitenkin CNN:lle, että se ei sisältänyt mitään yksityiskohtia siitä, miten umpikujasta voitaisiin jatkaa eteenpäin.

Uusimmat

Fingerpori

comic