Uutiset

Kiinassa ainakin 213 koronaviruskuolemaa - Myös Italia vahvisti maan ensimmäiset koronavirustartunnat

Mahdollisen koronavirukseen liittyvän hengitystieinfektion takia tarkkailussa on Kiinassa noin 102  000 ihmistä, uutistoimisto AFP kertoo. Kuvassa viedään ruokaa Wuhanissa sijaitsevaan sairaalaan. Kuva: EPA

Kiinassa sekä koronavirukseen kuolleiden että vahvistettujen virustartuntojen määrät jatkavat nousuaan. Maan viranomaiset kertoivat varhain perjantaiaamuna, että virukseen on kuollut jo ainakin 213 ihmistä. Viruksen ydinalueella Hubein maakunnassa kuolleiden määrä nousi torstain luvusta yli 40 ihmisellä.

Maassa raportoitiin myös lähes 2  000 uutta vahvistettua tartuntaa, joista noin 1  200 Hubeista. Hongkongissa ilmestyvän South China Morning Post -lehden mukaan Manner-Kiinassa todettuja tartuntoja on nyt ainakin 9  350.

Mahdollisen koronavirukseen liittyvän hengitystieinfektion takia tarkkailussa on Kiinassa noin 102  000 ihmistä, uutistoimisto AFP kertoo.

Myöhään torstaina Maailman terveysjärjestö WHO julisti uuden koronavirusepidemian kansainväliseksi terveysuhaksi. Virusta on tavattu Kiinan lisäksi yli 15 maassa. Suomen ensimmäinen koronavirustartunta vahvistettiin Kiinasta saapuneella turistilla keskiviikkona.

WHO ei suosittanut matkustusrajoituksia

Myös Italia vahvisti myöhään torstaina maan ensimmäiset koronavirustartunnat. Ne todettiin kahdella Kiinasta saapuneella turistilla, jotka ovat nyt eristettyinä hoidossa Roomassa. Heidän uskotaan saapuneen kaupunkiin viikko sitten Milanosta.

Maan hallitus päätti tartuntojen toteamisen jälkeen keskeyttää kaiken lentoliikenteen maiden välillä.

–  Uskoakseni olemme ensimmäinen EU-maa, joka ryhtyy tällaiseen varotoimeen, Italian pääministeri Giuseppe Conte sanoi tiedotustilaisuudessa.

Useat maat ovat aloittaneet kansalaistensa evakuointilennot pois Hubeissa sijaitsevasta Wuhanin kaupungista.
Useat maat ovat aloittaneet kansalaistensa evakuointilennot pois Hubeissa sijaitsevasta Wuhanin kaupungista. Kuva: EPA Useat maat ovat aloittaneet kansalaistensa evakuointilennot pois Hubeissa sijaitsevasta Wuhanin kaupungista. Kuva: EPA

Terveysjärjestö WHO ei kuitenkaan torstaina suosittanut rajoituksia matkustusliikenteeseen tai kaupankäyntiin. Järjestön mukaan rajoitukset saattaisivat haitata myös avun toimittamista. Sen sijaan useat lentoyhtiöt, mukaan lukien Finnair, ovat peruneet lentojaan Kiinaan.

Italialaismedian mukaan poliisi kävi sinetöimässä kiinni turistien käyttämän hotellihuoneen Rooman keskustassa. Muut samassa ryhmässä liikkuneet kiinalaismatkailijat oli määrä testata viruksen varalta.

Torstaina Italiassa turvauduttiin kokonaisen risteilyaluksen eristämiseen, kun laivalla olleella kiinalaispariskunnalla epäiltiin koronavirusta. Costa Smeralda -aluksella oli Civitavecchian satamassa jumissa lähes 7  000 matkustajaa. Eristys purettiin, kun virusepäilyt osoittautuivat testien perusteella aiheettomiksi.

Osa maista aloittanut evakuointilennot

Useat maat ovat aloittaneet kansalaistensa evakuointilennot pois Hubeissa sijaitsevasta Wuhanin kaupungista.

Uutistoimisto AFP:n toimittaja kertoo olleensa mukana lennolla, joka kuljetti noin kahtasataa ranskalaista kotiin torstain ja perjantain välisenä yönä. Sotilaslentokoneen on määrä laskeutua Ranskan eteläosaan, minkä jälkeen matkustajia odottaa 14 päivän karanteeni.

Myös Yhdysvallat ja Japani ovat lennättäneet kansalaisiaan pois Wuhanista. Britannia suunnittelee lentoa perjantaille.

Mahdollisista kotiutuslennoista ovat kertoneet myös esimerkiksi Australia ja EU. Portugalin yleisradioyhtiö Sic Noticias kertoi torstaina lentokoneen lähteneen hakemaan Wuhanista yli 300:aa EU-maiden kansalaista.

Venäjä ilmoitti torstaina sulkevansa Kiinan-vastaisen rajansa koronaviruksen takia.

Kiina puolestaan on turvautunut massiivisiin eristämistoimiin. Esimerkiksi virustartuntojen alkulähteeksi kerrottu miljoonakaupunki Wuhan on kokonaan eristetty. Yhteensä Wuhanissa ja sitä ympäröivässä Hubeissa eristettynä on ainakin 50 miljoonaa ihmistä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic