Uutiset

Kiinassa Wuhanin koronaviruksesta raportoinut kansalaisjournalisti joutui vankilassa pakkoruokintaan, koska hän oli aloittanut nälkälakon

Zhang Zhania syytetään "riitojen poimimisesta ja levottomuuksien lietsomisesta". Kädet sidottuina makaavalla Zhangilla on jatkuvia tuskia.
Keskiviikkona otettu kuva Pekingissä sijaitsevalta ruokatorilta. Kiina on saanut Wuhanista alkaneen koronaviruspandemian kuriin tiukoin toimin. Wuhanin tilanteesta viime keväänä raportoineita kansalaisjournalisteja on vangittu. Kuva: epa08871801
Keskiviikkona otettu kuva Pekingissä sijaitsevalta ruokatorilta. Kiina on saanut Wuhanista alkaneen koronaviruspandemian kuriin tiukoin toimin. Wuhanin tilanteesta viime keväänä raportoineita kansalaisjournalisteja on vangittu. Kuva: epa08871801

Kiinan Wuhanista alkaneesta koronaviruspandemiasta ensimmäisten joukossa raportoinut kansalaisjournalisti on vankilassa joutunut pakkoruokintaan, koska hän on ryhtynyt nälkälakkoon, kertoo hänen asianajajansa Guardian-lehden mukaan.

Hänen kätensä ovat sidotut, jotta hän ei pystyisi irrottamaan ruokaletkua.

Zhang Zhan on 37-vuotias entinen juristi, joka vangittiin yli puoli vuotta sitten. Hän on vankilassa lähellä Shanghaita. Zhang pidätettiin toukokuussa, ja häntä syytettiin ”riitojen poimimisesta ja levottomuuksien lietsomisesta”, kuten syytetään usein kiinalaisia hallinnon kriitikkoja ja aktivisteja.

Hän oli tätä ennen kertonut Wuhanin koronatilanteesta sosiaalisessa mediassa. Viime kuussa hän sai virallisen syytteen väärän informaation levittämisestä.

Zhangin asianajaja Zhang Keke kertoi keskiviikkona blogissaan, että hän oli vieraillut tämän luona tiistaina ja löytänyt tämän sairaana ja uupuneena.

”Hänellä oli paksu pyjama ja vyö lantionsa ympärillä ja hänen vasen kätensä oli kiinnitetty eteen ja oikea kätensä kiinnitetty taakse”, hän kirjoitti Guardianiin mukaan.

”Hänelle oli hiljattain asennettu vatsaputki, ja koska hän halusi vetää sen irti, hänet oli sidottu”.

Zhang ei ole varma, selviääkö hän hengissä

Zhang Keke sanoi naisella olevan ”jatkuvia tuskia”, koska hän on sidottuna 24 tuntia päivässä. Hän tarvitsee apua voidakseen käydä wc:ssä.

Zhang Zhanilla on päänsärkyä, huimausta ja vatsakipuja sekä kipuja suussa ja kurkussa. Jälkimmäiset kivut johtuvat ilmeisesti pakkoruokintaputkesta.

Zhang Keke kertoi asiakkaalleen, että tämän perhe, ystävät ja asianajajat olivat kehottaneet tätä lopettamaan nälkälakon, mutta tämä kieltäytyi tekemästä niin.

Kansalaisjournalisti oli odottanut joutuvansa oikeuden eteen joulukuussa. Nyt näytti siltä, että oikeuden istuntoa ei tule, ja hän ei ollut varma, selviääkö hän hengissä.

Viranomaiset pidättivät Zhangin jo vuosina 2018 ja 2019, koska hän oli ilmaissut kannatuksensa Hongkongin aktivisteille. Hän kiistää väärentäneensä tietoja, hänen mukaansa kaikki hänen jakamansa informaatio oli peräisin Wuhanin asukkaiden haastatteluista.

Kiina on vanginnut useita kiinalaisia journalisteja, jotka matkustivat Wuhaniin uutisoimaan koronaviruksesta ja siitä, miten viranomaiset hoitivat sen synnyttämää tilannetta.

Uusimmat

Fingerpori

comic