Uutiset

Kiireinen sovitteluviikko luvassa ennen joulua – Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuus jatkavat neuvotteluja

Valtakunnansovittelijan toimistolla on heti maanantaiaamusta kiirettä, kun useat teollisuuden alat etsivät sopua.
Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan (keskellä) toimistolla kokoontuvat tällä viikolla muun muassa Teknologiateollisuuden Minna Helle (vasemmalla) ja Teollisuusliiton Riku Aalto (oikealla). Kuva: Emilia Kangasluoma
Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan (keskellä) toimistolla kokoontuvat tällä viikolla muun muassa Teknologiateollisuuden Minna Helle (vasemmalla) ja Teollisuusliiton Riku Aalto (oikealla). Kuva: Emilia Kangasluoma

Maanantaina kello 8.30 jatkuvat valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan toimistolla neuvottelut, jotka näyttää suuntaa muillekin sopimusaloille.

Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuus yrittävät löytää sovun 93 000 työntekijää koskevassa teknologiateollisuuden työehtosopimuksessa.

Tekstikysymykset on jo ratkaistu, kilpailukykysopimuksen 24 tuntia poistuvat, mutta riitaa on vielä palkankorotuksesta.

Teollisuusliitto hylkäsi Piekkalan aiemmin esittämän 1,6 prosentin palkankorotuksen kahdelle vuodelle.

– Meidän vaatimuksemme perustuu siihen, mitä kilpailijamaissa on tehty. Lisäksi katsomme inflaatiota ja tuottavuutta, sanoo Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto.

– Laskemme että kiky-sopimuksen poisto lisää työvoimakustannuksia 1,4 prosenttia, joten korotus on käytännössä 3 prosenttia, sanoo työnantajaa edustavan Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle.

Useita sopimusaloja valtakunnansovittelijalla

Päänavaajana toimivan teknologiateollisuuden työntekijöiden sopimuksen lisäksi alkavalla viikolla on useita muitakin neuvotteluita valtakunnansovittelijan toimistolla.

Maanantaina ja tiistaina Teknologiateollisuus yrittää löytää sopua ylempien toimihenkilöiden YTN:n ja alempien toimihenkilöliitto Pron kanssa. Sopimuksia on katkolla useita, ja ne koskevat YTN:llä yli 100 000 ylempää toimihenkilöä sekä Prolla lähes 40 000 toimihenkilöä.

Näistä YTN:n ja Pron suunnittelu- ja konsulttialan lakkoilu jatkuu viikon alussa maanantaista keskiviikkoon.

Teollisuusliitto puolestaan käy neuvotteluita myös Metsäteollisuuden kanssa tiistaina ja Kemianteollisuuden kanssa perjantaina.

Kikystä tulee vielä riitaa

Muilla kuin teknologiateollisuuden työntekijöillä on edelleen riitaa 24 kiky-tunnista. Teollisuusliitto vaatii kikyn poistoa muiltakin aloilta.

– Se on meidän lähtökohtamme. Yleinen palkankorotuslinja pitää sisällään 24 tunnin poiston meidän mielestämme.

Tarkoitus on, että Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto pääsisivät ensin sopuun palkankorotustasosta, joka voitaisiin hyväksyä muillakin aloilla.

– Kyllä siinä iso ero on. Ei tule olemaan helppoa päästä ensi viikollakaan ratkaisuun, Helle sanoo Teollisuusliiton palkankorotusvaatimuksista.

Metsäteollisuudessa työsulku

Metsäteollisuudessa on puolestaan meneillään työsulku, joka kestää vielä keskiviikkoon 18. joulukuuta.

Työsulku on työnantajajärjestön vastaveto Teollisuusliiton lakolle. Teollisuusliiton työntekijöiltä on lopetettu palkanmaksu Metsäteollisuuden työpaikoilta ja estetty heidän pääsynsä töihin. Työsulun ajalta ei kerry lomapäiviä. Metsäteollisuus ei halua luopua kiky-tunneista.

Metsäteollisuus kertoo pyrkivänsä työsululla vauhdittamaan jumissa olevia neuvotteluita, vaikka se järjestön mukaan johtaa 5–10 miljoonan euron menetyksiin sulkupäivää kohden.

Teollisuusliiton Aalto ei ymmärrä puhetta taloudellisista menetyksistä itse aiheutetun työsulun perusteella.

– Kun he puhuvat, miten kalliiksi mikäkin tulee, toivottavasti he lopettavat nyt sen keskustelun.

Teollisuusliitto ei ole suunnitellut uusia työtaistelutoimia viime viikon kolmen päivän lakon lisäksi. Tarkoitus on katsoa tilannetta uudestaan, jos alkava neuvotteluviikko ei tuota tulosta.

Sovittelujen aikataulu

Alkavalla viikolla Teollisuusliiton alojen sovittelua valtakunnansovittelijan johdolla on luvassa lähes jokaisena arkipäivänä.

Maanantaina 16. joulukuuta teknologiateollisuuden työehtosopimusta sovitellaan Teknologiateollisuuden kanssa kello 8.30 alkaen.

Tiistaina 17. joulukuuta sovittelussa on mekaaninen metsäteollisuus työnantajajärjestö Metsäteollisuuden kanssa kello 13.

Keskiviikkona 18. joulukuuta sovitellaan malmikaivosten työehtoja Teknologiateollisuuden kanssa kello 8.

Perjantaina 20. joulukuuta Teollisuusliiton kemianteollisuuden alan sovittelu käydään työnantajajärjestö Kemianteollisuuden kanssa kello 9.

Metsäteollisuus on tällä hetkellä työsulussa 12.–18. joulukuuta. Työsulku tarkoittaa sitä, että työnantaja ei päästä työntekijöitä töihin eikä maksa palkkaa. Työsulussa ovat ne työntekijät ja yritykset, jotka lakkoilivat 9.–11. joulukuuta.

Työehtosopimusneuvottelut ovat kesken myös muun muassa toimihenkilöliitto Prolla ja ylempien toimihenkilöiden YTN:llä, jotka sovittelevat muun muassa Teknologiateollisuuden kanssa.

Pro ja YTN lakkoilevat suunnittelu- ja konsulttialalla 16.–18. joulukuuta.

Uusimmat

Näkoislehti

6.8.2020

Fingerpori

comic