Uutiset

Kiista hallintoneuvostoista jatkuu: Sinisten Elo: "Hehän tarrautuvat paikkoihinsa, emmekä me"

Sinisten ja perussuomalaisten eduskuntaryhmien riitelyyn valtionyhtiöiden hallintoneuvostopaikoista ei näy ratkaisua, vaikka aseeksi on kaivettu hillotolppakin.

Raviradan maalipaalua alun perin tarkoittava ilmaus on saanut perussuomalaisten ja sinisten sapelinkalistelussa uuden merkityksen. Se ei tarkoita ulkoministeri Timo Soinille (sin.) mahdollisesti varattua palkkiovirkaa, vaan kansanedustajille jaettavia rahakkaita valtionyhtiöiden hallintoneuvostopaikkoja.

Mosambikista palannut sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo mätkii perussuomalaisia siitä, että nämä haluavat pitää kiinni yliedustuksestaan hallintoneuvostoissa.

Elon laskuopin mukaan perussuomalaisilla on hallintoneuvostopaikkoja 14 ja sinisillä vain kuusi, vaikka sinisillä on nykyään enemmän kansanedustajia.

-Tällä perusteella Leena Meren (ps.) puheet siitä, että me haemme hillotolppaa, ovat täysin perusteettomia. Hehän tarrautuvat paikkoihinsa, emmekä me, Elo sanoo.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri veti hillotolpan esiin kertoessaan, että sinisten eduskuntaryhmän pääsihteeri oli arvottanut hallintoneuvostopaikat niistä maksettavien palkkioiden mukaan.

Simon Elon mukaan kummankin eduskuntaryhmän pääsihteerit olivat tehneet tämän arvottamisen yhdessä, koska muuta selkeätä mittaria niiden painoarvon punnitsemiseen ei ole.

-Kumpikaan ei tehnyt yksipuolista työtä, Elo korostaa.

”Vanha perinne halutaan rikkoa”

Ryhmänjohtaja Simon Elo pitää vakavana sitä, että perussuomalaiset haluavat rikkoa eduskunnan perinteen, että hallintoneuvopaikat jaetaan eduskuntaryhmien voimasuhteiden mukaan suhteellisuusperiaatteella.

-Kysymys kuuluu, että mitä sitten tapahtuu, jos jokin ryhmä lakkaa noudattamasta tätä perinnettä? Ei sitten kyseisen puolueen osalta jatkossakaan noudateta suhteellista jakotapaa, hän uhkailee.

-Herää kysymys, että meneekö hallintoneuvostojen kokoonpano kokonaan uusiksi kaikkien eduskuntaryhmien osalta. Sitä eivät muut ryhmät halua, vaan ovat ilmoittaneet, että meidän olisi syytä neuvotella paikat keskenämme, Elo kertoo.

Elon mukaan sinisten ja perussuomalaisten pääsihteerit olivat päässeet sopuun asiallisesta esityksestä, joka perustuu näiden kahden eduskuntaryhmän kokoon. Myös eduskunnan alaiset luottamustehtävät, kuten esimerkiksi Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunta, kuuluivat pakettiin.

-Kummatkin ryhmät sen aluksi hyväksyivät. Sen jälkeen perussuomalaisten ryhmästä ilmoitettiin, ettei ratkaisu käy, vaan paikat pitää jakaa eduskuntavaalituloksen perusteella. Se on outo näkemys, sillä paikathan on jyvitetty nimenomaan eduskuntaryhmille eikä puolueille.

”Toivotan sinisille hyvää jatkoa”

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri kiistää, että perussuomalaisten eduskuntaryhmä olisi jo kertaalleen hyväksynyt hallintoneuvostojen uuden paikkajaon.

-Pääsihteereillä ei ole ainakaan meillä mandaattia sopia asiasta. Meillä on ollut koko ajan selvää, että kaikki pitää hyväksyttää eduskuntaryhmässä.

Meri vaikuttaa jo erittäin kyllästyneeltä riitelemään julkisuudessa asiasta.

-Eiköhän se paikkajako ollut tässä, kun pääministerin kansliastakin oli ilmoitettu, ettei sieltä sotkeennuta tähän. Toivotan sinisille hyvää jatkoa. Eteenpäin ja vaaleja kohti, Meri sanoo.

Perussuomalaisten tärkein hallintoneuvostopaikka on VR:n hallintoneuvoston puheenjohtajuus, jota pitää hallussaan kansanedustaja Ville Tavio (ps).

Sinisten tärkeimmällä paikalla Yleisradion hallintoneuvoston puheenjohtajana istuu kansanedustaja Kimmo Kivelä (sin.).

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti