Uutiset

Kiista kiky-tunneista osoittautunut odotetun vaikeaksi alkaneissa työehtoneuvotteluissa – ”Työnantajille työtunnit ovat rahaa”

Lisätunneista päättäminen on osoittautunut odotetun vaikeaksi Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton neuvotteluissa. Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo, että yhteisen näkemyksen puuttuminen kiky-tunneista on hidastanut neuvotteluja muista asioista.
Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle sanoo, että kiky-tuntien poistaminen pienentäisi palkankorotusvaraa. Kuva: Joel Maisalmi
Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle sanoo, että kiky-tuntien poistaminen pienentäisi palkankorotusvaraa. Kuva: Joel Maisalmi

Kaikki isot kysymykset ovat yhä auki Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden neuvotteluissa uusista työehtosopimuksista.

Näin sanovat Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle ja Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto.

– Tavoite on, että valmista saadaan lokakuun loppuun mennessä, mutta ratkaisusta ollaan vielä kaukana. Neuvotteluja palkankorotuksista ei ole vielä edes aloitettu, Aalto kertoo.

Nykyiset Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton väliset sopimukset päättyvät lokakuun lopussa eli ensi viikon torstaina. Ainut poikkeus on suunnittelu- ja konsulttiala, jonka sopimus jatkuu marraskuun loppuun asti.

 

Aallon ja Helteen mukaan aikataulujen puitteissa on yhä täysi mahdollisuus saada sopimusratkaisut aikaan ennen vanhojen päättymistä.

– Nyt on jo kuitenkin selvää, että ratkaisut menevät aivan viime hetkille, Helle sanoo.

Aallon mukaan neuvotteluissa ei ole päästy yhteiseen näkemykseen kiky-tunneista, mikä on hidastanut neuvotteluja muista asioista.

– Muihin asioihin päästään vasta sitten, kun on saatu ensin yhteinen näkemys aikaan näistä palkattomista tunneista.

Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto neuvottelevat kahdeksan alan työehtosopimuksista.

 

Teknologiateollisuuden Helle asettaa vastakkain kiky-tunnit ja palkankorotukset.

– Jos työajanpidennys säilytetään, se antaa mahdollisuuden palkankorotuksille. Jos taas työtunnit poistetaan, se lisää yritysten kustannuksia, mikä vähentää mahdollisuuksia palkankorotuksille, Helle sanoo.

Helle sanoo Teknologiateollisuuden tärkeimmäksi tavoitteeksi suomalaisten yritysten kustannuskilpailukyvyn parantamisen, jossa työaika on merkittävä tekijä.

– Työnantajille työtunnit ovat rahaa eli käytännössä aikaa tuotantoon ja tuotteiden valmistamiseen.

Työantajat kautta linjan haluavat kiky-tuntien säilyvän tulevina vuosina.

Riku Aalto sanoo, että Teollisuusliiton näkökulmasta työtuntien poistamisen ei tulisi vaikuttaa palkankorotusvaraan.

Aalto pitää kolmen vuoden takaista sopimusta palkattomista kiky-tunneista väliaikaisena.

– Kun sopimus aikanaan tehtiin, totesimme jo silloin, että 24 työtuntia tulevat ilman kustannusvaikutuksia, ja että ne myös poistuvat ilman kustannusvaikutuksia.

 

Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden neuvotteluja pidetään suunnannäyttäjinä muille aloille.

Vuoden 2017 neuvottelukierroksella valtaosa muista aloista seurasi Teknologiateollisuuden sopiman 1,6 prosentin palkankorotusten linjaa.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala linjasi ennen liittokierroksen alkua, että päänavaus muodostaa lähtökohtaisesti kustannuskaton, jonka ylittämiä sovintoesityksiä hän ei aio tehdä.

Uusimmat

Fingerpori

comic