Uutiset

Kiistelty saudiprinssi yksi Argentiinan G20 -kokouksen seuratummista osallistujista – syytteiden nostaminenkin esillä

Saudi-Arabian kruununprinssi Muhammed bin Salman saapui Argentiinaan yksityiskoneella jo etukäteen torstaina.

Kruununprinssi Muhammed bin Salman osallistuu rikkaiden maiden kaksipäiväiseen G20-kokoukseen Argentiinassa Saudi-Arabian edustajana.

Samaan aikaan Argentiinan oikeuslaitos on pohtinut syytteiden nostamista Saudi-Arabian kruununprinssiä vastaan. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on innostanut nostamaan syytteet Jemenin sodan ihmisoikeusrikkomusten ja toimittaja Jamal Khashoggin murhaepäilyn takia.

Argentiinan lainsäädäntö mahdollistaa syytteiden nostamisen sen saajan asuinmaasta riippumatta. Päätöksen syytteiden nostamisesta on ennustettu kuitenkin kestävän kauemmin kuin Muhammed bin Salmanin vierailun Argentiinassa.

Saudiprinssi on ehtinyt jo tavata majapaikassaan Argentiinan Buenos Airesissa Intian pääministerin Narendra Modin. He keskustelivat saudiuutistoimiston mukaan (SPA) yhteistyöstä turvallisuudessa, energiantuotannossa ja investoinneissa.

Esillä oli Saudi-Arabian valmius toimittaa Intiaan öljyä ja öljyjalosteita. Keskusteluissa puhuttiin muun muassa saudien öljyjätin Aramcon investoinneista jalostamoihin Intiassa. Näihin hankkeisiin kuuluu ison jalostamon rakentaminen Intian länsirannikolle, SPA totesi. Myös aurinkoenergiasijoitukset olivat esillä.

Monet maat, mukaan lukien Suomi, ovat pysäyttäneet aseviennin Saudi-Arabiaan viimeaikaisten tapahtumien vuoksi.

Intian kanssa saudit aikovat sen sijaan tehdä yhteistyötä aseiden valmistamisessa. Kruununprinssi kertoi tapaamisessa maansa aikeista kehittää kotimaista aseteollisuuttaan.

Buenos Airesiin on myös suunniteltu Muhammed bin Salmanin ja Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kahdenkeskistä tapaamista. Se olisi ensimmäinen sen jälkeen, kun Khashoggi murhattiin Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa.

Mittava osallistujalista

Paikalla Argentiinan G20-kokouksessa ovat myös muun muassa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, Kiinaa johtava kommunistisen puolueen pääsihteeri Xi Jinping, Saksan liittokansleri Angela Merkel, Britannian pääministeri Theresa May ja Venäjän presidentti Vladimir Putin.

G20-ryhmään kuuluu maailman 19 vaurainta valtiota ja Euroopan unioni.

G20-kokoukset keräävät paljon mielenosoittajia, jotka ovat nyt protestoineet muun muassa Argentiinan kokousisännyyttä samaan aikaan, kun maan kansalaisten palveluja on talouskriisissä leikattu.

Viranomaiset ovat varautuneet mielenilmaisuihin massiivisin turvatoimin. Buenos Airesin asukkaille on myönnetty vapaapäivä ja heitä on kehotettu lähtemään pois kaupungista tai pysymään kodeissaan.

Huippukokous päättyy lauantaina.

Uusimmat

Fingerpori

comic