Uutiset

Kiistelty valinnanvapaus oikeuskanslerin pöydällä viime hetkiin asti

Kiistelty ja moneen kertaan vatkattu soten valinnanvapautta koskeva lakiesitys annetaan tänään eduskunnalle.

Lännen Median tietojen mukaan valinnanvapausesitystä on ruodittu viime viikot ja aivan viime hetkiin asti oikeuskanslerin virastossa.

Hallituslähteistä arvioidaan, että lakiesityksen uskotaan olevan nyt sellaisessa kuosissa, että se on hyväksyttävissä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) vahvistaa, että oikeuskanslerinvirasto on ollut mukana prosessissa.

-Oikeuskanslerinvirasto käy aina lait läpi ennen valtioneuvoston listojen lähtemistä ja niin on tapahtunut tässäkin. Huomioita esitettiin ja niihin vastattiin täsmennyksinä, Saarikko sanoo Lännen Medialle.

Esityksestä ja mahdollisista viime hetken viilauksista kuullaan lisää torstaina iltapäivällä, kun valtiovarainministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö järjestävät tiedotustilaisuuden.

Laajan sote- ja maakuntauudistuksen muut osat ovat eduskunnassa valmiina odottamassa; vain vaikea valinnanvapaus on puuttunut.

Sote-palvelujen valinnanvapauden on määrä tulla voimaan näillä näkymin vuoden 2021 alusta.

Eduskunta käy lakiesityksestä lähetekeskustelun ensi viikon keskiviikkona. Sen jälkeen lait lähtevät valiokuntakäsittelyyn. Äänestämään päästään aikaisintaan kesäkuussa.

Äänestyksestä on tulossa jännitysnäytelmä, sillä hallituksella on varsin ohut enemmistö, eli 106 edustajaa. Lisäksi puhemies Paula Risikko (kok.) ei saa äänestää.

Kokoomuksen venettä ovat keikuttaneet viime päivinä kansanedustajat Elina Lepomäki,
Hjallis Harkimo ja Susanna Koski. Heistä Lepomäki on ainoa, joka on kertonut äänestävänsä vastaan, jos esitys pysyy nykymuodossaan.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) pommittaa sote- ja maakuntapakettia jatkuvasti. Hänen tavoitteena on kaataa esitys.

Ylen tuore selvitys kertoo, että enemmistö kokoomuslaisista on sotelakien takana.

Hallituslähteistä kerrotaan, ettei ole poissuljettu sekään vaihtoehto, että muutama oppositioedustaja tulisi valiokuntakäsittelyn jälkeen hallituksen esityksen taakse. Jo edellisen hallituksen aikana sote-uudistusta yritettiin osittain samoin eväin. Vastuu pois kunnilta ja isommat sote-alueet. Tämä oli toiveena.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo ja pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ovat viime päivinä patistaneet ryhmiensä edustajia ruotuun. Sanoma on ollut, että uudistus tarvitaan. He ovat myös lainanneet perustuslakivaliokunnan aiempaa kannanottoa, jonka mukaan uudistus pitää tehdä kiireesti.

Valinnanvapautta voidaan karkeasti kuvata kolmella pilarilla eli sote-keskuksen valinnalla, asiakassetelillä ja henkilökohtaisella budjetilla.

Asiakas voi valita yksityisen tai julkisen sote-keskuksen, jonka asiakkaaksi hän listautuu.

Sote-keskus tarjoaa yleislääkärin palveluja ja tiettyjä erikoislääkäreiden vastaanottoja ja terveysneuvontaa. Mukana ovat myös sosiaalityöntekijän palvelut.

Asiakassetelillä voi valita palveluntuottajan, kunhan maakunta on ensin arvioinut, mitä palveluita asiakas tarvitsee.

Eduskunnassa on torstaina perinteisesti kyselytunti. Sote-paketin ei uskota nousevan pääaiheeksi, sillä yleensä oppositiopuolueet sopivat jo hyvissä ajoin käsiteltävät asiat kyselytunnille. Veikkaus on, että tänään tunnilla nousevat esille tasa-arvokysymykset naisten päivän kunniaksi.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic