Uutiset

Kiivihedelmästä ja avokadosta tuli konstikkaita tuliaisia: kasvinterveystodistus vaaditaan yhä useammalle Euroopan ulkopuolelta tulevalle kasville

Syyskuun alussa voimaan astunut kasvinterveysdirektiivi voi tulla yllätyksenä, jos matkalaukkuun on pakattu esimerkiksi hedelmiä evääksi. Määräykset koskevat kaikkea matkustamista ja postipaketteja aina yksittäisestä hedelmästä lähtien.
Käsimatkatavaroihin unohtunut eväshedelmä voi vaatia maahan tultaessa kasvinterveystodistuksen. Lajilista kasvoi kuun vaihteessa. Kuva: Achim Prill
Käsimatkatavaroihin unohtunut eväshedelmä voi vaatia maahan tultaessa kasvinterveystodistuksen. Lajilista kasvoi kuun vaihteessa. Kuva: Achim Prill

Kiivihedelmää tai avokadoa ei saa enää tuoda Euroopan ulkopuolelta Suomeen ilman kasvinterveystodistusta. Sama koskee esimerkiksi viinirypäleitä sekä monia muita hedelmiä ja vihanneksia.

Seikka voi tulla yllätyksenä, jos matkalaukkuun on ohimennen pakattu syötäviä kasveja kaukomatkatuliaisina tai vaikkapa evääksi matkaa varten.

Jo yksi hedelmä edellyttää todistusta

Syyskuun alussa voimaan astunut kasvinterveysdirektiivi toi rajoitettujen kasvien listalle paljon uusia lajeja.

Niitä ei saa tuoda maahan ilman erityistä kasvinterveystodistusta. Sillä osoitetaan, että kasvi on viranomaisten tarkastama ja täyttää EU:n vaatimukset.

Suomeen tultaessa kasvit vielä tarkastetaan maksullisella, etukäteen sovittavalla tarkastuksella.

Vaikka järjestelmä on tarkoitettu pääasiassa varsinaiseen, kaupalliseen maahantuontiin, koskevat määräykset myös tavallista matkailijaa sekä esimerkiksi verkosta tilattuja tuotteita.

– Rajoitukset koskevat ihan kaikkia, ja kaikenlaista matkustamista, korostaa tulliylitarkastaja Tiia Sulander-Seppänen Tullista.

Niiltä lajeilta, joilta todistus vaaditaan, se vaaditaan jo yksittäisestä hedelmästä.

Riskit ovat mittavia

Vaatimusten taustalla on kasvitautien riski.

Euroopan komission mukaan kasvien matkustajatuonti on yksi suurimpia kasvintuhoajien leviämisen syitä. Terveeltäkin näyttävän kasvin tai sen osan mukana voi levitä esimerkiksi hyönteisten munia tai sienitautien itiöitä.

Pahimmillaan ne voivat aiheuttaa pahoja vahinkoja esimerkiksi viljelmille.

Syötävien kasvien ja niiden osien ohella rajoituksia on myös esimerkiksi koristekasveille ja niiden osille.

Määrää ei tiedetä, sillä tuontia ei tilastoida

Riskit ovat suuria, mutta kuinka paljon Suomeen todellisuudessa tulee kasveja matkatavaroina?

Sitä ei tiedä kukaan, sillä Tulli ei tilastoi esimerkiksi matkustajien mukanaan tuomia hedelmiä tai taimia.

– Matkustajatuonnissa voi olla kyse satunnaisesta, mutta myös useammin toistuvasta tuonnista – riippuu siitä, millainen matkailija on kyseessä, Sulander-Seppänen sanoo.

Esimerkiksi ulkomailla kakkosasuntoa pitävä tai vaikkapa Venäjällä tankkaamista harrastava matkaaja saattaa pakata kasvieväitä useamminkin. Toisaalta satunnainen kävijä ei välttämättä ole törmännyt tuontia koskeviin vaatimuksiin.

Euroopan EU:n ulkopuolisilla osilla poikkeus

EU-maiden välillä kasvit saavat ”matkustaa” hyvin vapaasti. Tiukimmat rajoitukset koskevat Euroopan ulkopuolisia maita, ja niissäkin on maakohtaisia eroja.

Joidenkin lajien tai kasvinosien maahantuonti on kielletty kokonaan.

Eurooppaan kuuluvia, mutta EU:n ulkopuolisia alueita koskee lisäksi poikkeus, joka jatkuu joulukuun puoleenväliin saakka. Alueeseen kuuluvat muun muassa Venäjän Euroopan-puoleiset osat sekä Kanarian saaret ja Norja.

Alueelta saa tuoda omaan käyttöön tiettyjä, muuten EU:n ulkopuolisessa tuonnissa kasvinterveystodistuksen vaativia tuotteita. Sallittua määrää laskettiin kymmenestä kilosta kolmeen.

Tämäkin poikkeus päättyy 14. joulukuuta, kun uusi kasvinterveyslaki astuu voimaan.

Listat rajoitetuista lajeista löytyvät Ruokaviraston sivuilta.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti