Uutiset

Kiky-tunnit poistuvat kemianalalta: "Tilalle tuli palkallista koulutusta kahdeksan tuntia"

Sopimus korottaa palkkoja vientiteollisuudessa tehdyn päänavauksen mukaisesti 3,3 prosenttia. Sen piirissä on noin 11 500 työntekijää.
Riku Aallon mukaan kiky-tuntien tilalle tuli palkallista koulutusta. Arkistokuva. Kuva: Jukka Ritola
Riku Aallon mukaan kiky-tuntien tilalle tuli palkallista koulutusta. Arkistokuva. Kuva: Jukka Ritola

Kemianteollisuus ja Teollisuusliitto ovat hyväksyneet osapuolten välille keskiviikkona syntyneen neuvottelutuloksen. Uusi työehtosopimus kattaa kemian perusteollisuuden, öljy-, maakaasu- ja petrokemian teollisuuden sekä muovituoteteollisuuden ja kemian tuoteteollisuuden sopimusalat.

Uuden sopimuksen myötä työntekijöiltä poistuvat myös kilpailukykysopimuksen mukaiset 24 palkatonta työntuntia.

– 24 tuntia talkootyötä poistui. Jos tätä konkretisoi, niin tilalle tuli palkallista koulutusta kahdeksan tuntia, jota voidaan antaa työpaikalla, sanoi työntekijöitä edustavan Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto torstai-iltana pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Sopimus korottaa palkkoja vientiteollisuudessa tehdyn päänavauksen mukaisesti 3,3 prosenttia. Sopimuksen piirissä on noin 11 500 työntekijää ja se on voimassa vuoden 2021 loppuun saakka.

– Neuvottelutuloksen saavuttaminen näin vaikeassa tilanteessa on osoitus kemianteollisuuden hyvästä neuvottelukulttuurista, vuosia jatkuneesta yhteistyöstä ja vastuullisuudesta. Pitkät lakot välttämällä estettiin myös negatiiviset heijastusvaikutukset alan työpaikkoihin, Kemianteollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälä kiittelee Teollisuusliiton tiedotteessa. …

Neuvottelutulos poistaa 24 palkatonta kiky-tuntia sellaisina kuin ne sovittiin kilpailukykysopimuksessa. Tilalle luotiin kokonaan uusia alalle sopivia työaikamalleja, jotka Etu-Seppälän mukaan palvelevat tuotannon ja kausivaihtelun tarpeita ja lisäävät käyntiaikaa. Samalla ne huomioivat myös työntekijöiden tarpeita ja tukevat heidän osaamisensa varmistamista muuttuvissa tuotannon oloissa.

– Lopputulosta voi pitää olosuhteet huomioon ottaen Kemianteollisuuden yrityksille vähintäänkin tyydyttävänä, koska kilpailukyky säilytettiin. Kiky-tunneista saatu hyöty pystytään toteuttamaan uusilla toimintamalleilla nopeammin ja varmemmin.

– Lisäksi vuosittaista työaikaa on edelleen mahdollista pidentää rajoitetusti silloin, kun työaika linkittyy koulutukseen. Olennaista yritysten näkökulmasta on myös se, että kiky-tunneista saatu kustannushyöty pystyttiin säilyttämään, Etu-Seppälä sanoo tiedotteessa.

Teollisuusliitossa pidetään ratkaisua onnistuneena.

– Palkkaratkaisu noudattaa vientiteollisuuden yleistä linjaa ja palkaton 24 tunnin työajan pidennys poistuu sopimuksesta kokonaisuudessaan, Teollisuusliiton sektorijohtaja Toni Laiho toteaa.

Teollisuusliitossa ollaan tyytyväisiä myös siihen, että neuvotteluissa esillä olleet työehtosopimuksen merkittävät heikennykset jäivät nyt tekemättä.

– Osana ratkaisua työaikamääräyksiin tehdyt muutokset ovat maltillisia ja palvelevat osaltaan kummankin osapuolen tavoitteita, Laiho arvioi.

Uusimmat

Fingerpori

comic