Uutiset

Kilpailu koronarokotteen keksimisestä kiristyy – uusi käänne luvassa huomenna

Ympäri maailman on kehitetty ja testattu tähän mennessä yli sata rokotetta koronapandemian pysäyttämiseksi. Lähimpänä voitokasta reseptiä ollaan tällä hetkellä Oxfordin yliopistossa, josta odotetaan uutisia jopa huomenna.
Korona-testissä jo miljoonat ihmiset ovat saaneet positiivisen tuloksen. Maailmanlaajuisesti virus on aiheuttanut jo lähes 570 000 kuolemaa. Kuva: epa08547689
Korona-testissä jo miljoonat ihmiset ovat saaneet positiivisen tuloksen. Kuva: EPA

Oxfordin yliopistolla Britanniassa kehitettyä koronarokotetta on jo testattu laajalla skaalalla ja odotukset rokotteen suhteen ovat kovat. Reutersin mukaan AstraZenecalle lisensoidun rokotteen ihmistesteissä ollaan jo vaiheessa kolme.

Brittiläisen mainosrahoitteisen televisioverkko ITV:n poliittinen toimittaja Robert Peston kirjoitti keskiviikkona blogiviestissään, että hänen lähteensä mukaan lisätietoja voidaan odottaa pian.

– Olen kuullut, että pian, ehkä huomenna, tulee positiivisia uutisia Oxfordin korona-rokotteen ensimmäisistä tutkimuksista, joita AstraZeneca tukee, Peston kirjoitti.

Rokotteen kehittäjät sanoivat aiemmin tässä kuussa, että he ovat rohkaistuneet testien tähän mennessä osoittamasta immuunivasteesta ja odottivat, että ensimmäisen vaiheen tulokset voidaan julkaista heinäkuun loppuun mennessä.

Data tullaan julkaisemaan lääketieteellisessä The Lancet -aikakauslehdessä. Oxfordin yliopiston tiedottajan mukaan tiimi odottaa nyt tiedelehdeltä julkaisuajankohdan vahvistusta.

Kilpailu korona-rokotteen keksimisestä käy kuumana – amerikkalaiset ensimmäisenä julkisuuteen

Amerikkalaiset ehtivät julkistaa oman koronarokotteensa jo eilen, vaikka rokotteen kehittely on vielä huomattavan varhaisessa vaiheessa.

Amerikkalaisrokotetta oli testattu vasta 45 vapaaehtoisella ihmisellä ja saatu tieto osoitti, että rokote on turvallinen ja voisi suojata virustartunnalta. Kehittäjilleen rokote tuottaa jättimäisen kaupallisen menestyksen, mikäli se osoittautuu toimivaksi suuremmissa tutkimuksissa.

– Nämä ovat hyviä uutisia. Tutkimuksissa ei löytynyt vakavia sivuvaikutuksia ja rokote tuotti kohtuullisen korkean tason vasta-aineita viruksen tappamiseen tai neutralointiin, Anthony Fauci sanoo.

Fauci on Modernan rokote-ehdokkaan kehittäneen kansallisen allergia- ja tartuntataiteinstituutin johtaja. Moderna oli ensimmäisiä lääketeollisuuden yrityksiä, joka aloitti korona-virusrokotteiden testaamisen ihmisillä 15. maaliskuuta 2020.

Rokotteen keksijälle luvassa valtavia taloudellisia voittoja

Modernan rokotejulkaisu näkyi välittömästi pörssikursseissa, sillä muutamassa tunnissa rokotteen takana olevan Moderna Inc:n osakkeiden arvo nousi yli 15 prosenttia.

Varhaisen vaiheen tutkimustietojen perusteella ei kuitenkaan voi tehdä vielä varmoja johtopäätöksiä siitä, että rokote voisi toimia ihmisissä. Mikäli näin on, rokotteen taloudellinen arvo olisi valtava.

– Olettaen, että 50–100 dollarin hintaisella rokotteelta voi olla tuloa 12,5–25 miljardia dollaria, analyytikko Edward Tenthof sanoi.

Testeissä ei havaittu vakavia haittavaikutuksia, mutta yli puolet vapaaehtoisista raportoi pienistä sivuvaikutuksista kuten päänsärky, vilunväreet, lihassärky ja kipu rokotealueella.

Asiantuntijoiden mukaan koronapandemian pysäyttämiseksi tarvitaan rokote.

Ympäri maailman on kehitetty ja testattu tähän mennessä yli sata rokotetta koronapandemian pysäyttämiseksi. Asiantuntijoiden mukaan koronapandemian pysäyttämiseksi tarvitaan rokote.

Virus on sairastuttanut tähän mennessä miljoonia ja aiheuttanut maailmanlaajuisesti lähes 570 000 kuolemaa.

Uusimmat

Fingerpori

comic