Uutiset

Kilpailu uusista hävittäjistä alkaa nyt – valinta nykyisten Hornetien korvaajasta tehdään vuonna 2021

Suomi toimittaa tänään tarjouspyynnöt Hornet-hävittäjien tilalle hankittavista uusista monitoimihävittäjistä Britannian, Ranskan, Ruotsin ja USA:n hallinnoille. Ne lähettävät ne edelleen viidelle konevalmistajalle.

Mukana kisassa on kaksi yhdysvaltalaista hävittäjää, Boeing F/A-18 Super Hornet ja Lockheed Martin F-35. Ruotsista hankinnasta kilpailee Saab Gripen ja Ranskasta Dassault Rafale. Lisäksi kisassa on yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon.

Käytännössä tarjouspyynnön lähettäminen merkitsee Suomen sitoutumista hävittäjähankintaan. Alustavat vastaukset tarjouspyyntöön saadaan ensi vuoden alkupuolella, minkä jälkeen aloitetaan vielä neuvottelukierros.

Suorituskyky tärkeintä

Nykyisten Hornetien seuraajan valintaan vaikuttaa moni asia, joista tärkein on suorituskyky eli järjestelmän kyky voittaa taistelut.

Sitä varten on laadittu Suomen toimintaympäristöön suunniteltuja skenaarioita taistelutilanteista, joihin tarjoajien on esitettävä omat ratkaisunsa.

Suorituskyvyn lisäksi vertailussa otetaan huomioon hävittäjien hankinnan ja ylläpidon kustannukset koko niiden elinkaaren aikana, sotilaallinen huoltovarmuus, kotimaisen teollisuuden osallistuminen hankkeeseen sekä hankinnan turvallisuus- ja puolustuspoliittiset vaikutukset.

Vastakaupoista ei enää puhuta, kuten nykyisiä Horneteja hankittaessa 1990-luvun alussa. Suomalaisen puolustusteollisuuden on kuitenkin pystyttävä huoltamaan ja ylläpitämään hävittäjiä ja niiden järjestelmiä.

Suomen parhaat asiantuntijat suorittavat hävittäjien vertailun. Sitä tehtäessä on kyettävä arvioimaan tulevaisuutta ja järjestelmän kehitysmahdollisuuksia.

Vertailun jälkeen puolustushallinto tekee esityksen hankittavasta hävittäjistä ja niiden määrästä.

Seuraavan hallituksen on määrä tehdä lopullinen päätös hävittäjien hankinnasta vuonna 2021. Niiden rahoituksesta päättää eduskunta.

Nykyiset vanhenevat

Suomi tarvitsee uudet hävittäjät, koska nykyisten Hornetien elinkaari päättyy vuoteen 2030 mennessä. Niiden elinkaaren jatkaminen ei ole enää kustannustehokasta eikä kannattavaa Suomen puolustuskyvyn kannalta.

Hornet-hävittäjiä ei voida käyttää pitempään, koska niiden suorituskyky heikkenee ja rakenteet väsyvät. Hävittäjien uusimiseen on vaikuttanut myös järjestelmien, varaosien ja ohjelmistojen saatavuus.

OIKAISU 27.4. kl 12.45. Jutun faktalaatikon otsikkoa korjattu. Kustannusarvio on 7–10 miljardia euroa, ei miljoonaa.

Kustannusarvio
7–10 miljardia

Suomen nykyisen Hornet-kaluston elinkaari päättyy vuosina 2025–2030.
Ilmavoimien 62 Hornetin tilalle hankitaan 64 uutta monitoimihävittäjää.
Niiden on suunniteltu olevan käytössä vähintään 30 vuotta eli 2060-luvulle saakka.
Hankinnan kustannusarvio on 7-10 miljardia euroa.
Hankintapäätös tehdään vuonna 2021.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti