Uutiset

Kilpajuoksu etäohjattavista laivoista kiihtyy

Suomessa ja Norjassa kehitetään nyt kilpaa etäohjattavia laivoja. Rolls-Royce on perustanut Turkuun etäohjattavien ja autonomisten laivojen tutkimus- ja kehityskeskuksen ja norjalaiset lannoiteyhtiö Yara ja teknologiayhtiö Kongsberg kehittävät yhdessä itseohjautuvaa sähkökäyttöistä laivaa. Merenkulkubisneksessä monin tavoin mukana oleva suomalainen teknologiayhtiö Wärtsilä tarjoaa nyt varustamoille teknologiaa, joka tukee automaattisia operaatioita.

Wärtsilä teki loppukesästä onnistuneen kokeen Skotlannin rannikolla. Yhtiön Intelligent vessel centeristä eli älykkäiden laivojen osaamiskeskuksesta San Diegosta Kaliforniasta etäohjattiin öljy- ja kaasuteollisuuden tukialusta Skotlannin rannikolla. Ohjaus tehtiin satelliitin välityksellä.

-Se oli hieno testi. Kaikki meni juuri niin kuin oli suunniteltu. Saimme todistettua, että teknologia toimii, Wärtsilän laivasuunnittelujohtaja Riku-Pekka Hägg sanoo.

Testejä on Häggin mukaan tulossa lisää, mutta asiakkaita yhtiö ei paljasta. Ensimmäisinä etäohjattavista laivoista ovat kiinnostuneita offshore-teollisuus ja hinaajavarustamot, mutta mikään ei Häggin mukaan estä teknologian käyttämistä myös matkustaja-aluksissa. Erityisesti offshore-puolella on paljon rutiinikuljetuksia, joita voidaan automatisoida. Sellaisia ovat esimerkiksi putkien kuljetukset rannikolta porauslautalle.

-Laivojen omistajat puhuvat nyt älykkäistä laivoista paljon enemmän kuin aikaisemmin. Iso murros on menossa.

Hägg korostaa, että on aina asiakkaan eli varustamon päätös, paljonko se automatisoitua toimintaa laivoihinsa haluaa.

-Me tuemme heidän matkaansa ja tarjoamme teknologiaa, joka mahdollistaa autonomisen laivan. Jos asiakas haluaa autonomisen laivan, niin teemme sitä mielellään heidän kanssaan.

Varustamot näkevät, että uudet ratkaisut tuovat turvallisuutta, luotettavuutta ja tehokkuutta lisää laivoihin. Onnettomuuksien taustalla usein olevien inhimillisten erehdysten mahdollisuudet vähenevät, kun toimintoja automatisoidaan, vaikka toki teknologiakin voi toisinaan pettää.

Hägg uskoo, että Wärtsilä pärjää hyvin etäohjattavien laivojen kilpajuoksussa siksi, että Wärtsilä tuntee laivat ja toimittaa nyt jo laitteita ja teknologiaa kokonaisista konehuoneista komentosillalle asti.

Wärtsilä kehittää itse tarvittavaa teknologiaa osaamiskeskuksissaan San Diegossa ja Hampurissa sekä hankkii uutta osaamista yritysostojen kautta. Äskettäin yhtiö osti englantilaisen Guidance Marine-yhtiön, joka on markkinajohtaja etäohjaukseen tarvittavan teknologian luojana. Yhtiö on esimerkiksi kehittänyt antureita, jotka kertovat, miten navigointia pitää muuttaa, jotta vältytään törmäyksiltä.

Autonomisia laivoja on jo käytössä merivoimien laivastoissa. Hägg uskoo, että ensimmäinen kaupallinen etäohjattava alus nähdään muutaman vuoden päästä.

-Teknologia ei ole pullonkaula, mutta on tehtävä myös lainsäädäntöön liittyviä ratkaisuja.

Automatisointi vähentää miehistön määrää laivoissa, mutta Häggin mukaan on vielä mahdotonta sanoa tuleeko kokonaan miehittämättömiä laivoja. Miehistön tehtävät voivat myös muuttua.

Itseohjattavista laivoista kilpailevat yhtiöt tekevät Suomessa yhteistyötä One Sea-projektissa. Hankkeessa mukana olevat pääsevät esimerkiksi testaamaan aluksia Suomen länsirannikolle avatulla Jaakonmeri-testialueella.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic