Uutiset

Kim ja Trump tapaavat ensin kahteen pekkaan ja istuvat sitten illallispöytään – Trumpin mukaan Pohjois-Korean potentiaali on "valtava"

Presidentti Donalf Trump (vas.) tapasi keskiviikkona aluksi Vietnamin johtajat. Tässä hän paiskaa kättä Vietnamin presidentin Nguyen Phu Trongin kanssa, Kuva: STRINGER

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un aloittavat toisen huippukokouksensa Vietnamin pääkaupungissa Hanoissa lyhyellä kahdenkeskisellä tapaamisella, jossa ovat kaksikon lisäksi mukana vain tulkit.

Kaksikko paiskaa kättä paikallista aikaa illansuussa, Suomen aikaa varhain iltapäivällä. Tapaamispaikka on viiden tähden luksushotelli Metropole Hanoissa.

Lämmittelykeskustelun jälkeen Kim ja Trump siirtyvät illallispöytään, johon tulevat myös Trumpin ja Kimin avustajat. Trumpin vieressä ovat ulkoministeri Mike Pompeo ja vt. henkilöstöpäällikkö Mike Mulvaney. Kimin apuna ovat ulkoministeri Ri Yong-ho ja neuvonantaja Kim Yong-chol.

Huippukokous jatkuu torstaina. Tarkempaa tietopa toisen kokouspäivän aikatauluista tai tapaamispaikasta ei ole.

Mahdolliset sopimukset allekirjoitetaan torstaina.

Ystävyys kukoistaa

Trump kehui keskiviikkoaamun tviitissään isäntämaata Vietnamia: ”Vain harvat maat kukoistavat kuten Vietnam. Pohjois-Korea voisi olla samanlainen ja hyvin nopeasti, jos se luopuisi ydinaseista.

”Potentiaali on VALTAVA. Ystävälläni Kim Jong-unilla on suuri mahdollisuus, melkeinpä suurempi kuin kenelläkään muulla historiassa”, Trump kirjoitti.

Viime vuoden lopussa Trump kirjoitti, että hän ja Kim ”rakastuivat”. Ennen lähtöään Hanoihin Trump sanoi kehittäneensä Kimin kanssa ”erittäin, erittäin hyvän suhteen”.

Trumpin mielestä Yhdysvallat ja Pohjois-Korea olisivat jo sodassa keskenään, jos Valkoista taloa isännöisi joku muu kuin hän itse.

Löysiä lupauksia

Suuri kysymys on kuitenkin se, muuntuuko sydänystävyys konkreettisiksi askeliksi.

Miesten ensimmäisessä tapaamisessa viime kesäkuussa Singaporessa vallitsi lämmin tunnelma, mutta kokouksen päätteeksi allekirjoitettu sopimus oli löysää tekstiä ydinaseriisunnasta ilman sitovia lupauksia.

Trump ja Kim lupasivat työskennellä sen puolesta, että Korean niemimaasta tulee ydinaseeton ja että Korean sodan (1950–53) aselepo muutetaan rauhansopimukseksi.

Kahdeksan kuukautta on kulunut Singaporen tapaamisesta. Pohjois-Korea ei ole tehnyt enää uusia ydin- tai ohjuskokeita, ja Yhdysvallat perui sotaharjoitukset Etelä-Korean kanssa, mutta muutoin käytännön toimet ovat jääneet vähiin.

Yhdysvaltain tiedustelun mukaan ei ole mitään merkkejä siitä, että Pohjois-Korea olisi luopumassa ydinasearsenaalistaan. Toisaalta se on Pohjois-Korean ainoa neuvotteluvaltti.

Vastapalvelusten tulee olla Pohjois-Korean silmissä todella tuntuvia, jotta se olisi valmis hellittämään ydinaseistaan. Talouspakotteista luopuminen ja kommunistivallan turvaaminen voisivat olla tällaisia.

Kim on jo voittaja

Kokouksen alla Trump vaimensi liiallisia odotuksia sanomalla, ettei hänellä ole kiire Pohjois-Korean riisumisessa ydinaseista. Hän vakuutti, ettei pakotteita höllennetä, ettei Pohjois-Korea tee jotain ”merkityksellistä”.

Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean neuvottelijat ovat keskustelleet toimenpiteistä, joilla ydinaseriisunta voidaan todentaa. Tällainen voisi olla esimerkiksi tarkastajien päästäminen seuraamaan pohjoiskorealaisen Yongbyonin ydinlaitoksen alasajoa.

Riippumatta siitä, millaisiin papereihin Trump ja Kim piirtävät nimensä Hanoissa, on Pohjois-Korean nuori johtaja voittaja jo nyt.

Rutiköyhän, raaoista ihmisoikeusloukkauksista tunnetun maan johtaja paistattelee salamavalojen loisteessa tasavertaisena maailman voimakkaimman valtion johtajan kanssa.

Kim Jong-unin asema maailmalla ja kotimaassa on Hanoin kokouksen jälkeen entistä vahvempi.

Fingerpori

comic