Uutiset

Kim saapui Vietnamiin panssarijunalla, Trumpin kone laskeutuu Hanoihin tiistai-iltana – Huippukokous alkaa keskiviikkona

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un astui vietnamilaiselle Dong Dangin raja-asemalle kahden vuorokauden junamatkan jälkeen. Huippukokous Donald Trumpin kanssa alkaa keskiviikkona. Kuva: STR

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un saapui tiistaiaamuna Vietnamiin panssaroidulla, vihreällä erikoisjunalla, joka oli taivaltanut kaksi vuorokautta Kiinan halki Vietnamiin.

Kimin seurassa junasta astui Dong Dangin raja-asemalla sisko Kim Yo-jong ja iso liuta turvamiehiä.

Dong Dangissa pohjoiskorealaiset astuivat autokolonnaan, joka vei heidät Vietnamin pääkaupunkiin Hanoihin. Kimin seurue yöpyy keskustan Melia-hotellissa.

Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia kuljettava Air Force One puolestaan laskeutuu Hanoin lentokentälle tiistai-iltana. Ulkoministeri Mike Pompeo saapui Hanoihin jo aiemmin tiistaina.

Aluksi vain tulkit seurana

Kimin ja Trumpin toinen huippukokous alkaa keskiviikkona. Ensimmäisen kerran miehet tapasivat viime kesäkuussa Singaporessa.

Keskiviikkoiltana Kim ja Trump tapaavat ensin lyhyesti kahdestaan, niin että paikalla miesten lisäksi vain tulkit. Sitä seuraa illallinen kutsutuille vieraille. Suunnitelmissa on, että Kim ja Trump keskustelevat vielä kertaalleen torstaina.

Kim ja Trump tapaavat lisäksi erikseen Vietnamin poliittisen johdon.

Kahdeksan kuukautta sitten Singaporessa heräsi toive siitä, että Pohjois-Korea luopuisi ydinaseistaan. Kim ja Trump allekirjoittivat löysästi muotoillun paperin, jossa Kim lupasi työskennellä siihen suuntaan.

Vastineeksi Yhdysvallat tarjosi turvatakeita ja pakotteiden höllentämistä.

Paineita saada tuloksia

Lupaukset ovat jääneet sanoiksi paperille. Pohjois-Korea ei tosin ole tehnyt ydin- eikä ohjuskokeita, mutta muuten tilanne on ennallaan.

Nyt Trumpilla on paine saada aikaiseksi jotain kouraantuntuvaa. Pohjois-Korean ydinaseriisunta pitäisi pystyä varmistamaan luotettavasti, ja niin ettei paluuta entiseen ole.

Kim Jong-un vaatii vastavuoroisuutta eli sitä, että Yhdysvallat poistaa ydinsateenvarjonsa Etelä-Korean yltä. Lisäksi Kim toivoo helpotusta Pohjois-Korean ruoka- ja tavarapulaan.

Pohjois-Korea haluaa myös, että Korean sota (1950–53) päätetään viralliseen rauhansopimukseen nykyisen aselevon sijasta. Rauhasopimuksen sijasta saattaa kuitenkin syntyä pelkkä poliittinen julistus, jossa todetaan, että sota on ohi.

Koetauko riittää Trumpille

Trump sanoi ennen lähtöään, että hän ja Kim pitävät ”hyvin upean huippukokouksen”. Luopumalla ydinaseistaan Pohjois-Koreasta tulee Trumpin mukaan talouden voimanpesä.

Vielä sunnuntaina Trump oli ollut paljon varovaisempi. Hän ei halunnut puhua mistään suuresta läpimurrosta.

– Minulla ei ole kiire. En vain halua (ydin-)kokeita. Niin kauan, kun ei ole kokeita, olemme onnellisia, Trum sanoi.

Viimeisen ydinkokeensa Pohjois-Korea teki syyskuussa 2017 ja viimeisen kokeen ballistisilla ohjuksilla marraskuussa 2017.

Uusimmat

Fingerpori

comic