Uutiset

Kiovan ympäristöstä paljastuu yhä enemmän raakuuksia – Butshassa löytynyt tähän mennessä yli 400 ruumista

Venäjän joukkojen siirtyessä itään Ukrainan johto on kehottanut siviilejä pakenemaan Donbassin alueelta venäläissotilaiden tieltä.
Venäjän joukkojen vetäydyttyä Kiovan ympäristöstä ja siirryttyä keskittymään Donbassin alueelle Itä-Ukrainassa Kiovan ympäristöstä paljastuu yhä enemmän raakuuksia. Lehtikuva/ / AFP Genya Savilov

Venäjän joukkojen vetäydyttyä Kiovan ympäristöstä ja siirryttyä keskittymään Donbassin alueelle Itä-Ukrainassa Kiovan ympäristöstä paljastuu yhä enemmän raakuuksia.

Butshan kaupungissa on ukrainalaisviranomaisten mukaan tähän mennessä löytynyt yhteensä 403 ihmisen ruumiit, jotka Venäjän joukkojen uskotaan surmanneen viikkoja kestäneen miehityksensä aikana. Venäläisjoukkojen on myös kerrottu raiskanneen 25 naista.

Tiedot päivitti Guardianin mukaan Butshan kaupunginjohtaja Anatoli Fedoruk. Vaikka kaupunki valmistautui asukkaidensa paluuseen, Fedoruk sanoi, että vielä on liian aikaista palata Butshaan.

–  Se, mitä ihmiset löytävät kodeistaan, on järkyttävää, ja he tulevat muistamaan venäläismiehittäjät hyvin pitkän aikaa, Fedoruk sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Satoja ihmisiä kadonnut myös Gostomelissa

Ruumiita kaivettiin esiin tutkittaviksi myös Gostomelissa lähellä Kiovaa. Paikallisviranomaiset Gostomelissa kertoivat noin 400 ihmisen kadonneen.

Yksi Gostomelissa surmatuista on kaupunginjohtaja, joka oli jakamassa avustustarvikkeita, kun hänet ammuttiin.

–  Voi olla, että kaikkia ruumiita ei löydetä, sanoi syyttäjä Andryi Tkach.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan raportit raiskauksista ovat lisääntyneet viime päivien aikana. Hänen mukaansa raiskattujen joukossa olisi jopa lapsia.

YK ja useiden maiden johtajat ovat vaatineet sotarikosten tutkimista Ukrainassa sen jälkeen, kun julkisuuteen tuli järkyttäviä tietoja venäläisjoukkojen tekemistä raakuuksista. Ne ilmenivät, kun venäläisjoukot olivat vetäytyneet Butshasta sekä muilta Kiovaa ympäröiviltä alueilta.

”Tämä on epäinhimillistä”

Itä-Ukrainassa pommitukset jatkuivat kiivaina, ja Ukrainan johto kehotti siviilejä pakenemaan Donbassin alueelta Venäjän joukkojen tieltä.

Ihmiset pakenevat sankoin joukoin Kramatorskista ja Slovjanskista junilla ja busseilla.

–  Tämä on epäinhimillistä. Putin on fasisti. En tiedä, miksikä häntä tulisi kutsua, itse piruksi, sanoi miehensä kanssa paennut 82-vuotias Valentina Oleynikova uutistoimisto AFP:lle.

Yksityisen yhdysvaltalaisen satelliittiyhtiön Maxarin mukaan sen kuvista näkyy, kuinka venäläisjoukot siirtyivät kohti Venäjän ja Ukrainan rajaa mahdollisesti valmistautumaan suurhyökkäykseen. Maxarin mukaan kuvissa näkyy parisataa sotilasajoneuvoa ja tankkia siirretyn Donbassin alueelle.

Puolan, Latvian, Liettuan ja Viron presidentit Kiovaan

Puolan, Latvian, Liettuan ja Viron presidentit olivat matkalla Kiovaan tapaamaan presidentti Zelenskyiä.

Asiasta tviittasi Puolan presidentin avustaja Jakub Kumoch keskiviikkoaamuna. Kumoch julkaisi kuvan maiden johtajista juna-asemalla ja kertoi ryhmän haluavan osoittaa tukea Ukrainalle ja Zelenskyille sodan aikana.

Juttu jatkuu twiitin jälkeen.


Kiovassa vieraili viimeksi viikonloppuna Britannian pääministeri Boris Johnson.

Tästä linkistä pääset lukemaan Hämeen Sanomien jutut Ukrainasta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic