Uutiset

Kirjailija ja komissaarin tytär antaa vinkin suomalaisille: Ranskalainen rakkaus vie aikaa

Viiden Ranskan-vuotensa aikana kirjailija, toimittaja Helena Liikanen-Renger on oivaltanut jotakin siitä, mikä pitää ranskalaiset parisuhteet elävinä. Havainnoistaan ja omista kokemuksistaan hän kirjoittaa uudessa kirjassaan Mon amour.

Siinä ranskalaisen miehen kanssa naimissa oleva Liikanen-Renger tarkastelee parisuhteita: mikä saa suhteet kukoistamaan rakkaudesta ja romantiikastaan tunnetussa maassa?

-Yksi tärkeimmistä asioista on yhteinen aika ilman lapsia ja kännyköitä.

Hän kannattaa täysin sydämin ranskalaisten ajatusta, jonka mukaan parisuhde on perheestä erillinen osa – kuin perheenjäsen, josta täytyy pitää huolta.

-Rinnallani on maailman tärkein ihminen, jonka olen itse valinnut ja jonka kanssa haluan olla. Jos suhteen haluaa säilyttää, siihen pitää myös puhaltaa elämää.

Kukin tekee tämän tavallaan. Liikanen-Rengerin perheessä tämä tarkoittaa lapsetonta ja kännykätöntä yhteistä aikaa pari kertaa kuukaudessa. Nämä menot pari on budjetoinut perheen säännöllisiin kuluihin.

-Investoimme lastenhoitajaan ja käymme esimerkiksi kävelyllä tai syömässä tai tapaamme aikuisia ystäviä. Tuntuu, että Suomessa on vähän unohdettu, että lastenlikkojakin voi palkata, Liikanen-Renger naurahtaa.

Komissaarin tytär kasvoi maailmankansalaiseksi

Kuuluisan isän tyttärenä Helena Liikanen-Renger tottui jo lapsena kansainvälisiin kuvioihin. Kun hän oli 13-vuotias, Erkki Liikanen valittiin EU-komissaariksi. Perheelle tämä merkitsi muuttoa Brysseliin, jossa Helena laitettiin skandinaaviseen eli ruotsinkieliseen kouluun.

-Lähtö Mikkelistä oli hirveää. Mutta sitten, kun vähitellen pääsin uusiin ympyröihin ja sain kavereita, en enää olisi halunnut lähteä pois.

Muutoksessa auttoi taito ja tarve sopeutua.

-Jos haluaa viihtyä, on myös pakko sopeutua. Vieläkin seuraan, miten ympäristö toimii ja mitkä ovat kulttuuriset koodit, että osaan olla suurin piirtein siten kuin odotetaan tai oletetaan. Olen myös persoonaltani sellainen, että hakeudun uusiin seikkailuihin.

Uusi ura Yhdysvalloissa

Nyt edessä on jälleen hyppy tuntemattomaan. Lähiviikkoina Liikanen-Rengerin perhe pakkaa omaisuutensa ja muuttaa valtameren yli.

Toimittajana ja kirjailijana työskennellyt Helena Liikanen-Renger aloittaa kesäkuun alussa työt lehdistövirkamiehenä Suomen Washingtonin-suurlähetystössä. Silloin on aviomies Franckin vuoro jäädä lasten kanssa kotiin.

-Meillä on ollut jo pitkään haave asua ei-kummankaan kotimaassa. Nyt se toteutuu. Muutto tarkoittaa koko perheelle seikkailua ja parisuhteelle tasapainottavaa siirtoa.

Koti alkaa olla muuttotilassa ja ajatukset Ranskan sijaan Yhdysvalloissa.

-Uskon, että on asioita, joista ei kannata kieltäytyä tai jälkikäteen alkaa harmittaa. Meillä on vain tämä yksi elämä, ja se kannattaa elää täysillä, Helena Liikanen-Renger pohtii.

Helena Liikanen-Renger

Syntynyt 30.11.1977. Erkki ja Assi Liikasen tytär.
Ammatiltaan freelance-toimittaja, kirjailija. 1.6. lähtien Suomen Washingtonin-suurlähetystön lehdistövirkamies.
Julkaisi juuri parisuhdekirjan Mon amour.
Asuu vielä hetken Etelä-Ranskan Antibesissa.
Perheessä ranskalainen aviomies, 6-vuotias tytär ja 4-vuotias poika.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti