Uutiset

Kirkkohallitus vahvisti Ylivieskan suunnitelmat uudesta kirkosta palaneen tilalle – aiemmin asia siirtyi korkeiden kustannusten takia

13,4 miljoonan euron investointi on kuitenkin seurakunnalle iso riski. Siitä tulee selvästi maan velkaisin.
Ylivieskan uusi kirkko rakennetaan kivestä. Rakennus on arkkitehtikilpailun tulos. Kuvassa ovat voittaneen Trinitas-ehdotuksen suunnitelleet Mikko Summanen, Niko Sirola ja Kimmo Lintula. Kuva: Jukka Lehojärvi
Ylivieskan uusi kirkko rakennetaan kivestä. Rakennus on arkkitehtikilpailun tulos. Kuvassa ovat voittaneen Trinitas-ehdotuksen suunnitelleet Mikko Summanen, Niko Sirola ja Kimmo Lintula. Kuva: Jukka Lehojärvi

Ylivieskan palaneen puukirkon viereiselle tontille nousee Trinitas-nimisen ehdotuksen pohjalta suunniteltu kivikirkko. Sen rakentaminen voi alkaa jo syksyllä.

Uusi kirkko maksaa 13,4 miljoonaa euroa ja on kerrosalaltaan yli kaksinkertainen palaneeseen 800 neliön puukirkkoon verrattuna.

Hankkeen vahvistaminen jäi kesäkuussa pöydälle, koska se tulee noin 14 000 jäsenen seurakunnalle niin kalliiksi.

Täysistunto äänesti esittelijän esityksestä, jossa esitettiin että Ylivieskan kirkkovaltuuston päätäs jätetään vahvistamatta. Äänestystuloksella 3–10 täysistunto hyväksyi vastaehdotuksen, jossa kirkkohallitus vahvisti Ylivieskan kirkkovaltuuston päätöksen kirkon rakentamisesta. Esittelijä jätti äänestyksen jälkeen eriävän mielipiteen.

Seurakunta saa vajaan kuuden miljoonan vakuutuskorvauksen ja kirkolliskokouksen yhden miljoonan avustuksen. Loppusumma pitää ottaa lainaa.

Ylivieskan seurakunnasta tulee kirkon rakentamisen takia maan velkaisin: velkaa tulee noin 530 euroa jäsentä kohti. Kirkollisveron tuottoon nähden summa on yli kaksinkertainen.

Esittelijä piti myös suunniteltua allianssimallia ongelmallisena. Se edellyttäisi hänen mielestään ammattimaista tilaajaa, joka valvoisi, että kirkko suunniteltaisiin kerralla oikein ja budjetin mukaisesti.

”Taloudellisesti iso haaste”

Kirkkoherra Eija Nivala suhtautuu talousasioihin luottavaisin mielin.

– Totta kai tämä meille taloudellisesti iso haaste, ei sitä voi kiistää, mutta harkiten ja suunnitelmallisesti olemme edenneet ja rahat on laskettu. Uskomme tulevaisuuteen sillä perusteella, miten olemme tähänkin asti pystyneet hoitamaan taloutta.

Nivalan mukaan Ylivieskan seurakunta teki edellisen ison investoinnin kymmenen vuotta sitten, kun rakennettiin toimitalo Pietari, jossa on toimitiloja kaikille seurakunnan työaloille.

– Sitä velkaa on suunnitelmallisesti ja jopa yli odotusten lyhennetty, ja samaan aikaan seurakunta on pystynyt säilyttämään hyvät resurssit. Talous pitää hoitaa tarkasti ja hyvin, hän huomauttaa.

Nivala on jo tavannut muutamia seurakuntalaisia, jotka ovat iloinneet päätöksestä. Seurakunnan työntekijät juhlivat päätöstä kakkukahvilla.

– Kyllä tämä on historiallinen ja tärkeä päivä meille. Huojentuneita olemme siitä, miten tämä päätös sitten kääntyi.

Kirkon rakennustyöt saattavat alkaa jo syksyllä. Nivala kertoo, että rakennustoimikunta ja rakentajat kokoontuvat jo torstaina.

– Sitten saamme tarkempia askelmerkkejä, kuinka etenemme.

Ylivieskan puinen kirkko paloi vuonna 2016 tuhopolton seurauksena.

Uusimmat

Fingerpori

comic