Uutiset

Kiroilevat Muumit on annettu anteeksi – Huumorimiehet Ted ja Kaj ylsivät jo Finlandia-finaaliin

Yläkoulu on aivan hirveätä aikaa, kirjailija Kaj Korkea-aho tietää.

Oma kroppa mutantoituu ja kasvoihin avautuu verisiä kraattereita.

Jonain päivänä huomaa olevansa erilainen kuin muut. Tai – mikä melkein yhtä järkyttävää – tajuaa itsensä tylsän tavalliseksi.

-Murrosikä on viidakko ja yläkoulu eläintarha, hän määrittelee.

Niin, eläintarha – maailmankielillä Zoo. Siinäpä iskevä nimi Korkea-ahon ja hänen pitkäaikaisen kaverinsa Ted Forsströmin uudelle nuortenkirjasarjalle.

Heti sarjan avausosa teki vaikutuksen Finlandia-esiraatiin. Vain muutama viikko sitten ruotsiksi ja suomeksi ilmestynyt teos pongahti keskiviikkoaamuna lasten- ja nuortenkirjallisuuskisan finaaliin.

VIIKON YLLÄTYKSET alkoivat heti maanantaina. Meitä alettiin Tedin kanssa syyttää ilmastonmuutoksesta, Kaj Korkea-aho kertoo.

Tapahtui näet niin, että Svenska dagenin pääjuhlassa, presidentti Niinistön valvovan katseen alla, kaveruksille ojennettiin kunniakirja.

Palkitsemiskategoria: Årets klimathöjare.

Tulkinnasta riippuen huumorikaksikko Ted & Kaj on kohottanut koko ruotsinkielisen Suomen ilmapiiriä – tai lämpötilaa.

Tällä kertaa ansioksi laskettiin hilpeä teatterityö, eritoten Vaasassa. Miesten yhteisellä saavutusten listalla on myös naurettavaa telkkaria, radiota, podcasteja ja painettua sanaa.

Ja nyt siis myös nuortenkirja, hauska ja lempeästi räävitön.

KAJ KORKEA-AHO on arvostettu prosaisti, usean romaanin mies, jonka myös moni suomenkielinen lukija tuntee.

Huumorikaksikko Ted & Kaj sen sijaan on pysynyt näihin asti ”suomenruotsalaisten omana salaisuutena”, kuten Korkea-aho määrittelee.

Hauskojen heppujen (titteli miesten oma) elämäntarinalla on vähintään pinnallisia yhteyksiä tuoreen romaanin kanssa.

Zoo! Viraalit nerot koostuu sähköpostiviesteistä, joita kahdeksasluokkalainen Atlas Frisk lähettelee parhaalle kaverilleen, vuodeksi Uuteen Kaledoniaan muuttaneelle Elliott Backille.

Nörttipojat eivät kuulu koulun suosituimpiin oppilaisiin. Onneksi he tekevät verkkosarjakuvaa, joka hieman nostaa sosiaalista statusta.

Tosielämän Ted ja Kaj kävivät yläkoulunsa Pedersöressä, Pohjanmaan umpiruotsinkielisellä kaistaleella. Kaj änkytti ja Ted oli kasvanut kiinni pleikkariin.

Hylkiöitä he eivät olleet; heillä oli Pleppo-niminen vitsikäs verkkojulkaisu. Se vei yllättävän pitkälle. Nykyisin kaksikon tuotantoyhtiö on Pleppo Toy Ab.

-Tykkäsimme absurdista huumorista. Ted keksi pleppo-sanan. Se ei tarkoita millään kielellä mitään. Siksi meidät on helppo googlata.

Zoo!:ssa näkyy hihityttävän pinnan alla erinomaisen kannustava asenne. Heikkoudet voi kääntää voimaksi ja ujokin selviää hengissä läpi yläkoulun.

Takuulla selviää. Vaikka joskus joku moka tuntuu niin lopullisen kamalalta, ettei kouluun enää voi mennä. Kuten kirjan Atlas vaikertaa.

”Korkeintaan jos vaihdan nimeä ja hankin valtavat viikset, jotka peittävät koko naamani, ja esiinnyn mykkänä vaihto-oppilaana Bulgariasta. Mutta varminta on kyllä lähteä maanpakoon.”

ZOO!-KIRJA HÖRÄHTELEE konsteille, joilla väki kerää tykkäyksiä ja seuraajia.

Tedin ja Kajn nuoruudessa sosiaalinen media teki vasta tuloaan.

Jo pelkkä nettiyhteys oli ihme. Kontakti maailmaan aukesi, koska Tedin isä sattui olemaan Pietarsaaren ammattikoulun atk:n opettaja.

Muuten yläkouluelämä on entisensä, niin miehet uskovat. Murrosikä ja hormonit pysyvät.

Tätä vahvistaa sekin, että Zoo!-kirjan nuoret testilukijat päästivät kirjailijat niukoin nuhtein.

Ted ja Kaj arvelevat, että teini-ikä ja koulu ovat universaalia piinaa, David Cronenberg -henkinen kauhuleffa myös maasta toiseen.

Tulevien kääntäjien työ onkin tehty helpoksi: Zoo!-kirjassa ei mainita tapahtumapaikkoja tai rahayksiköitä ja henkilöillä on kansainvälisesti soinnahtavat nimet.

Maailmanvalloitus saa tulla.

PEDERSÖREN UJOT pojat ovat päässeet pitkälle. Sen tietää siitäkin, että heidän vanhat syntinsä annetaan anteeksi.

Vielä viime vuosikymmenellä tuli sapiskaa, kun Ted ja Kaj spiikkasivat Muumi-animaatioita uudestaan.

Oikeuksia valvova Sofia Jansson lähetti vesileimapaperille muotoillun kirjeen, jossa kiroilevat peikot tuomittiin. Nykyisin Janssonin Förlaget on huumorikaksikon kustantaja.

Maanantain Svenska dagen -juhlassa Tove Jansson julistettiin vuosisadan suomenruotsalaiseksi ja Ted ja Kaj saivat kunniakirjansa.

-Tapasin juhlassa Sofian. Hän otti puheeksi meidän Muumi-sketsimme ja sanoi, että kyllä Tove olisi niistä tykännyt. Varmasti olisi.

Kirjakisan finaali kolmessa lajissa

Keskiviikkona julkistettiin Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon kuusi finalistia.
Kisaviikko käynnistyi maanantaina, kun Tieto-Finlandian loppukilpailun osallistujat paljastettiin. Vuoden kaunokirjallisuuden kärkinimiä jännitetään perjantaihin saakka.
Lasten- ja nuortenkirjallisuuden kovimmat saavutukset valikoi esiraati, johon kuuluivat kirjastovirkailija Keth Strömdahl, graafinen suunnittelija Ilona Ilottu sekä Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio.
30 000 euron arvoisesta palkinnosta päättää muusikko Anna Puu. Ratkaisu julkistetaan 29.11.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti