Uutiset

Kitaristi vapautti lepakot - Porissa kuullaan kipakampaa Republicia

Jotakin Jarmo Saaren muusikkomentaliteetista kertoo lyhyt kohtaus ulkomailta. Saari oli kitaristina ja säveltäjänä mukana luomassa ja toteuttamassa koreografi Tero Saarisen tanssiteosta, jonka ensi-iltaan 18 tanssijan kansainvälinen ryhmä valmistautui saksalaisessa salissa.

-Odottelin siinä sivummalla, kun Tero huusi minulle: ”Jarmo, bring out the bats!”, Saari muistelee.

Koreografi pyysi kitaristia päästämään instrumentistaan kuvitteellisen lepakkoparven valloilleen, ja niin myös tapahtui.

-Vaikka Tero ei keskustele musiikin termein, siinä oli kyse täydellisestä yhteisymmärryksestä ja luottamuksesta, Saari kehuu.

-Suosittelen tämäntyyppistä poikkitaiteellista yhteistyötä kaikille muusikoille.

Myös torstaina 19. heinäkuuta jotakin villiä pääsee valloilleen. Kolmen rumpalin kokoonpano Jarmo Saari Republic vapauttaa tällöin luovat energiansa Pori Jazzin Lokkilavalla, mutta palataan siihen myöhemmin.

Roudarista muusikoksi

Mennään ensin Espooseen ja noin vuoteen 1976. Jarmo Saari oli tuolloin kuusivuotias nassikka, jonka vauvamuistokirjaan äiti täytteli viimeisiä puuttuvia tietoja.

Yksi kysymys kuului, mikä sinusta tulee isona.

Poika ei miettinyt hetkeäkään. ”Sähkökitaristi ja tytön ja pojan isä”, hän vastasi.

-Se meni aika nappiin. Olen sähkökitaristi, jolla on yksi tyttö ja kaksi poikaa, Saari virnistää työhuoneellaan Helsingin Vallilassa.

Espoon ja Tapiolan kasvatilla oli bändivirityksiä jo kymmenkesäisenä.

-Soitimme omia biisejä ja ”lempimusaa”, aina sitä, mikä milloinkin tuntui parhaalta. Tavallaan teen niin edelleen.

-Kaikkine musiikkiluokkineen Espoo oli minunkaltaiselleni nuorelle miehelle lyömätön paikka varttua. Opiskelin sellon ja pasuunan soittoa musiikkiopistossa ja lauloin Tapiolan kuorossa. Kaikissa April Jazzeissa olen ollut mukana ensin roudarina ja sitten muusikkona.

Teini-iässä Saari vietti kaksi vuotta Kalifornian Piilaaksossa, jossa hänen isänsä opiskeli Stanfordissa.

Siellä kuvioihin tulivat lukiobändit ja jazz, jota saattoi opiskella koulussa. Kursseilla vieraili huippumuusikoita aina pasunisti Steve Turresta klarinetisti Eddie Danielsiin.

-Kaikesta siitä tuli minulle käännekohta. Aika luonnollisesti päädyin sitten Suomessa Sibelius-Akatemian jazzosastolle vuonna 1992. Menin sisään kitaristina, mutta tulin ulos jazzsävellyksen maisterina.

Kutsumusmuusikko

Niihin aikoihinJarmo Saaren ura oli jo vauhdissa.

Vibrafonisti Arttu Takalon kanssa perustettu yhtye XL loi kunnianhimoista ”fantasiamusiikkia”. Basisti Pekka Lehden kanssa syntyi etnojazziin erikoistunut kvartetti ZetaBoo.

Lähes 30 vuoden aikana Saari on toteuttanut ja ollut mukana niin monissa kuvioissa ja projekteissa aina tangosta kamarimusiikkiin ja elokuvista stadionrockiin, että hänen muusikkominänsä voisi kuvitella kärsivän identiteettikriisistä.

Mutta ei. Hän sanoo olevansa kutsumusmuusikko ja käsityöläinen. Hän innostuu edelleen kaikenlaisesta ”lempimusasta”. Hän haluaa seikkailla ja eksyä yhdessä muiden kanssa. Hän etsii ja tarjoaa sellaista, mitä ei ole.

-On minulla sitä paitsi joka taitteessa ollut aina yksi päätyö tai pääbändi, Saari huomauttaa.

Lisäksi tyyli pitää. On miljöö mikä hyvänsä, Jarmo Saaren tekemisiä ympäröi omanlaisensa aura.

-Ehkä kyse on estetiikasta tai lähestymistavasta. Kitaristina soundissani on tiettyä kuulautta, mutta usein kuvittelen soittavani jotain muuta instrumenttia.

-Teen niin myös oikeasti. Soitan vaikkapa barokkiselloa, lasiharppua tai thereminiä (käden liikkeisiin reagoivaa elektronista antennisoitinta). Lisäksi laulan. Se ei ole näissä piireissä kovin yleistä.

Porissa kuullaan uutta materiaalia

Vuonna 2012 perustettu tasavalta eli Jarmo Saari Republic on eräänlainen superbändi tai unelmatiimi. Sen jäsenet ovat Saaren lisäksi rumpalit Olavi Louhivuori, Sami Kuoppamäki ja Abdissa ”Mamba” Assefa.

-Muutamat tutut kyllä kysyivät silloin, että olenko tullut hulluksi? ”tasavallan presidentti” nauraa ja vakuuttaa ettei ollut.

Alkuaikojen kiertämisen ja debyyttilevyn jälkeen Republic on valmistellut uutta musiikkia. Sitä kuullaan Pori Jazzissa. Samalla julkaistaan viiden kappaleen digitaalinen EP. Se ennakoi ensi vuonna ilmestyvää albumia.

-Uusi materiaali on aikaisempaa kipakampaa, tummempaa ja rituaalimaisempaa. Se on globaalia, tribaalia ja hypnoottista. Samalla se on poliittista ja kantaaottavaa.

-Republic on myös kehollinen prosessi, mutta ei mikään rumpalien ”battle”. Pikemminkin olemme mannerlaatta.

Kollegoiden kokoontumisajot

Rohkeudessaan ja tinkimättömyydessään Jarmo Saari Republic on kelpo esimerkki näiden aikojen suomalaisen musiikkikentän omaleimaisuudesta.

-Täällä on tosiaan uudenlaista kompromissittomuutta ja ulospäinsuuntautuneisuutta, Saari sanoo.

-Bisnes ja ammatillinen tuki on puolestaan huomattavasti entistä järjestäytyneempää. Apua saa, jos on aktiivinen. Jostain muualta Euroopasta katsottuna Suomi näyttää varmaan lintukodolta.

Pori Jazzia Saari kehuu kollegoiden kokoontumisajoina ja nykyään myös kotimaisen jazzin esiinmarssin edistäjänä.

-Lisäksi siellä on saanut nähdä, kuulla ja kokea omia esikuvia.

-Aina muistan, miten kuuntelin Marzi Nymanin kanssa Jeff Beckiä Kirjurinluodossa tippa linssissä, ja vaimot nauroivat vieressä.

Jarmo Saari Republic Pori Jazzissa to 19.7.
Loppukesällä Jarmo Saaren musiikkia voi kuulla eri kokoonpanoissa myös muun muassa Viapori Jazzissa 21.-25.8. ja Forssan mykkäelokuvafestivaaleilla 27.8-2.9.

Jarmo Saari

Kitaristi, säveltäjä, tuottaja ja multi-instrumentalisti.
Syntynyt Helsingissä 1970.
Kokoonpanoja ja yhteistyökumppaneita muiden muassa XL, ZetaBoo, Reuna, Trubamolli ja Don Huonot sekä Trilok Gurtu, Michael Brecker, Pekka Kuusisto, Anna-Mari Kähärä, Mika Kaurismäki, Tero Saarinen, Jukka Perko, Tuomari Nurmio ja Avanti!
Pori Jazzissa esiintyvään ritualistiseen Jarmo Saari Republiciin kuuluvat Saaren lisäksi rumpalit Olavi Louhivuori, Sami Kuoppamäki ja Abdissa ”Mamba” Assefa.
Useita sooloprojekteja.
Sai Suomi-palkinnon 2012.
Puoliso koreografi Ninni Perko, kolme lasta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti