Uutiset

Kittilän hissiyhtiön Jouni Palosaaren syyte hylättiin Lapin käräjäoikeudessa – syyttäjä harkitsee valittamista hoviin

Levi Ski Resort -hissiyhtiön toimitusjohtajan Jouni Palosaaren syytteet on hylätty Lapin käräjäoikeudessa perjantaina.

Kihlakunnansyyttäjä Sari Anttonen kertoo, että hän harkitsee rauhassa viikonlopun yli, lähteekö hän viemään asiaa eteenpäin hovioikeuteen.

-Teen päätöksen alkuviikosta, Anttonen sanoo Lännen Medialle.

Anttonen ei ole vielä ilmoittanut tyytymättömyyttä tuomiosta, mikä pitää tehdä seitsemän päivän kuluessa.

Valtio korvaa 27 000 euron oikeudenkäyntikulut

Jouni Palosaarta epäiltiin luottamusaseman väärinkäytöstä 16.9.2013–28.10.2013, kun hissiyhtiö kilpailutti hissi-investointia Kittilän Levin laskettelukeskukseen.

Kittilän kunta omistaa hissiyhtiöstä 51 prosenttia, joten kyse on kuntakonsernin yhtiöstä, mikä tekee toimitusjohtajan pestistä luottamusaseman.

Käräjäoikeus hylkäsi syytteet ja määräsi valtion korvaamaan Palosaaren oikeudenkäyntikulut, reilut 27 000 euroa.

Kyse oli kahden tarjouksen vertailusta ja tinkimisestä

Tuohon aikaan hissiyhtiö pyysi tarjoukset kahdelta yhtiöltä, itävaltalaiselta Doppelmayrilta ja italialaiselta Leitneriltä.

Saatuaan tarjoukset molemmilta Palosaari on käräjäoikeuden mukaan ollut yhteydessä Doppelmayriin ja tinkinyt hintaa.

Hänen epäiltiin käyttäneen luottamusasemaansa väärin tarjotessaan kilpailevalle yhtiöille eli Doppelmayrille tietoja toisen eli Leitnerin tarjouksen sisällöstä.

Lisäksi syyttäjä katsoi hänen salanneen hissiyhtiön hallitukselta tiedon Leitnerin 10 prosentilla alennetusta tarjouksesta.

Hissiyhtiön hallitus päätyi lopulta esittämään Doppelmayrin kalliimpaa tarjousta, koska Leitnerin tarjous olisi vaatinut lisäinvestointeja hiihtokeskuksessa. Hissiyhtiöllä oli jo käytössä Doppelmayrin hissikalustoa.

Oikeuden mukaan haittaa vain Leitnerille, jossa Palosaari ei luottamusasemassa

Käräjäoikeuden päätöksen mukaan tietojen vuotamisesta ei ollut haittaa hissiyhtiölle, jossa Palosaari oli luottamusasemassa. Hän ei siksi syyllistynyt luottamusaseman väärinkäyttöön.

Jos tietojen vuotamisen vuoksi hissiyhtiö sai Doppelmayrilta paremman tarjouksen, se ei ollut hissiyhtiölle vahingollista, oikeus toteaa.

Tietojen vuotaminen haittasi vain kilpailija Leitneriä, mutta siitä Palosaarta ei voitu tuomita, koska hän ei työskennellyt Leitnerin hyväksi.

Oikeuden mukaan Palosaari ei myöskään salannut sellaista tietoa, mitä hissiyhtiön hallituksella ei tosiasiassa jo ollut tarjousten suuruuksista.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic