Uutiset

Kittilän kunnan päättäjien syytteet "poikkeuksellisia tässä mittakaavassa"

Kittilän kunnanvaltuustossa, kunnanhallituksessa sekä tilapäisessä valiokunnassa edellisellä vaalikaudella toimineita 27 jäsentä vastaan on nostettu syytteitä. Syytteitä on nostettu eri henkilöiden osalta työturvallisuusrikoksesta, työsyrjinnästä ja virka-aseman väärinkäyttämisestä sekä törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

-Tilanne on Suomen historiassa poikkeuksellinen tässä mittakaavassa. Tällaista on tuskin ennen nähty, pohtii julkisoikeuden professori Tomi Voutilainen Itä-Suomen yliopistosta.

Valtiovarainministeri väläyttää tiedotteessaan niin sanotun ”Lex Kittilän” ottamista käyttöön, jos Kittilän syytetyt päättäjät eivät vetäydy luottamustoimista oikeudenkäynnin ajaksi. Uudehkon kuntalain muutoksen myötä valtiovalta voi käynnistää selvitysmenettelyn poikkeuksellisissa hallinnollisissa vaikeuksissa olevaa kuntaa kohtaan, jos kunta ei ryhdy riittäviin toimenpiteisiin. Selvitysmenettelyn tarkoituksena on auttaa kuntaa turvaamaan kunnan päätöksentekokyky ja hyvä hallinto poikkeuksellisessa tilanteessa.

-Valtiovalta pyrkii nyt informaatio-ohjaamaan kuntaa, jotta selvitystä ei tarvitsisi tehdä. Käynnissä on mielipiteiden vaihto. Selvityksen tekeminenkään ei välttämättä johtaisi mihinkään, Voutilainen miettii.

Kittilän kunnan hallinnossa on kuohunut jo parin vuoden ajan. Syytteet liittyvät kunnanjohtaja Anna Mäkelän irtisanomiseen ja epäasialliseen kohteluun sekä Oy Levi Ski Resort Ltd:n toimitusjohtajaa koskevan tutkintapyynnön peruuttamiseen.

Professori Voutilainen nostaa tapauksesta esiin myös sen, että kuntakentän erityistapauksilla voi olla vaikutusta kuntien itsehallintoon.

-Meillä on parhaillaan tutkimus käynnissä siitä, miten kunnallinen itsehallinto murentuu erityistapauksissa. Valtiovalta on puuttunut esimerkiksi kriisikuntien taloudelliseen itsehallintoon. Tutkimus ei ole vielä valmis, Voutilainen sanoo.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic