Uutiset

KKO:n presidentti Timo Esko: ”Juttujen käsittelyajat ovat vaarassa pidentyä”

Kansalaisten oikeusturvaa vaarantaa ennen kaikkea oikeuslaitosta koskevat määrärahaleikkaukset, arvioi korkeimman oikeuden presidentti Timo Esko.

Lännen Median käräjäoikeuksien laamanneille tekemässä kyselyssä enemmistö arvioi oikeusturvan heikkenevän. Laamannit nostivat niin ikään esiin, että uudistusten taustalla olevat säästövaatimukset ovat uhka oikeusturvalle.

– Kun vuodesta toiseen määrärahatasoa pudotetaan, niin ei siitä voi olla epäselvyyttäkään, etteivätkö oikeusturva ja tuomioistuinten toiminta olisi uhattuina, toteaa Esko.

Esimerkiksi vuonna 2013 valmistuneen oikeudenhoidon uudistamisohjelman mukaan tuomioistuinlaitoksen piti säästää toimintamenoistaan kuusi miljoonaa euroa vuosina 2013–2016. Nykyinen hallitus edellytti tuomioistuinlaitokselta kahden miljoonan euron vuotuisia säästöjä.

– Aivan ydinkysymys on se, milloin nämä säästötoimet päättyvät ja mikä on se raha, jolla halutaan meidän tulevan toimeen.

Hän kuitenkin lisää, että Suomen oikeuslaitos toistaiseksi pärjää ja on eurooppalaisessa tarkastelussa keskitasoa.

Kansalaisille oikeusturvan heikkeneminen näkyy Eskon mukaan kaikkein eniten siinä, että asioiden käsittely kestää entistä pidempään. Ongelma koskee hänestä varsinkin rikosasioita.

– Juttujen käsittelyajat ovat vaarassa pidentyä ja pidentyvät. Poliisin voimavarat ovat alkuvaiheessa keskeisiä. Syyttäjälaitos on ollut kireällä, ja viimeisenä on tuomioistuinlaitos. Näissä kaikissa on tapahtunut määrärahojen vähentämistä, Esko sanoo.

Isojen rikosasioiden tutkintojen pitkittyessä voivat myös rikosten vanhentumisajat tulla vastaan.

– Normaali tekomuodon vanhentumisajat ylittyvät ja ollaan tilanteessa, jossa syyte voidaan nostaa törkeästä tekomuodosta, hän sanoo.

Tämä vaatii taas lisää näyttöä, jolloin tutkinta venyy jälleen.

Oikeusturvan kannalta Esko näkee myös myönteistä kehitystä, joista yhtenä on taannoin eduskunnassa hyväksytty uusi tuomioistuinlaki, jonka yhteydessä säädettiin uudet linjaukset tuomareiden koulutuksesta.

Suunnitteilla olevan tuomioistuinviraston hän toivoo auttavan resurssien oikeassa ohjauksessa. Videokuulemisten ja uuden teknologian on kuitenkin toimittava varsinkin, kun käräjäoikeusverkostoa harvennetaan entisestään.

– Täytyy muistaa että 20 käräjäoikeutta tässä maassa on esimerkiksi pohjoismaisittain erittäin harva verkosto, hän sanoo.

Keväällä oikeusministeriö julkisti suunnittelevansa käräjäoikeuksien määrän pudottamista 27:stä 20:een. Samalla useita kanslioita suljetaan.

Esko toivoo, että suunnitelmissa otetaan huomioon muut vaikutukset, jotka verkoston harventumisesta seuraa.

– On havaittu jo aikaa sitten, että kun paikkakunnalta häviää tuomioistuin, niin sieltä häviävät myös muut oikeudelliset palvelut, kuten asianajajat ja oikeusavustajat. Hehän ovat usein se ensimmäinen porras, jonka kautta oikeusturvajärjestelmään päästään, hän sanoo.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti