Uutiset

Kofi Annan oli Martti Ahtisaaren työtoveri, perhetuttu ja ystävä

Annan ja Ahtisaari ovat tunteneet toisensa 1970-luvulta lähtien. Presidentti ja rouva Ahtisaari osallistuivat huhtikuussa Annanin 80-vuotispäiville.
Kofi Annan täytti huhtikuussa 80 vuotta.

Suru-uutinen YK:n entisen pääsihteerin Kofi Annanin poismenosta koskettaa syvästi presidentti Martti Ahtisaarta, kerrotaan Ahtisaaren perustaman konfliktinratkaisujärjestö CMI:n julkaisussa.

Annan ja Ahtisaari ovat tunteneet toisensa 1970-luvulta lähtien paitsi työtovereina myös perhetuttuina ja läheisinä ystävinä. Ahtisaaren mukaan Kofi Annan oli YK:n kaikkien aikojen menestyksekkäin pääsihteeri ja hän oli aina poikkeuksellisen sitoutunut kulloiseenkin työtehtäväänsä.

CMI:n mukaan Annan ja Ahtisaari tekivät tiiviisti yhteistyötä, kun Ahtisaari luotsasi YK:n erityisedustajana Namibian kohti itsenäisyyttä 1970- ja 1980-luvuilla. YK:n pääsihteerinä toimiessaan Annan nimitti Ahtisaaren erityisedustajakseen Kosovon asemasta käytäviin neuvotteluihin vuonna 2005.

Viimeksi Annan ja Ahtisaari ovat työskennelleet läheisesti Elders-ryhmässä, jonka puheenjohtajana Kofi Annan toimi viisi vuotta. Elders on Nelson Mandelan perustama maailman entisten huippujohtajien riippumaton ryhmä, joka työskentelee rauhan ja ihmisoikeuksien puolesta. Heinäkuussa Annan veti Elders-ryhmän matkan Etelä-Afrikkaan ja osallistui siellä Mandelan syntymän 100-vuotisjuhlallisuuksiin.

Presidentti ja rouva Ahtisaari osallistuvat myös Kofi Annanin 80-vuotispäiville Genevessä viime huhtikuussa.

Presidentti Tarja Halonen kommentoi YK:n entisen pääsihteerin Kofi Annanin poismenoa Twitterissä.

– Tieto Kofi Annanin kuolemasta jättää meidät suuren kaipauksen syliin, Halonen kirjoittaa.

Kuolinuutinen kaatoi Annanin nimikkosäätiö kotisivut

YK:n pääsihteerinä toiminut ja Nobelin rauhanpalkinnon voittaja Kofi Annan oli kuollessaan 80-vuotias.

BBC kertoo hänen kuolleen lauantaina Sveitsissä lyhyen sairauden jälkeen.

Annanin kuolemasta tiedotti lauantaina hänen nimikkosäätiönsä Kofi Annan Foundation. Uutisen levittyä järjestön verkkosivut kaatuivat suuren kävijämäärän vuoksi.

Annan oli ensimmäinen maailman huippudiplomaatiksi noussut musta afrikkalainen. Hän työskenteli YK:n pääsihteerinä vuodet 1997—2006. Nobelin rauhanpalkinnon hän sai vuonna 2001.

Viimeksi hän osallistui YK:n erityislähettiläänä rauhanneuvotteluihin Syyriassa.

Kofi Annan oli kotoisin Ghanasta. Viimeiset vuodet hän asui Genevessä Sveitsissä.

Kofi Annan -säätiö kuvailee häntä globaaliksi valtiomieheksi, ja kansainvälisyyden edistäjäksi, joka taisteli koko elämänsä reilumman ja rauhallisemman maailman puolesta.

– Missä tahansa oli kärsimystä ja tarvetta, hän kosketti monia ihmisiä syvällä myötätunnollaan ja empatiallaan. Hän laittoi epäitsekkäästi muut edelleen, säteillen aitoa ystävällisyyttä, lämpöä ja neroutta kaikessa mitä teki.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

24.2.2020

Uusimmat