Uutiset

Kohu esiintymiskoulutuksesta oli viimeinen niitti – nämä asiat vaikuttivat Kulmunin eropäätökseen valtiovarainministerin tehtävästä

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni jatkaa puheenjohtajana, mutta eroaa valtiovarainministerin tehtävästä. Kulmuni kertoi dramaattisesta erostaan perjantaina eduskunnassa pitämässään tiedotustilaisuudessa.
Valtiovarainministeri Katri Kulmuni jättää tehtävänsä ministerinä. Kuva: Arttu Laitala
Valtiovarainministeri Katri Kulmuni jättää tehtävänsä ministerinä. Kuva: Arttu Laitala

Keskustan puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Katri Kulmuni joutui myrskyn silmään esiintymiskoulutuksensa takia. Hän erosi perjantaina valtiovarainministerin tehtävästä. Hän aikoo kuitenkin jatkaa ainakin toistaiseksi puolueensa puheenjohtajana.

Kohuksi paisuneessa koulutusjupakassa ei ollut ongelma itse koulutus, vaan se, että Kulmuni laskutti koulutuksensa ministeriössä. Asia nousi esiin Suomen Kuvalehden uutisoitua siitä aiemmin viikolla.

Takaisinmaksu ei riittänyt pelastamaan

Koulutuksen ajankohdista on pääteltävissä, että koulutus liittyi sekä viime loppukesän keskustan puheenjohtajakilpailuun että pääministeri Antti Rinteen (sd.) erovaatimuksen aikoihin.

Esiintymiskoulutus ei siis täysin ollut ministerintehtävien hoitoa varten, jolloin laskutus ministeriössä olisi ollut oikeutettu.

Kulmuni myönsi ongelmaksi, että hän harjoitteli puoluekokouspuhetta esiintymiskoulutuksessa.

– Sitä ei olisi pitänyt tehdä.

Kulmuni aikoo maksaa koulutuksen itse, mutta vahinko oli jo tapahtunut. Ongelma oli myös, että kouluttaja Tekir oli antanut keskustalle aiemmin vaalirahaa.

Keskusta jatkaa hallituksessa

Kulmunin mukaan hän jatkaa keskustan puheenjohtajana ja keskusta jatkaa hallituksessa.

Puolueen eduskuntaryhmä valitsee uuden tai uudet ministerit lähipäivien aikana.

Kulmunin taakkana on ollut myös keskustan laskeva kannatus, joka on viime mittauksissa lähestynyt kymmentä prosenttia. Keskusta järjestää puoluekokouksen Oulussa syyskuussa.

Näin Marin kommentoi

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi Kulmunin eroa tiedotteessa näin:

– Tuen Katri Kulmunia hänen ratkaisussaan, joka oli varmasti vaikea. Arvostan häntä ihmisenä ja kiitän tähänastisesta yhteistyöstä. Yhteistyö keskustan kanssa jatkuu hallituksessa.

Marin sai tiedon erosta aiemmin tänään. Kulmunilla ja keskustalla oli roolinsa siinä, että Marinista viime vuoden lopulla tuli pääministeri. Keskusta ei luottanut Rinteeseen Posti-työtaistelun hoidon takia.

Uusimmat

Fingerpori

comic