Uutiset

Kohu venäläisestä tiekuvasta: Keskusta alkaa käyttää pääosin vain kotimaisia kuvapankkeja

Helsinki, Lännen Media

Keskustan viestintävastaava

Matti Mönttinen

kertoo, että puolue muuttaa toimintatapojaan poliittisten mainoskuviensa alkuperän suhteen.

Asiasta on syntynyt pienimuotoinen kohu sen jälkeen, kun Lännen Media uutisoi torstaina, että keskusta käytti Suomen tieverkoston huonosta kunnosta kertovassa mainoksessaan kuvaa venäläisestä kuoppaisesta tiestä.

”Teidemme rapistuminen on pysäytettävä”, keskusta julisti kuvan päälle laitetulla tekstillään ja jatkoi:

”Nyt on aika hakea ratkaisuja. Keskusta.”

Kuvassa tie näyttää kuukraaterilta.

Katsoja olettaa, että keskustan mainosvalokuva ajokelvottomasta tiestä on jostain päin Suomea. Vaikutelmaa tien kotimaisuudesta vahvistaa, että puolueen Twitter-viestissä kirjoitetaan, että ”koko Suomi tarvitsee kunnon tiet ja väylät”.

Kuva ei ole Suomesta, vaan kuva on otettu Venäjällä venäläisestä kuoppaisesta tiestä ja sen on ladannut internetin Shutterstock-kuvasivustolle valokuvaaja

Evgeniia Freeman

, joka kertoo kotipaikakseen Venäjän federaation.

– Kyseinen kuva on saamani selvityksen mukaan eräästä ulkomaisesta kuvapankista ja sen kuvaaja on venäläinen. Jotta mitään väärinymmärryksiä ei jatkossa pääsisi syntymään, olen tarkistanut sisäisiä toimintatapojamme niin, että käytämme tästä edes pääsääntöisesti vain kotimaisia kuvapankkeja, Mönttinen kertoo.

Mönttinen sanoo keskustan haluavan kiinnittää ihmisten huomion suomalaisten teiden kuntoon.

– Eilen julkistettiin selvitys mahdollisen liikenneverkkoyhtiön perustamisesta. Osana siihen liittyvää puolueen viestintää Twitter-tilillämme käytettiin kuvaa, jonka tavoitteena oli yhtäältä ilmentää sitä valitettavaa tosiasiaa, että Suomen tiet ja muutkin väylät ovat vuosien aikana rapistuneet, ja toisaalta Keskustan näkemystä, että tämä kehitys on pysäytettävä. Kuvan alkuperä on ollut täysin toissijaista, Mönttinen toteaa.

Shutterstock-kuvapalvelu mainostaa tarjoavansa käyttäjilleen yli 800 000 uutta kuvituskuvaa joka viikko.

– Keskusta käyttää monien muiden yhteisöjen ja yritysten tavoin kuvia osana ulkoista viestintäänsä. Näitä niin sanottuja kuvituskuvia hankitaan yleensä erilaisista kuvapankeista, Mönttinen sanoo.

Iltalehti teki asiasta jutun perjantaina.

Keskustan puoluesihteeri

Jouni Ovaska

pahoittelee Iltalehdelle, että puolueen teiden kunnostuskampanjan yhteyteen oli valittu kuva Venäjältä.

– Harmillinen virhe. Toisaalta, kun kuvaa katsoo, niin voi todeta, että Suomessa on teitä vielä pahemmassa kunnossa kuin tuossa kuvassa Venäjältä, Ovaska arvioi.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti