Uutiset

Kohussa rypevä Väyrynen lykkää paluutaan eduskuntaan - selittää sitä avustajien pitämättömillä lomilla

Väyrynen tukee yllättäen sote- ja maakuntauudistuksen hyväksymistä. Jätti tutkintapyynnön kansalaispuolueen kolmesta vastuuhenkilöstä.

Helsinki

 

 

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen (kesk.) palaa eduskuntaan vasta ensi syksynä eikä heti keskustan puoluekokouksen jälkeen 12. kesäkuuta. Hän selittää tätä avustajien pitämättömillä lomilla, joiden takia hän joutuisi toimimaan pitkään kokonaan ilman avustajia.

Väyrynen ei siten ole äänestämässä hallituksen sote- ja maakuntauudistusta vastaan tiukoissa äänestyksissä ennen eduskunnan kesälomia, kuten tähän saakka on luultu.

Se auttaa hallitusta viemään uudistuksia läpi, sillä hallituksella on eduskunnassa vain niukka enemmistö.

Väyrysen haluttomuus ryhtyä tukemaan sote- ja maakuntauudistuksen kaatamista liittyy hänen pyrkimykseensä tehdä vakava yritys nousta keskustan puheenjohtajaksi Sotkamon puoluekokouksessa.

Väyrynen kertoi Helsingissä maanantaina, että hän osallistuu europarlamentaarikkona ja puheenjohtajaehdokkaana keväällä keskustan piirikokouksiin ja huhtikuussa puoluevaltuuston kokoukseen.

Puoluevaltuuston kokouksessa käsitellään keskustan sääntömuutosta, jonka tarkoituksena on estää Väyrysen ehdokkuus puolueen puheenjohtajaksi. Luonnoksen mukaan keskustan puheenjohtajaksi valittava henkilö ei saa olla ollut toisen puolueen jäsen tiettävästi vuotta ennen puheenjohtajuutta.

Väyrysen mukaan hänen ehdokkuutensa ratkaisee puoluekokous. Hän piti erikoisena, että Suomessa yritettäisiin estää puolueen johtoon pyrkivän jäsenen ehdokkuus. Venäjällä se voisi olla hänestä mahdollista.

Epäilee kunnianloukkausta

Väyrynen joutui tiedostustilaisuudessaan vastaamaan myös perustamassaan kansalaispuolueessa viikonloppuna syntyneeseen erikoiseen riitaan.

Kansalaispuolue kertoi lauantaina erottaneensa Väyrysen kansalaispuolueen jäsenyydestä ja tehneensä hänen toiminnasta tutkintapyynnön poliisille.

Väyrynen vastasi maanantaina tekemällä poliisille tutkintapyynnön niistä kolmesta kansalaispuolueen vastuuhenkilöstä, jotka väittivät Väyrysen syyllistyneen tilin käyttöön liittyviin väärinkäytöksiin, vaaliraharikkomuksiin ja luottamusaseman väärinkäyttöön.

Väyrysen tutkintapyyntö koskee kansalaispuolueen kainuulaistaustaista puheenjohtajaa Sami Kilpeläistä, varapuheenjohtaja Piia Kattelusta Seinäjoelta sekä puoluehallitukseen kuuluvaa Tuula Komsia Kangasalta. Väyrysen mukana on syytä epäillä, että he ovat syyllistyneet kunnianloukkaukseen tai törkeään kunnianloukkaukseen.

Väyrysen väitetyt tiliepäselvyydet taas liittyvät siihen, että Väyrynen on lainannut presidentinvaalien jälkeen 38 000 euroa tukiyhdistyksensä Suomen linja ry:n kautta kansalaispuolueelle, joka siirsi varat avustuksena Väyrysen valitsijayhdistykselle.

Väyrysen mukaan valitsijayhdistys ei voinut enää vaalien jälkeen harjoittaa varainhankintaa. Koska puolue voi sitä tehdä, nämä varat olisi Väyrysen mukaan joskus mahdollista saada takaisin.

Kansalaispuolueen johto on hajonnut kahteen leiriin. Väyrynen pitää erottamistaan laittomana samoin kuin kansalaispuolueen lauantaista puoluekokousta, jossa entinen puoluejohto valittiin uudelleen.

Väyrysläiset taas ovat valinneet kansalaispuolueen uudeksi puheenjohtajaksi hämeenlinnalaisen Seppo Hauta-ahon, joka toimi presidentinvaaleissa hänen kampanjapäällikkönään.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic