Uutiset

Kohuttujen hoivakotien johtamisella päästiin hyville tuloilla – Tulokärjessä Attendon johtaja, jonka pottia nostivat miljoonien eurojen pääomatulot

Kohujen keskelle viime keväänä ajautuneiden yksityisten hoivakotien johtaminen on hyvin palkattua työtä. Osa hoivafirmojen toimitusjohtajista kotiutti viime vuonna myös mittavia pääomatuloja.
Muun muassa Esperi Care oli keväällä julkisuudessa hoidon laatuongelmien vuoksi. Kuva pääkonttorista Helsingistä. Kuva: Joel Maisalmi
Muun muassa Esperi Care oli keväällä julkisuudessa hoidon laatuongelmien vuoksi. Kuva pääkonttorista Helsingistä. Kuva: Joel Maisalmi

Yksityisten hoivakotien ongelmat puhuttivat alkuvuodesta, kun Esperi Caren ja Attendon vanhusten hoivakodeista löytyi vakavia puutteita eri puolilla Suomea. Lopulta kohu laajeni myös Mehiläiseen.

Aluehallintovirastot olivat joutuneet puuttumaan kaikkien kolmen yhtiön toimintaan. Laajimpia ongelmat olivat Esperillä ja Attendolla. Hoivakodeissa oli ollut ongelmia erityisesti hoitajien riittävyyden kanssa. Paljastuneiden puutteiden seurauksena hoivakotien valvontaa on päätetty tehostaa ja säätää hoitajien määrää säätelevä laki, jonka rahoituksesta on käyty poliittista kiistelyä.

Miltä hoivayhtiöiden johdon ansiot näyttivät vuonna 2018?

Attendon toimitusjohtajalla miljoonien pääomatulot

Ylivoimainen tulokuningas oli Attendo Suomen toimitusjohtaja Pertti Karjalainen. Lisäksi hän on emoyhtiö Attendon suuria omistajia.

Karjalainen tienasi viime vuonna yhteensä noin 4,2 miljoonaa euroa. Ansiotulojen osuus oli reilut 511 000 euroa ja loput tulivat pääomatuloina.

Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää ansaitsi vuonna 2018 yhteensä reilut 1,8 miljoonaa euroa, joista ansiotuloja oli noin 541 000 euroa. Pääomatuloina Järvenpää ansaitsi yli 1,2 miljoonaa euroa.

Yksityisten hoivakotien johtajien tulokärkeen kipusi Attendon Pertti Karjalainen. Kuva: Nina Kaverinen
Yksityisten hoivakotien johtajien tulokärkeen kipusi Attendon Pertti Karjalainen. Kuva: Nina Kaverinen

Esperin toimitusjohtaja irtisanoutui kohun seurauksena

Marja Aarnio-Isohanni irtisanoutui Esperi Caren toimitusjohtajan paikalta tammikuun lopussa hoivakohun takia. Vielä viime vuonna hän toimi yhtiön toimitusjohtajana, ja silloin hän ansaitsi noin 409 000 euroa ansiotuloina. Pääomatuloja hänellä ei ollut.

Kun Aarnio-Isohanni irtisanoutui, Esperi Caren väliaikaisena toimitusjohtajana aloitti Heini Pirttijärvi, joka oli aiemmin Esperin tytäryhtiön Saga Caren liiketoimintajohtaja. Vuonna 2018 hän ansaitsi reilut 71 220 euroa ansiotuloja. Pirttijärvellä ei ollut pääomatuloja.

Syyskuun 10. päivänä Esperi Caren uutena toimitusjohtajana aloitti Stefan Wentjärvi, joka toimi sitä ennen Pihlajalinnan myyntijohtajana. Viime vuonna hänen verotettavat ansionsa olivat yhteensä reilut 182 000 euroa. Tuloista oli ansiotuloja reilut 179 000 euroa.

Keväällä kohun keskelle joutui myös Suomen suurin yksityinen päiväkotiketju Touhula, kun Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super kertoi, että monissa ketjun päiväkodeissa henkilöstöä ja sijaisia oli liian vähän. Lisäksi monia vanhempia huoletti lasten hyvinvointi.

Touhulan toimitusjohtaja oli tuolloin Virpi Holmqvist, joka jätti tehtävänsä syyskuussa ja siirtyi Attendo Suomen liiketoimintajohtajaksi. Viime vuonna hän ansaitsi yhteensä reilut 215 800 euroa, joista pääosan eli reilut 214 715 ansiotuloina.

 

Oikaisu 4.11. kello 9.45: Attendo Suomen toimitusjohtaja Pertti Karjalainen ei johda yhtiön hoivapalveluita, kuten jutussa väitettiin aiemmin virheellisesti.

Oikaisu 4.11. kello 10.08: Kohun seurauksena erosi Esperin toimitusjohtaja, ei Mehiläisen, kuten jutun toisessa väliotsikossa kerrottiin aiemmin virheellisesti.

Uusimmat

Fingerpori

comic