Uutiset

”Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – siunaustilaisuudessa korostuivat presidentin vaikutus ja Tellervon merkitys

Presidentti Mauno Koivistolle järjestettiin perinteitä kunnioittava ja tunteikas siunaustilaisuus Helsingissä.

Helsingin tuomiokirkon sali täyttyi paitsi kutsuvieraista myös yleisöstä, joita päästettiin seuraamaan vielä puoli tuntia ennen siunaustilaisuuden alkua.

Koiviston puoliso Tellervo Koivisto saapui tyttärensä Assin ja tämän aviomiehen saattelemana hieman ennen siunauksen alkamista. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio saapuivat viimeisinä.

Kaikkiaan siunaustilaisuus meni alkuperäisten suunnitelmien mukaan, ja sääkin suosi Senaatintorille kerääntynyttä yleisöä.

Kirkossa aluksi kukkatervehdyksensä kävivät jättämässä omaiset hiljaisen, kunnioittavan ilmapiiri vallitessa.

Viedessään suurta punaruusuista kukkatervehdystään rouva Tellervo Koivisto katsoi hiljaisena miehensä arkkua. Häntä seurasi tytär Assi perheineen.

Tasavallan presidentti Niinistö sekä presidentit Martti Ahtisaari ja Tarja Halonen seurasivat omaisia, minkä lisäksi eduskunnan seppeleen laski puhemies Maria Lohela, ja valtioneuvoston tervehdyksen jätti pääministeri Juha Sipilä.

Siunauksen toimitti Helsingin eläköitynyt piispa, presidentin perhetuttu Eero Huovinen.

-Kaipaus ja suru täyttävät mielemme, mutta tunnemme myös syvää kiitollisuutta kaikkea sitä hyvää kohtaan, mitä Mauno Koiviston kautta olemme saaneet, Huovinen aloitti saatesanoissaan.

Oman siunauspuheensa Huovinen aloitti Suomen tasavallan yhdeksännen presidentin käsistä.

-Satavuotiaan ja itsenäisen Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä, Huovinen aloitti.

Hän kävi Koivisto elämää aina jatkosodan sotakokemuksista läpi aikoihin, kun vielä tuleva presidentti työskenteli Turun satamassa mutta halusi alkaa opiskella.

-Timpurin käsistä tuli vaikuttajan ja tohtorin kädet.

Myös presidentin puolison Tellervon sekä pariskunnan lapsen Assin merkitys nousi muistopuheessa esiin.

-Syvä kiintymys, keskinäinen sitoutuneisuus ja kunnioittava rakkaus sävyttivät elämää niin myötä- kuin vastamäissä – tänään tiedämme, että aina kuolemaan asti.

Assi Koivisto-Allonen täytti taannoin 60 vuotta, mutta siunauspuheessa palattiin aikaan, jolloin tämä oli vielä lapsi.

-Kirjoissa julkaistut valokuvat isästä ja pienestä tyttärestä ovat puhuttelevia, totesi Huovinen.

Piispa nosti esiin myös presidentti Koivistolle tärkeän purjehdusharrastuksen sekä Koiviston kiintymyksen kuorolauluun. Muistotilaisuudessa esiintyy tänään myöhemmin myös Turun NMKY:n kuoro, samainen kuoro, jossa presidentti Koivisto itse aikanaan lauloi. Koiviston rakas harrastus, lentopallo, muistettiin myös mainita.

-Suuret kourat ovat olleet vahvasti kiinni Suomi-laivan peräsimessä, totesi Huovinen.

Yksi hautajaisten mahtipontisista hetkistä oli siunaamisen jälkeen, kun Cantores Minores –kuoro esitti baritoni, professori Jorma Hynnisen kanssa Veteraanin iltahuudon. Baritonin ääni kaikui voimakkaasti hiljaisessa tuomiokirkossa.

Muistopuheensa kirkossa piti Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

-Muistella nyt häntä. On kuin onnistuneen Suomen tarina samalla liikkuisi kuvina silmien editse, Niinistö aloitti.

Niinistö keskittyi omassa puheessaan erityisesti Koiviston poliittiseen uraansa kiivaasta 1980-luvusta aina aikoihin, jolloin Suomea oltiin liittämässä Euroopan unioniin. Niinistö korosti, kuinka Koivisto vahvisti varsinkin parlamentarismia kaventamalla presidentin valtaoikeuksia.

-Koiviston tasavalta oli siis ainakin toisenlainen tasavalta. Eikä sellainenkaan ajatus, että silloin alkoi Suomen toinen tasavalta, ole ollenkaan kaukana, Niinistö sanoi.

Myös Koivistolle ominainen fundeeraaminen muistettiin mainita. Niinistö korosti, että ulkopolitiikassa Koivisto ei lähtenyt muuttamaan Suomen linjaa vaan sovelsi sitä mahdollisimman viisaasti.

Hän nosti myös esiin, miten kansalaisten suosiossa ollutta presidenttiä kuvailtiin taannoin tämän kuoleman jälkeen jätetyssä surukirjassa. Lopuksi hän arvioi, miten suuri vaikutus rouva Tellervo Koivistolla oli 93-vuotiaana menehtyneelle Suomen yhdeksännelle presidentille.

-On suurmiehiä ja on suurnaisia. Yhdessä uskomattoman suuria. Ei heitä mikään erota, tiivisti presidentti Koivistoista.

Siunaustilaisuuden päätteeksi kuoron esittämä Finlandia-hymni valmisti päätösseremonioihin. Narvan marssin soidessa presidentti Koiviston arkku kannettiin surusaattoon, joka johdatti arkun Hietaniemeen.

Arkkua olivat kantamassa Suomen kenraalikunta johtajanaan puolustusvoimien komentaja, kenraali Jarmo Lindberg. Arkun edessä kadetit kantoivat paitsi kukkatervehdykset, myös presidentin kunniamerkit.

Kutsuvieraille tarkoitettu muistotilaisuus järjestetään Säätytalossa, ja sinne suuri osa saattoväestä jatkoi matkaansa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic