Uutiset

Koiviston hautajaisiksi odotetaan tuhansia Helsinkiin – poliisin johtaja mukana jo Kekkosen hautajaisissa

Helsingin keskustaan odotetaan kymmeniä tuhansia ihmisiä seuraamaan edesmenneen presidentti Mauno Koiviston hautajaisia helatorstaina.

Koiviston valtiollisia hautajaisia valmistellut toimikunta esitteli maanantaina iltapäivällä tarkennettuja järjestelyjä hautajaisia varten.

Toimikunnan puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini (ps.) kuvaili, että hautajaispäivän perusajatuksena on antaa kaikille suomalaisille mahdollisuus muistaa Koivistoa tavalla tai toisella.

-Voi sanoa, että presidentti Koiviston elämänkaaresta näkyy samalla itsenäisen Suomen 100-vuotias kaari. Vaikeudet on voitettu, koulutus ja työ ovat luoneet hyvinvointia. Syvä näkemys on auttanut löytämään paikan maailmasta, Soini kuvaili tiedotustilaisuudessa.

Toimikunnan varapuheenjohtajan Paula Lehtomäen mukaan tilaisuudessa esiintyy kirkossa muun muassa laulaja Jorma Hynninen sekä Cantores Minores -kuoro. Siunaustilaisuudessa kuullaan heidän esittämänään Veteraanin iltahuuto.

Tilaisuus tulee Lehtomäen mukaan noudattamaan valtiollisten hautajaisten perinteitä.

Koiviston siunaa Helsingin hiippakunnan entinen piispa Eero Huovinen. Koiviston siunaustilaisuus alkaa helatorstaina 25. huhtikuuta kello 13.

Koiviston tyttären aviomies Heikki Allonen kertoo Lännen Medialle, että Huovinen suorittaa siunauksen, koska hän on Koiviston perhetuttu.

Allosen mukaan hautajaisia valmistellut toimikunta otti hyvin huomioon omaisten toiveet kysymällä heidän mielipiteitään ja kantojaan järjestelyistä.

Omaisilta muun muassa kysyttiin, pitäisikö tilaisuus olla heidän mielestään kaksikielinen, ja omaiset vastasivat myöntävästi.

-Presidentille ruotsin kielen asema on ollut tärkeä asia, Allonen sanoi.

Kymmeniä tuhansia odotetaan

Siunaustilaisuus järjestetään Helsingin tuomiokirkossa, ja siunaustilaisuuden jälkeen surusaatto lähtee kulkemaan tuomiokirkolta kohti Hietaniemen hautausmaata, jonne presidentti Koivisto haudataan.

Saattue pysähtyy Valtioneuvoston linnan, Suomen pankin ja Presidentinlinnan edessä. Se kulkee Hietaniemen hautausmaalle Snellmanninkadun, Vironkadun, Meritullinkadun ja Pohjoisesplanadin kautta.

Hautajaisten turvallisuusjärjestelyistä vastaavana poliisin tilannejohtajana toimiva ylikomisario Heikki Porola Helsingin poliisista kertoo, että paikalle odotetaan saapuvan kymmeniä tuhansia ihmisiä hautajaissaaton varrelle.

-Jos sää on kaunis, saattaa satanenkin mennä rikki, Porola kertoi.

Porolan mukaan yleisölle hyvät paikat seurata hautajaisia ovat esimerkiksi Senaatintori ja pisteet, joissa surusaatto tulee pysähtymään.

Porolan mukaan surusaattoreitti on suljettu muulta liikenteeltä suuren osan helatorstaista, ja reitin varret on eristetty sinisellä liinalla, jonka taakse yleisö voi kokoontua. Matkan varrella autosaattueen edessä kulkevat muun muassa ratsu- ja moottoripyöräpoliisit.

Aluetta eristää poliisi yhdessä usean sadan Puolustusvoimien sotilaan kanssa.

-Minkäänlaisia turvallisuusuhkia emme odota, Porola kertoi.

Hän kuitenkin täydensi Lännen Medialle, että poliisi on varautumisessaan ottanut huomioon kevään tapahtumat julkisilla paikoilla muualla Euroopassa. Yleisö ei hänen mukaansa tule varautumista kuitenkaan erityisemmin huomaamaan.

Porolalle nämä ovat jo toiset presidentilliset hautajaiset, joihin hän osallistuu. Kun presidentti Urho Kekkonen menehtyi ja haudattiin vuonna 1986, Porola oli poliisina mukana eristämässä silloista saattuetta konstaapelina.

-Maailma on muuttunut, eikä historia näiltä osin aivan toista itseään. Toki seremonioissa on samankaltaisuuksia, Porola totesi.

Näkyvänä erona vuoteen 1986 verrattuna on hänen mukaansa nyt se, että reitin varrella on nyt vähemmän poliiseja ja enemmän virka-avulla pyydettyjä varusmiehiä.

Kaikkiaan Porola kertoo, että poliisi pyrkii turvaamaan Koiviston hautajaispäivän kulun mahdollisimman kunnioittavasti.

Haudalla pieni seurue

Presidentti Koivisto lasketaan hautaan Hietaniemeen, ja haudalle lasku on tarkoitettu pienelle osallistujajoukolle. Soinin mukaan Koiviston haudalle saapuvat lähiomaiset ja muutama valtiovallan edustaja.

Muistotilaisuus pidetään Säätytalossa, jonne median edustajille ja yleisölle ei ole pääsyä. Valtioneuvoston kanslian mukaan hautajaisiin on kutsuttu kaikkiaan yli 500 vierasta. Valtioita edustavat suurlähettiläät.

Helatorstai on myös määrätty yleiseksi suruliputuspäiväksi.

Suomen yhdeksäntenä presidenttinä toiminut Mauno Koivisto menehtyi perjantaina 12. toukokuuta Helsingissä. Koivisto kuoli 93-vuotiaana.

Presidentinlinnassa ja verkossa oli avoinna Koiviston surukirja, johon kansalaiset saivat jättää suruvalittelujaan. Yhteensä suruvalitteluja jätettiin yli 51 000. Surukirjat luovutetaan Koiviston omaisille. (Lännen Media)

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic