Uutiset

Koivun raju kukinta piinaa allergisia koko maassa

Poikkeuksellisen hankala siitepölykevät kiusaa allergikkoja koko maassa. Ärsytysoireita saattavat saada myös henkilöt, jotka eivät normaalisti reagoi siitepölyyn.

Allergialääkärin mukaan apteekin reseptivapaat antihistamiinit, nenäsuihkeet ja silmätipat auttavat useimpia siitepölyallergisia.

-Lääkkeettömistä hoidoista tehokkain on nenäkannulla tehty suolavesihuuhtelu, joka poistaa allergeenit limakalvoilta, keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Arja Viinanen Turun yliopistollisesta keskussairaalasta (Tyks).

-Lääkityksestä huolimatta arkea tai yöunta haittaavan nenän tukkoisuuden, yskän, hengitysvaikeuksien ja voimakkaiden silmäoireiden kanssa on syytä hakeutua lääkärille.

Viinasen mukaan koivun siitepölyn korkeat määrät ovat näkyneet kuluvana keväänä lisääntyneinä ja rankempina oireina. Tämä on huomattu myös Allergia-, iho- ja astmaliiton neuvonnassa.

-Yhteydenottoja on tullut tavallista runsaammin. Oireita ovat saaneet nekin, joilla ei ole ollut aiemmin oireita, kertoo liiton allergianeuvoja Kaisa Toikko.

-Siitepölyallergia on yleisesti ottaen niin selkeä ja tunnettu, että yleensä ihmiset pärjäävät sen kanssa omin avuin.

 

Arviolta joka viides suomalainen kärsii siitepölyallergiasta ja koivu on yksi yleisin oireiden aiheuttaja. Suurin osa koivuallergisista saa oireita myös lepän ja pähkinäpensaan siitepölystä.

Turun yliopiston aerobiologian yksikön mukaan koivun norkkojen suuri määrä ennusti rajua allergiakautta. Toukokuun äkkilämpimät pahensivat allergisten tilannetta maan etelä- ja keskiosissa.

-Mitä lämpimämpää on, sitä useampi koivuyksilö innostuu pöläyttämään siitepölyt yhtä aikaa ilmaan, kuvailee projektitutkija Jukka Reiniharju Turun yliopiston aerobiologian yksiköstä.

-Koivujen kukinta vaihtelee ja usein runsasta kukintaa seuraa taas helpompi vuosi.

Etelässä koivut aloittivat siitepölyn viskomisen toukokuun alussa ja Kainuun korkeudella puuha on vasta aluillaan. Maan pohjoisosissa koivujen kukinta ajoittuu kesäkuulle.

Tästä huolimatta Turun yliopiston aerobiologian yksikön siitepölykartat hehkuvat tällä hetkellä punaisina Rovaniemen korkeudelle saakka.

-Siitepöly voi kulkeutua tuulten mukana satojen kilometrien matkan. Vaikka kaikki Suomen koivut kaadettaisiin, allergiset saisivat silti oireita muista maista kulkeutuvasta siitepölystä, Reiniharju toteaa.

 

Maan eteläosissa koivun siitepölymäärät alkavat pikkuhiljaa hiipua ja putoavat kohtalaiselle tasolle noin viikon kuluessa.

-Loppuviikolle on luvattu sadetta maan etelä- ja keskiosiin, sateet helpottaisivat tilannetta merkittävästi, Reiniharju arvioi.

Etelä-Suomessa koivun kukinta päättyy toukokuun lopussa ja maan keskiosissa kesäkuun alkupäivinä. Maan pohjoiskolkissa koivun kukinta jatkuu kesäkuun puoleenväliin saakka.

 

Ristiallergioista lisäriesaa
Viidesosa suomalaista kärsii siitepölyallergiasta.Yleisimpiä siitepölyallergian aiheuttajia ovat kukintajärjestyksessä pähkinäpensas, leppä, koivu, heinät ja pujo.Tavallisimmin siitepölyallergiaa aiheuttaa koivu, joka kukkii huhtikuusta kesäkuulle. Koivuallergisista jopa 90 prosenttia saa oireita myös pähkinäpensasta ja lepästä.Siitepölyallergian lieviä oireita ovat muun muassa silmien kutina, vesinuha ja aivastelu. Vakavampia oireita ovat nenän tukkoisuus, yskä, turvotus, ihottuma ja astmaoireet.Koivuallergia saattaa aiheuttaa lieväoireisia ristiallergioita juureksien, hedelmien, mausteiden ja pähkinöiden kanssa.Ristiallergioiden oireet loppuvat monesti siitepölykauden helpottaessa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic