Uutiset

Koko oppositio haluaisi kunnille oikeuden jatkaa sote-palvelujen tuottajina

Hallitus ei aio suostua suurten kaupunkien toiveeseen saada jatkaa sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamista, kun sote-uudistus tulee voimaa vuonna 2020.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen (kesk.) mukaan perustuslakivaliokunta ei sitä edellyttänyt. Hän sanoi Kuntamarkkinoilla järjestetyssä puoluejohtajien paneelissa, että hallituksen pitää vain perustella paremmin, miksi kunnat eivät voi toimia tuottajina.

Rkp:n puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin mielestä perustuslakivaliokunta antoi kuitenkin selkeän signaalin siitä, että kunnallisen itsehallinnon rajoittamista pitää arvioida uudelleen.

Vehviläisen mukaan olisi perustuslain näkökulmasta vaikea rajata, mitkä kunnat saisivat oikeuden palvelujen tuottamiseen.

-Suurten kaupunkien oikeus myös heikentäisi maakuntia.

Paneeliin osallistuneet oppositiopuolueiden johtajat sen sijaan antaisivat kunnille oikeuden jatkaa palvelujen tuottajina ainakin, jos maakunta niin haluaa.

”Asiakas on kuningas”

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) kiisti, että perustuslakivaliokunnan torjuma pakkoyhtiöittäminen olisi ollut kokoomuksesta lähtöisin. Se lähti virkamiesvalmistelusta. -Kokoomuksen tavoite on valinnanvapaus.

Orpon mukaan palvelujen järjestäminen ja rahat pysyvät isäntinä toimivilla maakunnilla ja palvelujen tuottajat ovat renkejä.

-Asiakas on kuningas, joka käyttää valinnanvapautta.

Oppositiosta vaadittiin maakunnille myös verotusoikeutta. Sitä hallitus kyllä selvittää, mutta siitä ei tehdä päätöksiä nykyhallituksessa.

Kokoomus suhtautuu maakuntaveroon kielteisesti. Vehviläisen mukaan se voi toteutua tulevaisuudessa.

Maakuntia nippuun?

Vihreiden puheenjohtajan Touko Aallon mielestä ei voida puhua, että maakunnat ovat isäntiä, jos rahat ja ohjaus tulevat valtiolta ja itsehallintoa on vain menojen osalta.

-Maakuntia joudutaan panemaan nippuun. Niiden pudotuspeli alkaa seuraavan kymmenen vuoden aikana, se tiedetään varmasti.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mukaan maakunnat joutuvat karsimaan palveluja tai nostamaan asiakasmaksuja, jos riskit toteutuvat.

-Näin uudistus pahentaa ongelmia, joita sen pitäisi ratkaista.

Tarvitaanko tuplamiehitys?

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kehotti varautumaan siihen, että kustannukset tulevat uudistuken takia kasvamaan satoja miljoonia euroja. Hän ihmetteli, tarvitaanko tuplamiehitys sen varalta, että yksityinen palvelujen tuottaja menee konkurssiin.

-Myös kuntien vastuulle jäävien kiinteistöjen ongelmat on ratkaistava. Kompensaatiota tarvitaan.

Ministeri Vehviläisen mukaan uudistuksen aikataulussa ei ole särkymisvaraa. Valinnanvapauspykälät valmistuvat ensi viikolla, ne lähtevät marraskuussa lausunnolle ja maaliskuun alussa ne ovat eduskunnassa.

Perustuslakivaliokunta vaati sote- ja maakuntauudistuksessa muutoksia vain viiteen 41:stä lakiesityksestä. Niistä vain valinnanvapauslaki valmistellaan uudelleen.

Vehviläinen piti kiinni myös siitä, että maakuntavaalit järjestetään ensi vuoden lokakuussa, koska maakunnilla on heti aluksi päätettävänä isoja asioita.

Antti Rinteen ja Touko Aallon mielestä maakuntavaalit voitaisiin järjestää kevään 2019 eduskuntavaalien yhteydessä.

”Aikataulu jo särkynyt”

Li Anderssonin mukaan uudistuksen aikataulu on jo särkynyt siinä, että sen toimeenpano jää seuraavalle hallitukselle,

Ministeri Vehviläinen epäili, että vaalien lykkäämistä haluavat haluaisivat lykätä uudistusta niin, ettei se astuisikaan voimaan vuoden 2020 alusta.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari hauskuutti yleisöä sanomalla olevansa valmis siihen, että seuraava eduskuntavaalit järjestettäisiin maakuntavaalien yhteydessä lokakuussa 2018.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic