Uutiset

Kokoomuksen malli ostopalvelulennoista lytättiin poliittiseksi koukuksi - Eduskunnalla raivokas debatti Finnairin maakuntien lentojen tulevaisuudesta

Perussuomalaiset vaativat tukipottiin ehdollisuutta, maakunnat vaarassa jäädä oman onnensa nojaan.
Jos ostopalveluihin mentäisiin, niin se ei olisi enää tukea Finnairille, valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) totesi. Kuva: Arttu Laitala
Jos ostopalveluihin mentäisiin, niin se ei olisi enää tukea Finnairille, valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) totesi. Kuva: Arttu Laitala

Nyt löytyy maakunnille ystäviä. Näin voin päätellä eduskunnan railakkaasta keskustelusta, joka käsitteli kotimaan lentojen tulevaisuutta.

Finnair ilmoitti viime viikolla, että se voi olla pakotettu supistamaan rajusti kotimaan lentoyhteyksiä jopa koko loppuvuoden ajaksi.

Koronakriisi on kurittanut rajusti lentoliikennettä niin Suomessa kuin muuallakin.

Palautetaan, kun elpyy

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta päätti ehdottaa maanantaina odotetusti 700 miljoonan euron määrärahan myöntämistä Finnairin pääomitusjärjestelyihin, jotta yhtiön toiminta turvataan. Summa sisältyy kolmanteen lisätalousarvioon.

Valiokunta linjasi myös, että koronaepidemian vuoksi väliaikaisesti lakkautetut lentoyhteydet palautetaan lentomatkustamisen alkaessa elpyä. Näin edistetään alueiden elinvoimaisuutta ja parannetaan yritysten selviytymistä.

Asiasta tehty mietintö oli yksimielinen.

Maakunnat siipien suojaan

Kokoomus on ottanut maakuntien lentoyhteydet siipiensä suojaan jo aiemmin.

Puolueen mallissa Joensuun, Jyväskylän, Kajaanin, Kemin ja Kokkolan lentokentille suuntautuvat kotimaan lennot hankittaisiin ostopalveluna. Tätä varten lennot kilpailutettaisiin.

Käytännössä Finnair ja mahdollisesti jotkin muutkin lentoyhtiöt antaisivat tarjouksen siitä, millaisella valtion tuella ne lähtisivät operoimaan reittejä. Pienimmän tuen tarjous voittaisi.

Kokoomuksen idea ei nostattanut intoa hallituspuolueissa. Erityisesti hallitusriveissä kyseltiin sitä, mitä malli maksaisi.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kysyi, onko kokoomuksella esittää rahasummaa ostopalveluihin.

– Aiemmin tarkka taloudenpitäjä kokoomus esittää nyt lisämenoja, hän ihmetteli.

Lohi ei tartu

Keskustan kansanedustaja Markus Lohi korosti, että heti kun lentoliikenne elpyy, niin maakuntien reitit pitää palauttaa.

– Kokoomuksen tekemä vastalause sisältää poliittisen koukun, johon ehkä pienet kalat voivat tarttua, mutta lohi ei tartu, hän muotoili.

Hänen mukaansa kokoomuksen mallia olisi helppoa kannattaa, jos se olisi tehty vilpittömin mielin ja jaloin pyrkimyksin.

– Kumpaakaan näistä en usko. Tiedätte itsekin, että piikki auki tällaisessa tilanteessa ostoliikenteelle ei ole mahdollista. Se vaatisi EU:n luvan, pitkän valmistelun ja avoimen kilpailutuksen. Kannattaisi tehdä kotiläksyt ennen kuin tekee tällaisia esityksiä, Lohi jatkoi.

EU on joustanut

Kokoomusväki ei jäänyt sormi suuhun.

Kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) korosti, että EU:sta on kerrottu, että valtion tukisäännöksiä voidaan tulkita väljemmin, nyt kun menossa ovat poikkeukselliset ajat koronan takia.

Kristillisdemokraatit tekivät oman esityksensä siitä, että lennot maakuntiin varmistettaisiin omistajaohjauksin keinoin.

Lohi ei tätä ehdotusta tyrmännyt heti, mutta kysyi, mitkä ovat ne omistajaohjauksen keinot vaikuttaa, kun kyseessä on pörssiyhtiö.

Keskustan kansanedustaja Esko Kiviranta muistutti, että Finnairin ilmoitus on poikkeuksellinen, mutta keskikesän jälkeen tilanne voi olla jo toisenlainen.

Juopa kasvaa edelleen

Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Koskela katsoo, että Finnairin pääomittaminen on perusteltua, mutta samaan aikaan tukipolitiikkaan olisi pitänyt kytkeä ehdollisuutta, eikä jättää maakuntia oman onnensa nojaan.

– Lentoliikenteen pysähdys kasvattaa entisestään juopaa ruuhka-Suomen ja maakuntien välillä samaan aikaan, kun koko maan talous pitäisi saada pyörimään.

Tukea Finnairille

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) totesi, että on kysyttävä sitä, halutaanko tukea Finnairia vai laajasti lentoyhteyksiä.

Jos yhteyksiä maakuntiin ei olisi, niin siinä tapauksessa tulisi mennä esitettyyn vaihtoehtoon.

– Se ei olisi enää tukea Finnairille, ministeri korosti.

– Se olisi yleinen ostopalvelusopimus, joka menee budjetista. Se olisi ihan oma prosessinsa. Nyt on tarkoitus tukea Finnairia.

 

Korjaus 25.5.2020 vklo 17.32

Korjattu kansanedustaja Esko Kivirannan etunimi.

Uusimmat

Fingerpori

comic