Uutiset Helsinki

Kokoomuksen Orpo ja Lepomäki: mediaa tuettava verotuksen kautta – "Valtion ei pidä valikoida, millainen journalismi on tuen arvoista"

Liikenne- ja viestintäministeriön selvitys esittää harkinnanvaraista mediatukea, joka jaettaisiin tukilautakunnan esitysten perusteella.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo, ettei tukilautakunnan harkinnan perusteella jaettava mediatuki sovi yhteen lehdistönvapauden kanssa. Kuva: Arttu Laitala
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoo, ettei tukilautakunnan harkinnan perusteella jaettava mediatuki sovi yhteen lehdistönvapauden kanssa. Kuva: Arttu Laitala

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja kansanedustaja Elina Lepomäki vastustavat valikoivaa mediatukea. He esittävät, että tuki järjestetään tasapuolisesti esimerkiksi verotuksen kautta.

Liikenne- ja viestintäministeriö kaavailee journalismin tekijöille valtionapua koronakriisistä selviämiseen. Ministeriö sai käsiinsä tilaamansa selvityksen tuen jakamisesta tiistaina.

Selvityksessä esitettiin harkinnanvaraista koronatukea, jota jaettaisiin riippumattoman tukilautakunnan esityksestä.

Orpon ja Lepomäen mukaan tämä vaarantaisi lehdistön riippumattomuuden.

– Tukilautakunta ei sovi yhteen lehdistönvapauden kanssa. Valtion ei pidä valikoida, millainen journalismi on tuen arvoista, sanoo Orpo.

Orpon mukaan tällainen lautakunta lisäisi byrokratiaa ja vähentäisi tukipäätösten läpinäkyvyyttä.

Orpo ja Lepomäki näkevät, että tuki kannattaisi järjestää verotuksen kautta.

– Asettamalla tilausten ja irtonumeromyynnin vero kriisin ajaksi nollaan sekä palauttamalla alkuvuoden arvolisäverot hakemuksesta myös media-alan yrityksille voitaisiin tuki kohdentaa läpinäkyvästi ja oikein alan toimijoille. Tämä olisi neutraali tapa tulla vastaan, ilman valtakunnallista totuuskomiteaa, sanoo Lepomäki.

Orpo ja Lepomäki sanovat, että pidemmällä aikavälillä vain talouden asteittainen avaaminen voi palauttaa yritysten tilanteen normaaliksi.

He näkevät kuitenkin tärkeäksi huolehtia, että median moniäänisyys turvataan myös nykytilanteessa.

– Pidemmällä aikavälillä ei ole kestävää, että lehdistö on riippuvainen valtiontuista. Väliaikainen journalismin tuki on tässä tilanteessa kuitenkin perusteltu, koska alan mainostulot ovat romahtaneet, Orpo perustelee.

– Ilman väliaikaista tukea lehdistön moninaisuus voisi saada pahan iskun. Tuen muotoa on kuitenkin harkittava tarkkaan, jottei se käänny itseään vastaan.

Myös Lepomäki muistuttaa, että viime kädessä tärkeintä on avata hiljalleen ja hallitusti maata, jotta yritykset pääsevät pyörittämään toimintaansa.

– Sitä kautta syntyy kysyntää mainonnalle. Talous nousee vain toimeliaisuuden kautta; siinä eivät pitkän päälle auta mitkään tuet, sanoo Lepomäki.

Uusimmat

Fingerpori

comic