Uutiset

Kokoomuksen Orpo: "Maakuntavaaleista ei tule keskustalaisten riemumarssia"

Tampereelle tulevaisuuspäiville kokoontuneet kokoomusaktiivit eivät esittäneet julkista kritiikkiä sote-uudistusta kohtaan, kun puolueen neljä ministeriä ja puhemies Paula Risikkko (kok.) olivat lauantaina yleisön tentattavana.

Kokoomuslaisten vieroksumaa maakuntahallintoa puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) puolusti sillä, että sosiaali- ja terveyspalvelut tarvitsevat hallintomallin.

-Koko hallinto rakennetaan soten takia, sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämistä varten.

Orpon mukaan maakuntien määrä ei ole suuri kysymys, koska laissa on säännökset, jotka voivat johtaa määrän vähenemiseen.

-Maakunnille tulee tiukka talouskontrolli. Jos ne eivät pysty huolehtimaan tehtävistään, käynnistyy neuvottelumenettely ja viime kädessä maakunta yhdistetään toiseen maakuntaan.

-Nykyjärjestelmässä ei ole menoille jarrua. Valtiosihteeri Martti Hetemäkeä lainaten uudessa järjestelmässä on nappi, vyö ja henkselit, joilla kulujen kasvua pystyään hillitsemään.

Erillisratkaisua ei syntynyt

Orpo muistutti, että matkan varrella toki tutkittiin myös muita ratkaisuja. Kokoomus neuvotteli vuonna 2016 pääkaupunkiseudulle mahdollisuuden omasta erillisratkaisusta. Pääkaupunkiseudun kaupungit eivät kuitenkaan löytäneet sellaista esitystä, joka olisi ollut mahdollinen.

-Silloiset kaupunginjohtajat tarjosivat mallia, jossa pääkaupunkiseutu olisi jatkanut kuten ennenkin. Se ei tietenkään ollut mahdollista, Orpo kertasi.

Sote-uudistusta edeltäneestä Paras-hankkeesta ei oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) mukaan syntynyt riittävästi hyötyjä, vaikka jonkin verran kuntaliitoksia saatiin aikaan.

-Kun perusoikeuksiin liittyviä oikeuksia säädellään, sosiaali- ja terveyspalvelujen perusrakenteen pitää olla suunnilleen samanlainen eri puolilla Suomea. Päätöksenteko-ja rahoitusmekanismin ja palvelujen minimitason pitää olla suunnilleen samanlainen.

-Tämän takia ei voida räätälöidä aivan poikkeuksellisia malleja eri puolille Suomea, Häkkänen perusteli.

Maakuntavaalit arveluttivat

Orpo korosti, että lainsäädäntö luo uudistukselle edellytykset, mutta toimeenpano ratkaisee sen onnistumisen.

-Kun kokoomus voittaa vaalit, järjestelmästä tulee hyvä.

Kokoomusväkeä huolestutti kuitenkin se, että keskusta valtaisi tärkeät paikat ensi lokakuun maakuntavaaleissa.

-Kansalaiset puhuvat, että maakuntauudistus on keskustan hanke ja se miehittää koko maakuntahallinnon. Mikä on meidän vastaiskumme, espoolainen kokoomusedustaja kysyi.

Orpon mukaan vastaisku on vaalityö, jossa kokoomuslaiset kertovat, miten sosiaali- ja terveyspalvelut halutaan maakunnassa järjestää.

-Tulevat maakuntavaalit eivät ole mikään keskustalaisten riemumarssi, Orpo vakuutti.

Orpon asema vahva

Puheenjohtaja Orpoa ilahdutti Ylen lauantaiaamuna julkistama kokoomusaktiiveille tehty kysely, jossa vain 14 prosenttia vastaajista toivoo hänelle haastajaa ensi kesän puoluekokouksessa. Orpo sai onnistumisestaan puheenjohtajana kouluarvosanan yhdeksän.

-Olemme tehneet vahvaa työtä hallituksessa sekä järjestö- ja ohjelmatyötä. On hienoa, että porukka näin yhtenäisesti takana, Orpo sanoi Lännen Medialla.

Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren ja kansanedustaja Elina Lepomäen (kok.) käynnistämä sote- ja maakuntauudistuksen vastainen kapina ei näytä kyselyn valossa horjuttaneen luottamusta kokoomusjohtoon.

Alma Median lehtien kokouspaikalla tekemän ovensuukyselyn mukaan maakuntauudistus kuitenkin hiertää Tampereelle kokoontuneita kokoomusaktiiveja. Vain alle puolet, 40 prosenttia, ilmoitti kannattavansa maakuntamallia.

Sote- ja valinnanvapausmallia kannatti samassa kyselyssä 70 prosenttia vastaajista.

Alma Median lehtien kyselyyn vastasi 193 kokoomusaktiivia paikalla olleista 530:stä.

 

Oikaisu 17.3.2018 klo 15:04.

Korjattu paikalla olleiden kokoomusaktiivien määrä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic