Uutiset

Kokoomuksen Orpo sinisten vaatimuslistasta: "Ei ihmisiä voi lähettää kuolemaan"

Pienin hallituspuolue siniset vaatii listassaan, että törkeisiin rikoksiin syyllistyneet pitäisi palauttaa riippumatta kohdemaasta eli siis maihin, joita ei katsota turvallisiksi. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ei pidä mahdollisena, että ihmisiä lähetettäisiin kuolemaan.
Hallituspuolue siniset esitteli omaa vaatimuslistaansa maahanmuuttoa säätelevien lakien kiristämiseksi. Listaa esittelemässä työministeri Jari Lindström ja sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo. Kuva: Mauri Ratilainen Com.Pic- Kuvatoimisto 0400-461764

Kannatusongelmissa pyörivä hallituspuolue siniset haluaa kiristää muuta hallitusta enemmän maahanmuuttoa koskevia lakeja. Puolue julkisti oman listansa hallituksen neuvottelujen jälkeen.

Sinisten listalla on muun muassa YK:n pakolaissopimuksen uudelleen arvioiminen ja törkeisiin rikoksiin syyllistyneiden palauttaminen kohdemaasta riippumatta. Tarvittaisiin perustuslain muutos, jos Suomi palauttaisi turvapaikanhakijoita niihin maihin, jotka eivät ole turvallisia. Siniset toteuttaisi muutoksen poikkeuslailla.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoo Lännen Medialle, että sinisten lista otetaan hallituksen prosessiin, mutta Orpon mielestä on selvää, että ihmisiä ei voi lähettää kuolemaan.

– Tämä on hyvä esimerkki siitä, että paljon on kaikenlaisia esityksiä ilmassa. Ne täytyy huolella valmistella ja tehdä laillisuusharkinta. Täytyy miettiä inhimillisyyden kulmasta ja turvallisuuden kulmasta ja perustuslain näkökulmasta.

Orpoa sinisten lista ei yllätä.

– He ovat aktiivisia näissä asioissa.

Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo sanoi Demokraatin haastattelussa, että puolueen lähtö hallituksesta on jopa mahdollista, jos uusia toimenpiteitä ei tehdä.

Orpo sanoo, että hän ei yöuniaan menetä sinisten vaatimusten takia.

Sisäministeriössä on valmisteilla reilun kymmenen kohdan toimenpideohjelmakokonaisuus seksuaalirikoksiin liittyen. Hallitus käy esityksiä läpi perjantaina. Sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) mukaan nyt ei olla edes niin pitkällä, että poliittiset ristiriidat olisivat tulleet esiin.

– Täytyy selvittää tarkoin mitä voidaan tehdä, kun puhutaan turvapaikkalainsäädännöstä ja kansalaisuuslainsäädännöstä. Sinisten ajatuksissa on paljon asioita, jotka menevät näiden otsikkojen alle.

Uusimmat

Fingerpori

comic