Uutiset

Kokoomuksen Orpo ymmärtää hallituksen linjauksia: Nyt olisi ollut liian aikaista päättää koulujen avaamisesta

Perussuomalaisten Ville Tavio ei lähtisi avaamaan kouluja enää ennen kesälomia.
Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan on selvää, ettei suuria yleisötapahtumia voida järjestää niin kauan, kuin epidemia on päällä. Kuva: Joel Maisalmi/arkisto
Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan on selvää, ettei suuria yleisötapahtumia voida järjestää niin kauan, kuin epidemia on päällä. Kuva: Joel Maisalmi/arkisto

Hallitus informoi koronarajoitusten jatkosuunnitelmistaan eduskuntapuolueiden puheenjohtajia ja ryhmänjohtajia keskiviikkona illan suussa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan suurin linjaus oli se, että yli 500 hengen tapahtumien kieltoa jatketaan kesään.

– On päivänselvää, että niin kauan kuin epidemia on päällä, suuria tapahtumia ei voi hyväksyä. Nehän olisivat koronalinkoja, Orpo sanoi.

Orpon mukaan oli myös ainoa vaihtoehto, että hallitus päättää koulujen mahdollisesta avaamisesta vasta myöhemmin, ilmeisesti aivan huhtikuun lopussa.

– Nyt eletään asiantuntijoiden mukaan koronaepidemiassa sellaista vaihetta, että seuraavat viikko tai kaksi näyttää, mihin Suomessa mennään taudin kanssa. Nyt olisi ollut aivan liian aikaista tehdä niin suurta päätöstä, että avataan koulut.

Purkamisen aika ei ole vielä

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio sanoi puolueensa lähtevän siitä, ettei rajoitteita voi poistaa kuin asteittain. Vielä hän ei siihen lähtisi.

– Ensin pitää olla tieto siitä, ettei tauti ala räjähdyksenä leviämään. Kysymys on kuitenkin kriisiryhmään kuuluvien hengestä. Rajoituksia ei voi poistaa kokeilumielessä.

Tavio ei lähtisi avaamaan kouluja enää muutamaksi viikoksi ennen kesälomia.

– Luulen, ettei hallituskaan siihen lähde, vaikka sitä ei vielä tiedetä.

Tapaukset painettava alas

Kokoomus lähtee Orpon mukaan siitä, että rajoitustoimilla, kovalla testaamisella, jäljittämisellä ja sairastuneiden eristämisellä painetaan tautitapausten määrä alas, jotta Suomea pystytään avaamaan.

Hän odottaa hallitukselta vastaavanlaista strategiaa.

– Se ei vielä ollut valmis, mutta valtiosihteeri Martti Hetemäen työryhmä jatkaa työtään. Nyt vain nopeammin asioita ulos ja liikkeelle, Orpo hoputti.

Orpo vaati aiemmin päivällä, että Suomessa käydään laaja julkinen keskustelu valinnoista, joita koronakriisin hoitamisessa tehdään. Päätöksenteon pohjalla oleva tieto on hänen mielestään julkistettava mahdollisimman laajasti, samoin hallituksen erilaiset skenaariot ja niiden vaikutukset.

Kokoomus ehdottaa muun muassa testauksen ja tartuntaketjujen tunnistamisen laajentamista, riskiryhmien erityistä suojaamista, suojavarusteiden hankkimista myös kuluttajakäyttöön sekä kaiken päätöksenteon taustalla olevan tiedon julkistamista.

– On myös tarkasteltava, voidaanko haitallisimpia rajoituksia korvata vähemmän haitallisilla rajoitustoimenpiteillä, kuten suojamaskien käyttöönotolla julkisissa kulkuvälineissä ja julkisilla paikoilla asioidessa, Orpo ehdotti.

Julkisissa kulkuvälineissä sekä julkisilla paikoilla asioitaessa tulisi kokoomuksen mielestä suositella käytettäväksi maskeja. Puolue muistuttaa, että kansainvälisissä esimerkeissä miltei kaikkiin rajoitusten purkamistoimiin on yhdistetty suositus maskien käytöstä.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja THL eivät ole antaneet ohjeistusta tai yleistä suositusta käyttää hengityssuojaimia tai kangasmaskeja julkisella paikalla liikuttaessa.

Uusimmat

Fingerpori

comic