Uutiset

Kokoomuksen Petteri Orpo ja Janne Pesonen erosivat herrakerhosta – Helsingin Suomalaisessa klubissa naisille on tilaa vain avecina

Puheenjohtaja Petteri Orpo ja puoluesihteeri Janne Pesonen totesivat syksyllä, että he eroavat Helsingin Suomalaisesta klubista, jos se ei hyväksy naisia jäsenikseen. Klubi piti tänään keskiviikkona vuosikokouksen, jossa sääntömuutoksesta ei edes keskusteltu. Puheenjohtaja Matti Viljasen mukaan naiset ja tytöt ovat tervetulleita tilaisuuksiin miesten seuralaisina.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ei hyväksy naisten syrjimistä herrakerhossa. Orpo päätti jäsenyytensä Helsingin Suomalaisessa klubissa lokakuussa.

Herrakerhon suhtautuminen naisjäseniin sai kokoomuksen poliitikot eroamaan.

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon esikunnasta kerrotaan, että Orpo on eronnut Helsingin Suomalaisesta klubista. Orpo päätti jättää seuraavan vuoden jäsenmaksun maksamatta sen jälkeen, kun oli lukenut lokakuussa julkaistun Verkkouutisten jutun, jonka mukaan suhtautuminen naisten jäsenyyteen ei tule muuttumaan.

Myös kokoomuksen puoluesihteeri Janne Pesonen on eronnut klubista. Viestintäpäällikkö Kirsi Höltän mukaan kaikki on jo Pesosen mukaan aiheesta todettu, eikä Pesonen koe enää tarpeelliseksi kommentoida asiaa enempää.

Klubissa naisia ei nähdä jatkossakaan

Aikaisemmin syksyllä Helsingin Suomalainen klubi nousi otsikoihin, kun sen puheenjohtaja Matti Viljanen kertoi STT:n haastattelussa, että klubi oli keskustellut jäsentapaamisessa siitä, pitäisikö kerhon jäsenyys avata myös naisille.

Myöhemmin Viljanen kuitenkin totesi Verkkouutisten haastattelussa, että asiaa ei käsitellä ainakaan marraskuun vuosikokouksessa.

Tänään pidetyssä kokouksessa asiasta ei Orpon ja Pesosen eroamisesta huolimatta keskusteltu. Kokoomuslaisten eroon Viljanen ei ottanut ollenkaan kantaa.

– Sääntömuutosasia ei ollut tänään esillä. Eikä sitä tiedä, koska aika kypsyy sellaiseksi, että siitä edes kannattaa puhua. Ei ainakaan tällä hetkellä, Viljanen totesi Lännen Medialle vuosikokouksen jälkeen keskiviikkoiltana.

Eikö klubia huolestuta, minkälaisen kuvan se itsestään antaa?

– Ainakin hyvin positiiviselta vaikuttaa. Meillä on 300 tilaisuutta vuodessa ja jäsenmäärä kasvussa. Meillä käy paljon naisia ja jopa tyttöjäkin avec-tilaisuuksissa.

Eli naiset kelpaavat seuralaisiksi mutta eivät jäseniksi?

– Meillä on kaikki täällä hyvin ja tasa-arvon nimissä jatkamme sitä miehistä oikeutta, mikä meillä on olemassa.

Yhdistys valitsee itse jäsenensä

Niin sanottujen herrakerhojen jäsenyyskriteerit nousivat esille jo aiemmin syksyllä. Syyskuussa Helsingin Pörssiklubissa äänestettiin sen puolesta, että jäsenyys avataan myös naisille.

Suomessa yhdistykset voivat itse määritellä sen, kenet jäseneksi otetaan ja ketkä jätetään ulkopuolelle. Vaikka naisten sulkeminen kerhojen ulkopuolelle herättää paljon keskustelua, lain valossa ongelmaa ei ole.

– Jos asiaa katsoo juridisesti tasa-arvolain kannalta, ongelmia ei ole. Yhteiskunnallinen ongelma on kuitenkin se, että naiset ylipäätään ovat talouselämän johtopaikoilla vahvasti aliedustettuina. Tällaiset kerhot saattavat ylläpitää rakenteita, jotka tukevat taloudellisen vallan keskittymistä miehille, tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara sanoi Lännen Median haastattelussa 27. syyskuuta.

Uusimmat

Fingerpori

comic