Uutiset

Kokoomuksen Susanna Koski aikoo äänestää sotea vastaan – ryhmänjohtaja Jokinen: "Hän ei ole täyden tiedon varassa"

Kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski ilmoitti perjantaina äänestävänsä hallituksen sote-uudistusta vastaan. Hän on toinen hallituspuolueen kansanedustaja, joka äänestäisi sotea vastaan.

-Sote-uudistuksen osalta asetetut julkisen talouden säästötavoitteet eivät toteudu. Nyt julkisuudessa esitettyjen tietojen perusteella valinnanvapauden toteutuminen on oleellisesti vaarantunut ja jäisi näin uudistuksen vaiheistamisen jalkoihin, Koski sanoi Pohjalaiselle ja llkalle.

Jokisen mukaan Koski ei tiedä soten ajankohtaista tilannetta

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokisen mukaan Kosken päätös on harmillinen.

-Siinä mielessä harmi, kun hän ei ole niissä keskeisissä valiokunnissa, jotka tietävät ajankohtaisen tilanteen. Hän ei ole täyden tiedon varassa, Jokinen kertoo Lännen Medialle.

Susanna Kosken päätös äänestää hallituksen sote-esitystä vastaan ei kuitenkaan millään tavalla yllättänyt Jokista.

-Oman joukkueensa on oppinut tuntemaan.

Kokoomus kipuillut soten kanssa laajemmin

Kokoomuksen eduskuntaryhmä on rakoillut. Ryhmästä on hiljattain lähtenyt Hjallis Harkimo ja perustanut yhden hengen liike nyt -eduskuntaryhmän.

Susanna Koski taas ilmoitti toisena kokoomuslaisena äänestävänsä sotea vastaan. Aiemmin kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) oli päätynyt samaan. Harkimo ei ole vielä päättänyt. Lisäksi Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) kritisoi äänekkäästi sotea. Hallituksella on enää korkeintaan niukka enemmistö.

-Ryhmän rakoilu ei ole hyvä. Nämä ovat kuitenkin yksittäisten henkilöiden ratkaisuja omista lähtökohdista. Harkimon lähtö tiivisti ryhmää. Ei ole enää meidän huolemme, mitä Harkimo lausuu, sanoo Jokinen.

”Ei tämä sitä kaada”

Kalle Jokisen mukaan sote-uudistus etenee rivien rakoilusta huolimatta.

-Ei tämä sitä kaada. Ei sote yhteen edustajaan kaadu.

Torstai-iltana Iltalehti uutisoi, että kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz jarruttaisi sote-uudistusta perustuslakivaliokunnassa. Kalle Jokisen mukaan kyse on siitä, että valiokunnassa tehdään huolellista työtä.

-On puhuttu, että kokoomus viivyttää. Toisaalta oppositio syyttää, ettei tehdä perusteellista työtä. Nyt tehdään, ja sille pitää ottaa aikaa.

Maakuntavaalit tiedetään vasta kun on valmista

Maakuntavaalien ajankohta on yhä auki. Jokisen mukaan maakuntavaalit voivat siirtyä, jos sote-lakien voimaantulon aikataulu johtaa siihen.

-On mahdotonta asettaa aikarajoja. Nyt on monta liikkuvaa palasta. Nyt tehdään työtä lakien eteen ja vaalien ajankohta arvioidaan sen mukaan.

Jokisen mukaan ensin pitää saada valmiiksi perustuslakivaliokunnan lausunto. Sen sisältö taas vaikuttaa, kuinka paljon sosiaali- ja terveysvaliokunnan pitää hioa sote-uudistusta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic